ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πενταράς: Γιατί δικαιολογείται η σύζευξη ΚΥΠ και ΣΕΑ υπό τον Τζιωνή

«Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας δημιουργήθηκε και επί Γ. Κληρίδη, για να συνεδριάσει μόνο μία φορά, λόγω σύγκρουσης του ρόλου του με το Σύνταγμα», ανάφερε στη ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πολύ ορθή χαρακτήρισε τη σύζευξη της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριώντου (ΚΥΠ) και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) υπό την κοινή διοίκηση και συντονισμό του Τάσου Τζιωνή, ο υποστράτηγος εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς. Όπως εξηγησε, ένα κράτος για να διαμορφώσει την πολιτική του παίρνει πληροφόρηση από ανοιχτές και κλειστές πηγές, και τις δεύτερες δεν μπορούν να τις εξασφαλισουν άλλοι φορείς του κράτους εκτός από την ΚΥΠ.

Σε δηλώσεις του στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, ο κ. Πενταράς είπε ότι η τοποθέτηση του κ. Τζιονή στον συντονισμό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είναι πολύ καλή, διότι συνδυάζει τη διπλωματική εμπειρία και την πενταετή εμπειρία του στη διοίκηση της ΚΥΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Πενταρά μία από τις πρώτες προτεραιότητες του ΣΕΑ είναι η σύνταξη της «Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας δεν θα υπάρξει επικάλυψη αρμοδιοτήτων και ρόλων της Υπουργικής Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, διότι είναι διαφορετικά τα αντικείμενά τους. Όπως είπε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα έχει συμβουκευτικό ρόλο, κάνοντας έρευνες και εισηγήσεις για αξιοποίηση από τον ΠτΔ και το Υπουργικό Συμβούλιο, για πολύ σοαβαρά θέματα που αποφασίζει το κράτος, όπως η εξωτερική πολιτική, η άμυνα, η ασφάλεια και ευρύτερα το κυπριακό πρόβλημα.

Σημείωσε ότι Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας έχουν όλες οι χώρες της ΕΕ και πολλές άλλες χώρες, διότι δεν γίνεται τόσο περίπλοκα θέματα που αφορούν υπαρξιακά προβλήματα ενός κράτους, να αντιμετωπίζονται από ένα πρόσωπο, είτε τον ΠτΔ είτε τον υπουργό Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον κ. Πενταρά μία από τις πρώτες προτεραιότητες του ΣΕΑ είναι η σύνταξη της «Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας», ένα κείμενο που καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές, πάνω στις οποίες θα ασκείται η εξωτερική πολιτική ή η πολιτική άμυνας του κράτους, και το οποίο θα επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

ΣΕΑ δημιουργήθηκε και επί Γλαύκου Κληρίδη

Επίσης ο υποστράτηγος εν αποστρατεία υπενθύμισε ότι Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ιδρύθηκε και στο παρελθόν, συγκεκριμένα το 1993, όταν ανηρθε στην προεδρία ο Γλαύκος Κληρίδης, όμως η ιδιότητα του ως εκτελεστικού οργάνου ερχόταν σε σύγκρουση με το Σύνταγμα, το οποίο στο άρθρο 5 καθορίζει ότι τις αποφάσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας τις λαμβάνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Γι’ αυτό εκείνο το Σώμα συνεδρίασε μόνο μία φορά, όταν ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, παρευρέθηκε για να αναφέρει τη σύγκρουση του ρόλου του με το Σύνταγμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X