ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος Βουλής: Να αναχαιτίσουμε τις εχθρικές προκλήσεις ενωμένοι

Αναλυτικά όλα όσα ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής

ΚΥΠΕ

Η κρισιμότητα των καιρών επιτάσσει να αναχαιτίσουμε τις εχθρικές προκλήσεις ενωμένοι, προκειμένου να διασφαλίσουμε το εθνικό μας συμφέρον και την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, σε επιμνημόσυνη ομιλία της στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους ήρωες της κωμόπολης Αιγιαλούσης.

Με περισυλλογή και ομοψυχία, με πίστη στο δίκαιο της εθνικής μας υπόθεσης και με όπλο τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιφερειακή σκηνή, όπως υπογράμμισε η κ. Δημητρίου, «έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του εθνικού μας προβλήματος, η οποία θα δημιουργεί συνθήκες ευημερίας και ασφάλειας για όλους τους κατοίκους του νησιού».

Ειδικά αυτές τις μέρες, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Βουλής, «μετά τις παράνομες και εκβιαστικές ενέργειες του Ερντογάν στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, πρέπει να πεισμώσουμε ακόμα περισσότερο επιμένοντας στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, επιμένοντας και προτάσσοντας τη νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο, τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

«Δεν μπορούμε και με κανένα τρόπο δεν έχουμε δικαίωμα να παραδώσουμε στα παιδιά μας μοιρασμένες πατρίδες ή να ανεχτούμε τη νομιμότητα της κατοχής», υπογράμμισε.

Η κ. Δημητρίου είπε ακόμη ότι οι μέρες Ιουλίου είναι μέρες πνιγηρές, μέρες τήρησης μονόλεπτης σιγής και μέρες μνήμης τραγικής και αναγκαίου απολογισμού, αλλά και «μέρες που επιβάλλουν την από μέρους όλων μας ανάληψη ευθυνών».

Ανέφερε ότι «από τον μαύρο Ιούλη του ’74 έχουν περάσει σαράντα επτά ολόκληρα χρόνια, με την Τουρκία να παραμένει αδιάλλακτη στους σχεδιασμούς της, επεκτατική στις βλέψεις της, απεργαζόμενη νέα δεινά και νέα τετελεσμένα για τον τόπο».

Πρόσθεσε ότι «πέραν της πολυεπίπεδης και πολυμέτωπης επιθετικής της πολιτικής στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, η κατοχική δύναμη επιχειρεί να επιβάλει το αφήγημά της μέσα από νέα κανάλια διάχυσης, εργαλειοποιώντας τον πολιτισμό και παραχαράσσοντας την ιστορία».

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία ‒αν όχι επιβάλλει‒ την από μέρους μας διατήρηση της μνήμης και την απότιση του προσήκοντος φόρου τιμής, όπως είπε, «στους υπερασπιστές της ελευθερίας, σε όσους έπεσαν μαχόμενοι ή εν ώρα καθήκοντος, στους εκτελεσθέντες, τους αγνοουμένους, τους εγκλωβισμένους ακρίτες των συνόρων, στους πρόσφυγες που έφυγαν και δεν πρόλαβαν, αλλά και τη συνείδηση του χρέους μας απέναντι στις νεότερες γενιές που θα έρθουν».

«Εμμένοντας στη μνήμη του τόπου και των ηρώων του, στην ίδια την ανθρωπογεωγραφία που συνιστά την ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και το μεγαλείο της αυταπάρνησης και της θυσίας», ανέφερε.

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε ενδεικτικά στον «κορυφαίο μας ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη, ο οποίος στη σπουδαία του σύνθεση για τη Γιαλούσα Αιγιαλούσης επίσκεψις», όπως σημείωσε, «θέτει την «επίσκεψη» των ονομάτων ‒δηλαδή τη μελέτη και τη σπουδή της γλώσσας και των λέξεων‒ ως κλειδί για την επιστροφή στον ουσιαστικό και τον βαθύτερο εαυτό μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση