ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο προεκλογικός έβγαλε συνεργατικά φαντάσματα

Ενόψει εκλογών, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ακονίζουν μαχαίρια κτίζοντας το προεκλογικό τους αφήγημα γύρω από τον Συνεργατισμό

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Δεν έχω πρόβλημα να συζητούμε το πόρισμα ακόμα και τη μέρα των εκλογών!» έλεγε ο Αβέρωφ Νεοφύτου την περασμένη Πέμπτη από το βήμα της βουλής. Κίνηση που αιφνιδίασε αρκετούς καθώς ο ΔΗΣΥ κάθε άλλο από άνετος ήταν μέχρι σήμερα με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος. Ενδεικτικό ότι από τη μέρα δημοσιοποίησης μέχρι και τα τελευταία εικοσιτετράωρα προσπαθούσε να αλλάξει ατζέντα. Πρώτα με τον διορισμό ολιγομελούς επιτροπής στο κόμμα που μελετά ακόμα το πόρισμα, μετά με το σταύρωμα του προϋπολογισμού του ΡΙΚ, αλλά και με το να βγάλει νέα στελέχη στα πάνελ του Συνεργατισμού. Δημοσκοπήσεις ωστόσο που δείχνουν τον Συναγερμό να έχει σημαντικές διαρροές ψήφων δεξιότερα αριστερότερα και στο κέντρο που μικραίνουν την ψαλίδα με το ΑΚΕΛ έχουν ήδη σπείρει πανικό στην Πινδάρου.

Γι αυτό ακριβώς τον λόγο το κυβερνών κόμμα μπαίνει στον χορό του Συνεργατισμού και αναγκάζεται να χορέψει ασκώντας δριμεία επίθεση κυρίως στο ΑΚΕΛ. Βγάζει από το συρτάρι τον «μπαμπούλα» της διακυβέρνησης Χριστόφια και επιχειρεί πλήγμα στο «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» αφήνοντας σκιές σε δραστηριότητα στελεχών και προσώπων του κόμματος γύρω από τον Συνεργατισμό. Η αντιπαράθεση πάντως που ξεκίνησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ακόμα και στο κυπριακό, με το ΑΚΕΛ, φαίνεται να βολεύει και το κόμμα της Αριστεράς. Όχι μόνο γιατί συσπειρώνεται αλλά γιατί ήδη ξεκινά τη δική του πορεία συνεργασίας με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΑΚΕΛ είναι ήδη προετοιμασμένο για τις επιθέσεις σε πρόσωπα, αλλά δεν είναι διατεθειμένο να κλείσει το κεφάλαιο του Συνεργατισμού, προκαλώντας φθορά στην κυβερνητική παράταξη. Και για τους χειρισμούς της στον Συνεργατισμό αλλά και με ευθείες βολές στον υπουργό Οικονομικών και το στενό του περιβάλλον, που βρέθηκε στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Η μάχη των αιωνίων

«Αν θέλουν την Κύπρο να πισωγυρίσει ας ξαναζωντανέψουν τις μέρες του Χριστόφια και του ΑΚΕΛ» ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Ένα μανιχαϊστικό δίλημμα καταστροφής-σωτηρίας μαύρου-άσπρου που χρησιμοποιεί τη μετά Χριστόφια εποχή ο Συναγερμός και ιδιαίτερα σε περίοδο εκλογών. Κίνηση που στόχο έχει να συσπειρώσει τον ΔΗΣΥ και την ίδια ώρα να προκαλέσει φθορά στο ΑΚΕΛ θυμίζοντας τη διακυβέρνηση Χριστόφια και τους χειρισμούς στην οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο για πρώτη φορά ανοίγει ευθεία επίθεση και με τον γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού. Πρόσωπο που ακόμα και κατά τις προεδρικές εκλογές του 2018, εξήρε για την υπευθυνότητά του στο κυπριακό. «Μα ποιος μιλά για απαξίωση των θεσμών και των επιτροπών; Ο Άντρος; Το ΑΚΕΛ;» είπε δηκτικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, ενώ στη συνέχεια δεν παρέλειψε να έρθει και σε αντιπαράθεση με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος. Η αντιπαράθεση ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ θεωρείται πως συσπειρώνει το κόμμα, σε μία περίοδο που ο ΔΗΣΥ έχει σημαντικές διαρροές προς το ΕΛΑΜ, αλλά και σε μία περίοδο που μία φιλελεύθερη τάση του ΔΗΣΥ, βλέπει με ενδιαφέρον την υποψηφιότητα Νιαζί.

Στον ΔΗΣΥ υπογραμμίζουν βεβαίως πως ο Συνεργατισμός δεν καταστράφηκε επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη αλλά από το διαχρονικό φαγοπότι στο οποίο συμμετείχαν όλα τα κόμματα και αυτό το αφήγημα θέλει να περάσει ο Συναγερμικός πρόεδρος. Υπάρχουν βεβαίως και εκείνα τα στελέχη που θεωρούν τη σημερινή εξέλιξη του Συνεργατισμού θετική και αυτό μήνυμα προσπαθούν να περάσουν. Οι δημοσκοπήσεις βεβαίως τόσο της «Σημερινής» όσο και της CYMAR που διενέργησε για λογαριασμό της Stockwatch οι οποίες αποτελούν καταπέλτη και για την κυβέρνηση αλλά και για τον ΔΗΣΥ, γύρω από τους χειρισμούς στον Συνεργατισμό, έκαναν τον ΔΗΣΥ να αλλάξει γραμμή πλεύσης στρέφοντας το βλέμμα προς το ΑΚΕΛ.

Συναγερμικοί κύκλοι αντιλαμβάνονται πως το κόμμα της Αριστεράς δέχτηκε μεγάλη φθορά από το Σκάνδαλο της Δρομολαξιάς και γι αυτό ακριβώς τον λόγο αναμένεται να επιμείνουν στοχοποιώντας στελέχη και πρόσωπα που συνδέονται με τον Συνεργατισμό και το ΑΚΕΛ. Φάνηκε άλλωστε κατά την τοποθέτησή του στη βουλή την περασμένη Πέμπτη όπου προσπάθησε να μοιράσει ευθύνες και στους άλλους. «Ούτε ο μακαριστός Αζίνας ούτε ο Χλωρακιώτης, ούτε ο Μουσκάλλης είναι δικοί μας. Οτιδήποτε άλλο εκτός από συναγωνιστές μας είναι» έλεγε με νόημα ο Αβέρωφ Νεοφύτου υπογραμμίζοντας πως γνωρίζει ο κυπριακός λαός από το Παραλίμνι μέχρι την Τυλληρία «ποιά κατεστημένα ήλεγχαν τον Συνεργατισμό». Κίνηση που στόχο είχε το ΔΗΚΟ αλλά κυρίως το ΑΚΕΛ.

Οι φορολογικοί παράδεισοι

Ο ΔΗΣΥ θέλει να κτυπήσει το ΑΚΕΛ αφήνοντας αιχμές και σκιές για τη δράση στελεχών και μελών που διόρισε στον Συνεργατισμό. Μία κίνηση που όπως αναφέρουν πολιτικές πηγές θα δώσει την αίσθηση πως για τον Συνεργατισμό φταίνε όλοι και γι αυτό ακριβώς τον λόγο θα αναγκαστούν τα κόμματα να το αποσιωπήσουν με στόχο να αποφύγουν την όποια φθορά. Καθόλου τυχαία η αναφορά του κ. Νεοφύτου στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λάρνακας και Αμμοχώστου, όπου όπως είπε «δεν έμεινε φορολογικός παράδεισος που να τον αφήσουν εκτός». Κίνηση που δεν ονομάτιζε αλλά φωτογράφιζε τον πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Μουσκάλλη αλλά και τον νυν δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα.

Η όλη υπόθεση βεβαίως δεν είναι σημερινή. Βάσει έκθεσης που εξέδωσε τo 2016 η Ernst and Young, αναφέρεται συγκεκριμένα η αποδοχή πελατών από διάφορες χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι όπως το Delaware, British Virgin Islands, Marshall island, Belize, χωρίς ωστόσο να καταγράφεται η οποιαδήποτε παρατυπία. «Δεν έμεινε φορολογικός παράδεισος που να τον αφήσουν εκτός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου αφήνοντας σκιές για τη δράση και τους λόγους που επιλέχθησαν οι εν λόγω περιοχές. Όλο αυτό βεβαίως είχε ανακινηθεί από τον ΔΗΣΥ και κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών του 2016, όταν υποψήφιος δήμαρχος του ΑΚΕΛ για τη Λάρνακα ήταν ο Ανδρέας Βύρας. Τότε όπως λέγεται ο κ. Βύρας είχε προκαλέσει να δώσουν στοιχεία αν έχουν οτιδήποτε εις βάρος του απειλώντας ακόμα και με μηνύσεις συκοφαντικής δυσφήμισης. Ο ΔΗΣΥ δεν είχε επανέλθει επί του ζητήματος, μέχρι σήμερα. Καθόλου τυχαία και η άμεση τοποθέτηση του Άντρου Κυπριανού χαρακτηρίζοντας τον Αβέρωφ Νεοφύτου κοινό συκοφάντη.

Και στο βάθος Πιερή

Όμως ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έμεινε μόνο στο να φωτογραφίσει τον Ανδρέα Βύρα και τον Ανδρέα Μουσκάλλη, αλλά στο στόχαστρο έβαλε και τον διορισμένο από το ΑΚΕΛ αντιπρόεδρο της Επιτροπείας Λάμπρο Πιερή. «Τα τρία μέλη που διόρισε ο ΔΗΣΥ στην Επιτροπεία ήταν τα πρώτα που παραιτήθηκαν. Το μέλος του ΑΚΕΛ Λάμπρος Πιερή έμεινε γαντζωμένος μέχρι τέλους στην καρέκλα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου, με τον Στέφανου Στεφάνου να τον κατηγορεί για ψέματα ξεκαθαρίζοντας πως ο κ. Πιερή παραιτήθηκε αλλά ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών τον παρακάλεσε να αποσύρει την παραίτησή του καθώς διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σήκωσε το γάντι περί ψεμάτων, παρουσιάζοντας μέσω twitter έγγραφο που καταδείκνυε πως ο κ. Πιερή παραιτήθηκε τρεις βδομάδες πριν την απόφαση της βουλής για πώληση του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα.

Επίθεση και από ΕΛΑΜ

Ο Λάμπρος Πιερή βεβαίως δεν δέχτηκε επίθεση μόνο από τον Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και από τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου ο οποίος τον κατήγγειλε για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες και αφήνοντας αιχμές για τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετείχε ο γνωστός Δικηγόρος Λάμπρος Πιερή, ο οποίος είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Ένα άτομο το οποίο το τελευταίο διάστημα είναι πρώτη είδηση, μαζί με τον Συνεργάτη του κ. Αρτεμίου, σε πολλά ελλαδικά ΜΜΕ. Τα δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων, κάνουν λόγο για περίεργες υποθέσεις που συνδέουν τις οικονομικές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΑΚΕΛ, ενώ μιλούν για διασυνδέσεις του δικηγορικού γραφείου Αρτεμίου - Πιερή με το Μέγαρο Μαξίμου του Αλέξη Τσίπρα, για ξέπλυμα χρήματος σε τράπεζα στη Κύπρο, όπου ο ένας ήταν διευθυντικό στέλεχος. Στην Κύπρο η εν λόγω είδηση δεν σχολιάστηκε καθόλου, λες και δεν συμβαίνει τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ από το βήμα της βουλής. Υπενθυμίζεται πως ο συνεργάτης του Λάμπρου Πιερή, Αρτέμης Αρτεμίου είχε πρωταγωνιστήσει στα ελλαδικά ΜΜΕ, για το ότι εμφανίζεται στα Panama Papers, για το ταξίδι που έκανε το 2013 με τον νυν Έλληνα υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στη Βενεζουέλα αλλά και γενικότερα για τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινή γραμμή με άλλους

Το σίγουρο είναι πως το ΑΚΕΛ δεν είναι διατεθειμένο να κλείσει το θέμα του Συνεργατισμού υπό τις αιχμές για σκοτεινές δραστηριότητες μελών που διόρισε στο παρελθόν. Έδειξε από την αρχή πως θα κάνει ο,τι μπορεί για να διατηρήσει το θέμα στην επιφάνεια, με στόχο να αποδομήσει το αφήγημα του success story. Ενδεικτική και η πρόταση για συνέχιση της συζήτησης την επόμενη βδομάδα αλλά και οι παρασκηνιακές συναντήσεις που κάνει το ΑΚΕΛ με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για κοινή γραμμή στο θέμα του Συνεργατισμού. Κίνηση που ενδεχομένως να βγάλει το ΑΚΕΛ από την κοινοβουλευτική απομόνωση και ενδεχομένως να σπρώξει εκεί το κυβερνών κόμμα.

Οι ανησυχίες

Στο ΑΚΕΛ έχουν ήδη αποφασίσει πως το κόμμα θα αναλάβει τις όποιες ευθύνες λαθών έγιναν στο παρελθόν από πρόσωπα και καταστάσεις και να μην ακολουθήσει τον δρόμο της «α λα καρτ» ερμηνείας του πορίσματος. Εντός του κόμματος συζητήθηκε βεβαίως εκτενέστερα το το σενάριο να κτυπήσουν το κόμμα μέσω στελεχών που διαδραμάτισαν ρόλο εντός Συνεργατισμού. Είχε αποφασιστεί πως θα τηρηθούν αποστάσεις από άτομα του ΑΚΕΛ που είχαν εμπλακεί στον Συνεργατισμό, σε μία προσπάθεια να μην πληγεί το κόμμα, από κινήσεις που ενδεχομένως να έκαναν και το ΑΚΕΛ να μη γνωρίζει. Μέχρι στιγμής πάντως το ΑΚΕΛ δεν άφησε κανένα εκτεθειμένο, όπως φάνηκε στην ολομέλεια της βουλής. Ενδεικτικό ότι μπροστά και στις αιχμές του κ. Νεοφύτου για την στάση του κ. Πιερή ο Άντρος Κυπριανού τον υπερασπίστηκε λέγοντας χαρακτηριστικά πως το ΑΚΕΛ φέρθηκε υπεύθυνα με το να μην παραιτηθεί νωρίτερα.

Ο Χάρης και οι άνθρωποί του

Και το ΑΚΕΛ όπως και ο ΔΗΣΥ θα προχωρήσει με την ίδια τακτική αποδόμησης προσώπων αλλά και προσπαθώντας να περάσουν το μήνυμα πως οι κυβερνώντες γνώριζαν από νωρίς για την κακή κατάσταση του Συνεργατισμού και έλεγαν ψέματα. Πέραν του Χάρη Γεωργιάδη για τον οποίο θα επιμείνουν σε παραίτηση μαζί με το ΔΗΚΟ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, στο στόχαστρο είναι και άλλα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του όπως ο Νικόλας Χατζηγιάννης, ο Γιάννος Σταυρινίδης, ακόμη και η Ειρένα Γεωργιάδου στην ηγεσία της Ελληνικής Τράπεζας. Σε αυτό το πλαίσιο θα επιμείνουν μάλιστα για την κακή επιλογή της Altamira για την οποία προειδοποιούσαν. Θα χρησιμοποιήσουν μάλιστα το επιχείρημα μάλιστα του Αβέρωφ Νεοφύτου ότι πρώτα τα μέλη του ΔΗΣΥ παραιτήθηκαν από την επιτροπεία για να αποδείξουν πως οι κυβερνώντες, παρά τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις γνώριζαν και έλεγαν ψέματα για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση