ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παίρνει παράταση το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ

Δεν έκλεισε η εξάδα, ενώ αμηχανία προκαλούν από τη μία τα περί Ένωσης και από την άλλη οι διαρροές προς ΕΛΑΜ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε εκκρεμές βρίσκεται το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ και γι' αυτό ακριβώς τον λόγο παίρνει παράταση μέχρι και την 15η Φεβρουαρίου η υποβολή υποψηφιοτήτων στον ΔΗΣΥ, σύμφωνα και με την τελευταία πρόταση που κατέθεσε στα μέλη του Πολιτικού Γραφείου ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Βάσει καταστατικού, οι υποψηφιότητες αναμενόταν να υποβληθούν μέχρι την 31η Ιανουαρίου, ωστόσο με την τελευταία απόφαση του Πολιτικού Γραφείου παίρνει μετάθεση 15 μέρες μετά. Στο ενδεχόμενο που παρουσιαστούν πέραν των έξι υποψηφιοτήτων θα πραγματοποιηθούν εσωκομματικές εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου ενώ στις 2 Μαρτίου αναμένεται να επικυρωθεί το ψηφοδέλτιο από το ανώτατο συμβούλιο. Όπως και στις βουλευτικές εκλογές, ρόλο θα παίξουν οι ποσοστώσεις, τόσο σε ό,τι αφορά το φύλο όσο και την ηλικία.

Γυναίκα και νέοι…

Μέχρι στιγμής οι δεδομένες υποψηφιότητες είναι τρεις και συγκεκριμένα του νυν ευρωβουλευτή και αναπληρωτή προέδρου Λευτέρη Χριστοφόρου, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη και της βουλευτού Λεμεσού Ελένης Σταύρου. Συναγερμικά στελέχη θεωρούν ήδη κλειστή και την υποψηφιότητα Λουκά Φουρλά. Όπως έχει αναφέρει η «Κ», του έχουν ασκηθεί αρκετές πιέσεις από την Πινδάρου για να κατέλθει στο ψηφοδέλτιο, με τον ίδιο να μην έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του. Βάσει έρευνας που μετρά την αναγνωρισιμότητα ο κ. Φουρλάς έρχεται πρώτος και ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο η ηγεσία φαίνεται να προσβλέπει στη συμπερίληψή του. Άλλωστε, στελέχη του κόμματος θεωρούν πως ο κ. Φουρλάς θα μπορέσει να μαζέψει ψήφους από τον χώρο του Κέντρου αλλά και από ομάδες πολιτών που θα επέλεγαν την αποχή. Συναγερμικά στελέχη επισημαίνουν πως βάσει καταστατικού θα πρέπει να τηρήσουν το ζήτημα των ποσοστώσεων με τη συμμετοχή ακόμη μίας γυναίκας στο ψηφοδέλτιο και ενός νεαρού στελέχους. Επί του παρόντος, πάντως, δεν έχει ακουστεί δεύτερο γυναικείο όνομα, πλην της Άννας Βίσση που έχει συμπεριληφθεί στις έρευνες.

Πενταράς, Πατσαλίδης και Μαππουρίδης

Στα κομματικά πηγαδάκια πάντως ακούγεται εντόνως το όνομα του πρώην διοικητή της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) Ανδρέα Πενταρά, αλλά και το όνομα του πρώην αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Χρίστου Πατσαλίδη υπό μορφή συνεργασίας. Η «Κ» έχει επιχειρήσει να μιλήσει με τον ίδιο για να το σχολιάσει, χωρίς κάτι τέτοιο να καταστεί εφικτό. Το κατά πόσο παίζει όντως ένα τέτοιο σενάριο ή αν εμπίπτει στην ονοματολογία που δίνει και παίρνει είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Πατσαλίδης, παρά τις διαφωνίες του με την ηγεσία του ΔΗΚΟ, δεν έχει διαγραφεί. Όπως λένε στελέχη του ΔΗΣΥ είναι σημαντική για το κόμμα η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Πάφου και γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να υπάρξει μία δυνατή υποψηφιότητα από την εν λόγω επαρχία. Μέσα στην ονοματολογία, μπαίνει και το όνομα του πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Ρίκκου Μαππουρίδη, ο οποίος είχε συνάντηση την περασμένη βδομάδα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου για το εν λόγω ζήτημα. Το αν θα είναι τελικώς υποψήφιος είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Σίγουρο πάντως είναι πως η Στέλλα Κυριακίδου δεν θα κατέλθει ενώ πολύ απομακρυσμένη είναι και η υποψηφιότητα του Χρίστου Στυλιανίδη.

Υπό τη σκιά της Ένωσης

Πάντως το εκκρεμές του ψηφοδελτίου δεν είναι το μόνο που ανησυχεί τον ΔΗΣΥ. Στο κόμμα της Δεξιάς επικρατεί αμηχανία μετά και τη συνθηματολογία της βουλευτού του ΔΗΣΥ και υποψήφιας, όπως όλα δείχνουν για τις ευρωεκλογές, Ελένης Σταύρου υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Η πιο προοδευτική τάση φαίνεται να ανησυχεί πως κάτι τέτοιο σε συνδυασμό και με τους τελευταίους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό απομακρύνει για τα καλά την πιο προοδευτική και φιλελεύθερη τάση του ΔΗΣΥ. Υπήρξαν άλλωστε στελέχη και εκπρόσωποι της εν λόγω τάσης, όπως ο Νίκος Τορναρίτης αλλά και η Ξένια Κωνσταντίνου, οι οποίοι διαχώρισαν τη θέση τους.

Αυτό σε συνδυασμό με την υποψηφιότητα Νιαζί Κιζίλγιουρεκ από πλευράς ΑΚΕΛ, θεωρείται πως θα αποτελέσει πλήγμα, όχι μόνο στο προφίλ του ΔΗΣΥ που είναι, όπως λέει η ηγεσία, «μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη» αλλά και για τα εκλογικά ποσοστά. Υπάρχουν βεβαίως και οι εκτιμήσεις κομματικών πηγών πως όλο αυτό θα αποτελέσει το αναγκαίο ανάχωμα ψήφων προς το ΕΛΑΜ. Καθόλου τυχαίο ότι σε πρόσφατο εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΣΥ εκφράστηκε η ανησυχία πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει διαρροές σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016, προς το ΕΛΑΜ. Η συνθηματολογία συνεπώς της κας Σταύρου, όπως λέγεται, μπορεί να ανακόψει την πορεία προς το ΕΛΑΜ. Ενδεικτικό άλλωστε πως η Δεξιά στην Ευρώπη έχει κινηθεί προς την πιο συντηρητική τάση σε μία προσπάθεια να ανακόψει ψήφους προς την Ακροδεξιά. Αυτό επιβεβαιώνει άλλωστε και η υποψηφιότητα Μανφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν, ο οποίος σε αντίθεση με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ που στήριζε πέντε χρόνια προηγουμένως ο ΔΗΣΥ, μιλά για τερματισμό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ και έχει πιο σκληρή θέση στην μεταναστευτική πολιτική.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση