ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πολιτική αυτοκτονία η αλλαγή πλαισίου λύσης

Ξένια Κωνσταντίνου: Θα είμαστε συνένοχοι στις προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους, αν δεν παραμείνουμε υπέρμαχοι της ΔΔΟ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Ο Γλαύκος Κληρίδης μας είχε προειδοποιήσει εγκαίρως. Μακάρι να μπορέσουμε να τον διαψεύσουμε», αναφέρει στη συνέντευξή της στην «Κ» η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου, κληθείσα να απαντήσει στο τι θα έλεγε ο Γλαύκος Κληρίδης αν ζούσε και έβλεπε τα όσα συντελούνται στο Κυπριακό. Η ίδια χαρακτηρίζει πολιτική αυτοκτονία το ενδεχόμενο συζήτησης αλλαγής του πλαισίου λύσης του Κυπριακού και παραδέχεται πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος μετά το Κραν Μοντάνα. Θεωρεί πως η πολιτική ισότητα και οι εγγυήσεις θα πρέπει να συζητηθούν σε συνάρτηση επειδή και τα δύο άπτονται της έννοιας της ασφάλειας.

–Με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση ελέγχεται για ηθικό έλλειμμα. Είναι δικαιολογημένες οι επικρίσεις;

–Η κυβέρνηση δεν συμπεριφέρθηκε ανήθικα. Ανήθικα, ενδεχομένως και παράνομα συμπεριφέρθηκαν συγκεκριμένα άτομα. Θεωρώ ότι γενικεύοντας δεν θα μπορέσουμε να αποδώσουμε τις ευθύνες εκεί και όπου πρέπει να αποδοθούν.

–Αποτελεί πλέον βαρίδι για το κυβερνών κόμμα ο χειρισμός της κυβέρνησης στο επενδυτικό πρόγραμμα δεδομένου και του ότι επλήγη η αξιοπιστία της χώρας διεθνώς;

–Την αξιοπιστία της χώρας έχουν πλήξει όσοι με την απληστία τους, αντί να σεβαστούν τους κανόνες του προγράμματος, καθώς και τη σημασία της ευρωπαϊκής υπηκοότητας, βρήκαν παραθυράκια για να παραχωρήσουν κυπριακά διαβατήρια σε αμφισβητούμενου κύρους περιπτώσεις με αποτέλεσμα να βρεθεί η χώρα μας στο στόχαστρο και στο τέλος της ημέρας το πρόγραμμα να τερματιστεί με τρόπο απότομο κι άδοξο, πλήττοντας έτσι και όσους είχαν επωφεληθεί τίμια από αυτό.

–Θα μπορούσατε να τηρήσετε διαφορετική στάση κατά τη συζήτηση των κανονισμών στη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο;

–Δυστυχώς, γίνεται μια πλειοδοσία λαϊκισμού αναφορικά με αυτό το θέμα εκ των υστέρων. Καθώς το νομοσχέδιο μαζί με τους κανονισμούς εισήγαγαν ένα νέο αυστηρό μοντέλο με πολλούς περιορισμούς και ελέγχους. Η προσπάθεια η δική μας ήταν να έχουμε ένα ισορροπημένο σχέδιο, το οποίο θα έδινε και κίνητρα σε καλούς επενδυτές και θα έθετε φραγμούς στην άγρα πελατών και σε αμφισβητούμενες περιπτώσεις.

–Δεν αποτελεί λαϊκισμό η πρόταση απαγόρευσης των βουλευτών να ασκούν άλλο επάγγελμα;

–Το ασυμβίβαστο ορισμένων επαγγελμάτων με τη βουλευτική ιδιότητα είναι μία εκ πρώτης όψης καλή εισήγηση, η οποία όμως εμπεριέχει και κινδύνους. Προσωπικά δεν είμαι βέβαιη αν θέλουμε αποκλειστικά επαγγελματίες ή καλύτερα εισοδηματίες βουλευτές. Εν τούτοις, ορισμένα επαγγέλματα πράγματι εμπεριέχουν μεγάλους κινδύνους να αποτελέσουν εστία διαφθοράς και διαπλοκής. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να στήσουμε γερούς μηχανισμούς δήλωσης του συμφέροντος και αποτελεσματικοί μηχανισμοί υπάρχουν εκεί όπου το κόστος –το πολιτικό και το θεσμικόθα είναι μεγαλύτερο από τη μη δήλωση.

–Όπως;

–Βάσει του νέου κώδικα δεοντολογίας που επεξεργαζόμαστε στην Επιτροπή Θεσμών και που θα πάει προς ψήφιση στην Ολομέλεια πολύ σύντομα ο καθένας πλέον θα οφείλει και θα υποχρεούται να δηλώνει από προηγουμένως οποιαδήποτε σύγκρουση συμφέροντος τον αφορά. Πέραν όμως του ασυμβίβαστου, η χώρα μας χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων κατά της διαφθοράς στη βάση των συστάσεων της Greco και του γενικού ελεγκτή. Γι’ αυτό τον λόγο εξάλλου ο Δημοκρατικός Συναγερμός διά μέσω του προέδρου του έχει καταθέσει γραπτώς προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Βουλής ένα πλαίσιο εξυγίανσης, το οποίο συμπεριλαμβάνει και την εισήγηση για επαναφορά της οριζόντιας ψηφοφορίας, την ενίσχυση και επικαιροποίηση της δήλωσης του πόθεν έσχες, το ασυμβίβαστο, την επιστολική ψήφο και άλλα. Θεωρώ ότι όλα στο τέλος της ημέρας καταλήγουν στην πολιτική βούληση.

–Μετά την παρουσία Ερντογάν στο Βαρώσι ενισχύθηκαν οι φωνές που λένε πως το Κυπριακό άλλαξε πορεία. Είναι καιρός να συζητήσουμε για άλλη λύση πέραν της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας;

–Η αλλαγή της βάσης λύσης θα αποτελεί πολιτική αυτοκτονία. Κάτι τέτοιο αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι νερό στον μύλο της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Πόσω μάλλον αυτή τη στιγμή που επιχειρούν να εξασφαλίσουν πολιτική και διπλωματική αναγνώριση από τρίτες χώρες όπως τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν. Αν εμείς οι ίδιοι δεν παραμείνουμε –όχι μόνο συνεπείς αλλά υπέρμαχοι της ΔΔΟ– πολύ ανησυχώ ότι θα είμαστε συνένοχοι στις προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μελλοντικές προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, για το περιουσιακό, τον τουρισμό και την οικονομία μας.

Χάσαμε πολύτιμο χρόνο

–Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ελέγχεται ότι δεν αξιοποίησε τα τρία χρόνια που είχε από το Κραν Μοντάνα και μετά για να διαπραγματευτεί με τον μετριοπαθή Μουσταφά Ακιντζί…

–Περάσαμε πράγματι μια άγονη περίοδο και χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Δεν είμαι εξ εκείνων που πιστεύουν ότι στο Κραν Μοντάναμας δόθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ η λύση στο πιάτο. Αυτά είναι υπεραπλουστεύσεις καθώς εκεί διαφάνηκε ότι η Τουρκία δεν ήταν πρόθυμη ούτε έτοιμη να ικανοποιήσει τις θέσεις των Ελληνοκυπρίων για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στη συνέχεια να κλονιστεί και η συζήτηση για την εφαρμογή της πολιτικής ισότητας με αποτέλεσμα οι θέσεις των δύο πλευρών να απομακρυνθούν πολύ. Είμαι της άποψης του ότι αυτά τα δύο ζητήματα πρέπει να διασυνδεθούν και να συζητηθούν σε συνάρτηση επειδή και τα δύο άπτονται της έννοιας της ασφάλειας. Συνταγματική ασφάλεια για τους Τουρκοκύπριους που έχουν τον φόβο μετατροπής τους σε περιθωριακή μειονότητα από τη μία, ασφάλεια από την πάνοπλη Τουρκία για τους Ελληνοκύπριους που έζησαν τον πόλεμο του ’74 από την άλλη. Αυτά αποτελούν την καρδιά του κυπριακού ζητήματος, το οποίο βεβαίως πέρα από την απαιτούμενη συνέπεια, χρειάζεται κι απαιτεί μια μεγάλη στρατηγική, η οποία θα δίνει κίνητρο στην Τουρκία για να το επιλύσει και κίνητρα στον δυτικό παράγοντα για να το επιδιώξει. Η οικονομική σχέση Ε.Ε.και Τουρκίας και η ενεργειακή συνεργασία στη Μεσόγειο μπορούν να αποτελέσουν τέτοια κίνητρα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου γεωπολιτικού σχεδιασμού που θα σπρώξει το κυπριακό προς την επίλυση του.

–Πόσο άνετα θεωρείτε πως θα ένιωθε ο Γλαύκος Κληρίδης παρακολουθώντας όσα συντελούνται τα τελευταία χρόνια στο κυπριακό;

–Ο Γλαύκος Κληρίδης μάς είχε προειδοποιήσει εγκαίρως. Μακάρι να μπορέσουμε να τον διαψεύσουμε.

Το τρίπτυχο για τη νέα γενιά

–Με δεδομένο το μικρό χρονικό διάστημα που είσαστε στη Bουλή θεωρείτε πως έγινε δουλειά ή χάθηκε η ευκαιρία δεδομένης της πανδημίας, των φαινομένων διαφθοράς και των νέων εξελίξεων στο Κυπριακό;

–Αλλιώς φανταζόμασταν όλοι μας το 2020. Οι εξελίξεις όμως και η κρίση της πανδημίας θεωρώ ότι ήταν και μια ευκαιρία για να αναμετρηθούμε με τους εαυτούς μας και τις αντοχές μας. Δεν θεωρώ ότι κοινοβουλευτικά η χρονιά έχει πάει χαμένη. Θεωρώ, όμως, ότι οι απαιτήσεις της κοινωνίας είναι πλέον πολλαπλάσιες επειδή η κρίση θα αφήσει δυστυχώς πάρα πολλές ανοικτές πληγές. Το στοίχημα που έχουμε να κερδίσουμε πλέον δεν είναι μόνο να πετύχουμε στις μεταρρυθμίσεις που έχουμε υποσχεθεί, αλλά και να ξανασταθούμε στα πόδια μας μετά την πανδημία. Να ανακόψουμε τη διαφθορά διά παντός, να συγκρατήσουμε την οικονομική κρίση και να προτάξουμε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Είμαι της άποψης ότι σε αυτό το μοντέλο καθοριστικό ρόλο πρέπει να έχει η νέα γενιά. Η νέα γενιά εργαζομένων, η νέα γενιά επιχειρηματιών, η νέα γενιά επιστημόνων. Πάνω σε αυτό το τρίπτυχο είναι που εργάζομαι αυτή την περίοδο με προτάσεις νόμου που θα κατοχυρώνουν την πρακτική εξάσκηση σε εταιρείες για τους νέους, για ενίσχυση και αλλαγή του πλαισίου χρηματοδοτήσεων για νέους επιχειρηματίες και γυναίκες καθώς και στην ένταξη ως οριζόντια προτεραιότητα στα εθνικά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας την στήριξη των νέων ερευνητών.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση