ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι Γάλλοι την Κύπρο, οι Γερμανοί τα ελληνοτουρκικά

Στο πλαίσιο καταμερισμού ρόλων η επίσκεψη Αναστασιάδη στο Παρίσι

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Κύπρο και στην Ελλάδα, έναντι της παραβίασης της κυριαρχίας τους από την Τουρκία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στα Ηλύσια Πεδία. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξήρε όμως με τη σειρά του τον ηγετικό ρόλο του Εμανουέλ Μακρόν αλλά και την στάση της Γαλλίας στα όσα διαμείβονται στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ε.Ε, καταδεικνύοντας τις προσπάθειες συνεννόησης και συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών μπροστά στην κρίση.

Εκτάκτως στο Παρίσι

Η επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στο Παρίσι, είχε προγραμματιστεί την περασμένη Παρασκευή, όταν κατά τις διμερείς επαφές που είχαν οι δύο άντρες στο περιθώριο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον προσκάλεσε στα Ηλύσια Πεδία για να έχουν χρόνο να συζητήσουν. Η συνάντηση έγινε στο μέσο των τουρκικών προκλήσεων. Μετά δηλαδή και την έκδοση Navtex στο Καστελλόριζο από πλευράς της Άγκυρας.

«Είναι απαράδεκτο ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ να παραβιάζεται ή να απειλείται», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τονίζοντας πως αυτοί που συμβάλλουν σε αυτό, πρέπει να υποστούν κυρώσεις, τις οποίες θα στηρίξει και η Γαλλία. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως η Κύπρος μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη στήριξη της Γαλλίας, προσθέτοντας πως βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου.

Γιατί κυρώσεις

Η Γαλλία έχει στείλει εδώ και καιρό το μήνυμα στήριξης της πολιτικής των κυρώσεων της Ε.Ε έναντι των τουρκικών προκλήσεων. Μία θέση που δεν ασπάζονται άλλα κράτη μέλη. Οι λόγοι που η Γαλλία ευνοεί την πολιτική των κυρώσεων ποικίλουν ωστόσο η επικρατούσα είναι πως με αυτό τον τρόπο το Παρίσι πιέζει την Άγκυρα γύρω από το μεγάλο κεφάλαιο της Λιβύης που αφορά άλλωστε άμεσα την γαλλική κυβέρνηση. Σύμφωνα με κύκλους των Βρυξελλών θεωρείται πως έχει ήδη υπάρξει ένας σχετικός καταμερισμός στην Ε.Ε για το πώς θα τύχει χειρισμού η τουρκική προκλητικότητα. Η Γαλλία, επικεντρώνεται στην Κύπρο στηρίζοντας τις προσπάθειες κυρώσεων, ενώ η Γερμανία που έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θεωρεί τις κυρώσεις αναποτελεσματικές, επιχειρεί ρόλο γεφυροποιού μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας. Φάνηκε από την πρωτοβουλία που λήφθηκε στο Βερολίνο πριν μέρες, αλλά και στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Μέρκελ μετά και την έκδοση Navtex από την Τουρκία στο Καστελλόριζο. Η «Κ» έχει καταγράψει πως η Γερμανία επιδιώκει κατά την προεδρία της θετική ατζέντα απέναντι στην Τουρκία, σε μία περίοδο που η Τουρκία πιέζεται οικονομικά. Το ερώτημα που εγείρεται στην Κύπρο βεβαίως από διπλωματικές πηγές, είναι πόσο συμφέρει στην Κύπρο ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Αν δηλαδή σε αυτή την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Γερμανία ενδεχομένως να μπουν τα θέματα της Κύπρου σε δεύτερη μοίρα. Και το θέμα των κυρώσεων αλλά και το κυπριακό γενικότερα.

Τι είπαν

Κατά τη συνάντηση Μακρόν- Αναστασιάδη, μπορεί να μην υπήρξε μία χειροπιαστή συμφωνία για ζητήματα, ωστόσο υπήρξαν κοινές θέσεις για το πώς θα πρέπει να τύχει χειρισμού η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την γραπτή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, υπήρξε κοινή ανάγνωση των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, κοινή διαπίστωση ότι η Ε.Ε θα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή και πως η Γαλλία θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Συμφωνήθηκε ότι η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει έτσι ώστε να επικρατήσει ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή, ενώ υπήρξε πολιτική θέληση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς. Τονίστηκε μάλιστα ότι η Γαλλία, ως η μόνη χώρα της ΕΕ που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κυπριακό ενώ υπήρξε κοινή πολιτική προσέγγιση για τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη και διαπιστώθηκε η κοινή πολιτική προσέγγιση και αξιολόγηση. Το ερώτημα που παραμένει ανοικτό είναι τι πρόκειται να κάνει στην ουσία η Γαλλία για αποτροπή των τουρκικών προκλήσεων πλην των -αδιαμφισβήτητα- δυνατών δηλώσεων και λεκτικών προθέσεων υπέρ της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση