ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι νικητές και οι ηττημένοι του β' γύρου

Μπροστά στη μάχη «αιωνίων» συσπειρώθηκαν τα δύο ακροατήρια ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ο καιρός όπου ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ συμπορεύονταν και εν πολλοίς συνεργάζονταν χάριν των εξελίξεων στο κυπριακό, έχει παρέλθει και αυτό φάνηκε ιδιαίτερα μεταξύ α’ και β’ γύρου. Η ιδεολογική σύγκρουση χρόνων μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς επανήλθε ενισχυμένη αυτή τη φορά.

Καθόλου τυχαία και η τοποθέτηση του Άντρου Κυπριανού μετά τα αποτελέσματα ότι δεν εμπιστεύεται τον Νίκο Αναστασιάδη για το κυπριακό. Η αντιπαράθεση των δύο μερών, τόσο στο κυπριακό όσο και στην οικονομία, κατάφερε όπως όλα δείχνουν να πολώσουν το ακροατήριό τους, με αποτέλεσμα, τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ να παρουσιάζουν πλήρη συσπείρωση στην κάλπη. Μεγάλος χαμένος θεωρείται για δεύτερη Κυριακή ο Ενδιάμεσος καθώς παρά την προτροπή για ψήφο στον «Κανένα» δεν κατάφερε να πείσει το ακροατήριό του για άκυρο, με αποτέλεσμα άλλοι να στραφούν Δεξιά και άλλοι Αριστερά.

Ισχυρή συναγερμική εντολή

Αναμφίβολα, μεγάλος νικητής είναι τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο ΔΗΣΥ από την εκλογική μάχη. Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε να διαχειριστεί πυρά πανταχόθεν κατά τον προεκλογικό και κατάφερε μόνο με την επίσημη στήριξη του ΔΗΣΥ να κερδίσει κατά κράτος συγκεντρώνοντας το 56% των ψήφων. Ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο. Σε αυτό βοήθησε το μανιχαϊστικό δίλημμα το οποίο προέβαλε το κόμμα και το επιτελείο μπροστά στους πολίτες. Αν θέλουν δηλαδή βήματα μπροστά ή βήματα πίσω που οδηγούν στη διακυβέρνηση Χριστόφια. Μία τακτική που βοήθησε στην πλήρη συσπείρωση του συναγερμικού ακροατηρίου αλλά και την μείωση της αποχής. 

Νικητής θεωρείται και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος εκτός από πρόεδρος του κόμματος ήταν και ο επιτελάρχης του Νίκου Αναστασιάδη. Κατάφερε να συσπειρώσει πλήρως το κόμμα κατά τον β’ γύρο και να επιτρέψει στον Νίκο Αναστασιάδη να έχει μία ισχυρή εντολή για να συνεχίσει ενισχυμένος την επόμενη πενταετία. Κομματικές πηγές θεωρούν πως το ποσοστό του Νίκου Αναστασιάδη επιτρέπει στο κυβερνητικό κόμμα να περάσει με ευκολία τις μεταρρυθμίσεις του. Καθόλου τυχαίες και οι αναφορές τόσο του Νίκου Αναστασιάδη όσο και του Αβέρωφ Νεοφύτου ότι από την επόμενη μέρα στόχος είναι οι γέφυρες συνεργασίας για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα του τόπου.

Όπως επισημαίνεται ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά και από το δυνατό αποτέλεσμα του β γύρου οδηγείται στο εκλογικό συνέδριο εμφανώς ενισχυμένος και με μειωμένες τις πιθανότητες να έχει απέναντί του οποιοδήποτε ανθυποψήφιο για την προεδρία του ΔΗΣΥ.

Προς ομαλή διαδοχή

Το ΑΚΕΛ είχε υποστεί μία μεγάλη πανωλεθρία στις βουλευτικές εκλογές του 2016, καθώς 43 000 ΑΚΕΛικοί ψηφοφόροι επέλεξαν να απέχουν. Οι αιτίες ποικίλουν με τις κύριες να εστιάζονται στην προσπάθεια να τιμωρήσουν το κόμμα για την κυβέρνηση Χριστόφια αλλά και την ηγεσία για την σύμπλευσή της με την κυβέρνηση Αναστασιάδη γύρω από το κυπριακό. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο έγινε μία σημαντική παρασκηνιακή δουλειά για την επιστροφή των χαμένων ψηφοφόρων, με τα στελέχη να γυρίζουν από άκρη σε άκρη την Κύπρο και να προσπαθούν να επαναδραστηριοποιήσουν το ακροατήριό τους.

Όπως δείχνει και το αποτέλεσμα, το ΑΚΕΛ κατάφερε να συσπειρώσει πλήρως τους ψηφοφόρους του γύρω από την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά. Κατάφερε παράλληλα να κερδίσει και ένα μεγάλο ποσοστό από τους ψηφοφόρους που απείχαν κατά τις βουλευτικές του 2016 αλλά και στον α’ γύρο. Και αυτό καθόλου τυχαία καθώς μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, αναβίωσε ο πόλεμος Δεξιάς και Αριστεράς, το ιδεολογικό και ταξικό αφήγημα και συνεπώς πόλωσε το αριστερό ακροατήριο. Ο Άντρος Κυπριανού, ο οποίος δέχτηκε αρκετή πίεση μετά και το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, νιώθει ανακουφισμένος ιδιαίτερα μετά το αποτέλεσμα του α’ γύρου. Το ΑΚΕΛ παρά την ήττα έχει πλέον τον χρόνο να κάνει εκείνες τις εσωκομματικές διορθώσεις που θα βοηθήσουν σε μία ομαλή διαδοχή και θα βάλει τις βάσεις για ανόρθωση και ενίσχυση των ποσοστών του στα ένδοξα έτη της πρώτης δεκαετίας του 2000.

Ο μεγάλος χαμένος

Μεγάλος χαμένος θεωρείται για δεύτερη Κυριακή ο ενδιάμεσος χώρος. Και αυτό γιατί παρά τις παροτρύνσεις προς τον κόσμο να ψηφίσει τον «Κανένα» μόλις το 2,65% ήταν άκυρα ψηφοδέλτια το 2.9% λευκά ενώ η αποχή έφτασε το 26,3%. Φάνηκε συνεπώς πως το ακροατήριο που επέλεξε Νικόλα Παπαδόπουλο κατά τον πρώτο γύρο δεν ακολούθησε την «εντολή» των κομμάτων του χώρου και κινήθηκε είτε δεξιά είτε αριστερά. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ο Άντρος Κυπριανού κατηγόρησε ανοικτά τον ενδιάμεσο χώρο για το ότι με τη στάση του εξέλεξε τον Νίκο Αναστασιάδη. Πλέον ο Ενδιάμεσος μπαίνει στην εσωστρέφεια και καλείται το επόμενο διάστημα να δει τα βήματά του στην κομματική σκακιέρα αλλά και το μέλλον πολλών από τους πρωταγωνιστές του χώρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X