ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βέμπερ: Υποστηρίζει την απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων ΑΖ προς Αυστραλία

Εξέφρασε, στήριξη προς την επικείμενη πρόταση της Κομισιόν για το ψηφιακό πράσινο πάσο

ΚΥΠΕ

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε σήμερα ότι υποστηρίζει την "κίνηση Ντράγκι" για απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων της ΑstraΖeneca προς την Αυστραλία, σε ενημέρωση προς τους συντάκτες προ της ολομέλειας αυτής της εβδομάδας. Εξέφρασε, επίσης, στήριξη προς την επικείμενη πρόταση της Κομισιόν για το ψηφιακό πράσινο πάσο και ανακοίνωσε ότι η δική του ομάδα θα "είναι έτοιμη να προσφέρει μια γρήγορη διαδικασία για να μην χάσουμε άλλο χρόνο".

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών και τις απαγορεύσεις εξαγωγής (που αποτελεί κανονισμό του Συμβουλίου ήδη σε ισχύ), ο Μάνφρεντ Βέμπερ σημειώνει, ότι, "ζούμε σε έναν πολύ κρύο και πολύ εγωιστικό κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας από τους λίγους που εξακολουθούν να εξάγουν εμβόλια στον κόσμο. Για παράδειγμα, παραδώσαμε 8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων BioNTech / Pfizer, που παράγονται στην Ευρώπη, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε αυτήν την προσέγγιση συνεργασίας - αντίθετα με τις ΗΠΑ για παράδειγμα"

Αλλά, συνέχισε, "πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι: Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία αλλά δεν είμαστε αφελείς. Υποστηρίζω πλήρως την προσέγγιση του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα για τον αποκλεισμό των εμβολίων στην Αυστραλία. Προς το παρόν δεν υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν λόγω COVID στην Αυστραλία, καθώς και πολύ λίγες περιπτώσεις νέων λοιμώξεων. Η ζήτηση στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλότερη από την Αυστραλία. Η κίνηση του Μ.Ντράγκι ήταν καλή".

Εφόσον, για παράδειγμα, η AstraZeneca δεν τηρεί τις συμβάσεις, πρέπει να έχουμε μια πολύ κριτική αξιολόγηση κάθε μεμονωμένου αιτήματος εξαγωγής εμβολίων AstraZeneca στον υπόλοιπο κόσμο, είπε. "Όσοι συνεισφέρουν και ενεργούν ως αξιόπιστοι συνεργάτες, όπως η BioNTech-Pfizer, δεν αποτελούν πρόβλημα. Στην περίπτωση της AstraZeneca, πρέπει να το καταστήσουμε πολύ σαφές", σημείωσε.

Σε σχέση με την επικείμενη πρόταση της Κομισιόν για το "ψηφιακό πράσινο πάσο", ο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι "η ανάγκη είναι προφανής ήδη σήμερα" και σημείωσε ότι "εμείς ως κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ δεν είμαστε ικανοποιημένοι για την καθυστέρηση στη δημιουργία αυτού του διαβατηρίου εμβολιασμού" (σημειώνεται ότι η Κομισιόν απορρίπτει αυτόν τον τίλο και υπενθυμίζει ότι το όποιο ψηφιακό μέσο θα περιέχει και τα αρνητικά test PCR και όσους έχουν ανοσία, χωρίς να προκύπτουν διακρίσεις).

Όπως αναφέρει ο Μ.Βέμπερ, "το είχαμε ήδη συζητήσει το φθινόπωρο πέρυσι, και επίσης στο Συμβούλιο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε ήδη την ιδέα στο τραπέζι του Συμβουλίου τον Ιανουάριο. Είμαστε τώρα στα μέσα Μαρτίου και περιμένουμε ακόμη τη νομοθετική πρόταση", είπε.

"Ελπίζουμε ότι θα φτάσει την επόμενη εβδομάδα και, στη συνέχεια, η ομάδα του ΕΛΚ είναι έτοιμη να προσφέρει μια γρήγορη διαδικασία για να μην χάσουμε άλλο χρόνο, ενώ οι άνθρωποι υποφέρουν σε όλη την Ευρώπη", πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι η υιοθέτηση της νομοθετικής πρότασης της Κομισιόν θα πρέπει πρώτα να περάσει, να εξεταστεί και να τροποποιηθεί αν χρειάζεται από τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο, πριν συμφωνηθεί με τον έτερο συννομοθέτη που είναι το Κοινοβούλιο".

Τέλος, σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης, ο Μάνφρεντ Βέμπερ σχολίασε ότι, "από το καλοκαίρι και μετά, όταν υπάρχουν αρκετά εμβόλια στην Ευρώπη, τότε ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι το κυρίαρχο ζήτημα".

Όπως είπε, "δεν καταλαβαίνω γιατί τα μέλη του Συμβουλίου δεν επιταχύνουν τις αποφάσεις για τους ίδιους πόρους".

"Λαμβάνουμε από τα κράτη μέλη πολλές ιδέες για το πώς να ξοδέψουμε τα χρήματα - έτσι τα προγράμματα, οι ιδέες για το πώς να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα του ταμείου ανάκτησης σε εθνικό επίπεδο έρχονται ήδη στην Ευρώπη, αλλά δεν έχουμε τώρα την ετοιμότητα να επιταχύνουμε σχετικά με την απόφαση για τους ίδιους πόρους".

"Χρειαζόμαστε αυτό το μήνυμα ότι ναι, η Ευρώπη είναι έτοιμη να επενδύσει στο μέλλον. Γι `αυτό καλούμε τα κράτη μέλη να επιταχύνουν. Η διαδικασία αυτή τη στιγμή είναι απαράδεκτη", κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X