ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Ύψιστη προτεραιότητα η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού

Αναμένει να τεθούν οι βάσεις που θα επιτρέψουν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να προχωρήσει στη συζήτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

ΚΥΠΕ

Ύψιστη προτεραιότητα παραμένει η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση μνήμης και τιμής της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, η οποία διοργανώθηκε τη Δευτέρα στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Προεδρία, τον χαιρετισμό ανέγνωσε εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τους πρόσφυγες για την αμετάθετη προσήλωσή του στην επανένωση της πατρίδας μας και στην επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες, ως επίσης για την ισχυρή βούληση να συνεχίσουμε τον αγώνα, στη βάση της ενότητας και της ομοψυχίας μέχρι την τελική δικαίωση.

«Αναγνωρίζοντας την αγωνία και τις εύλογες ανησυχίες σας, εκείνο για το οποίο θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι ότι ύψιστη προτεραιότητα, παραμένει η επίλυση του κυπριακού προβλήματος μέσα από την ειρηνική οδό και ο τερματισμός της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση έχει πολλάκις αποδείξει ότι διαθέτει την ετοιμότητα, τη σαφή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα να διαπραγματευτεί με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι είναι απαραίτητο η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας να εγγυάται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, καθώς και να οδηγεί σε ένα νέο καθεστώς πλήρως απαλλαγμένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και παρουσία ξένων στρατευμάτων.

«Θα ήταν και είναι για εμάς αδιανόητο να δεχθούμε και να προτείνουμε στον λαό μια λύση που δεν θα σέβεται πρώτιστα και πάνω από όλα την αξιοπρέπεια και την απόλυτη ελευθερία του», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι κάθε άλλο παρά βιώσιμη και λειτουργική θα ήταν όποια λύση πλήττει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία ενός κράτους μέλους των Η.Ε. και της Ε.Ε. και η οποία έρχεται σε αντίθεση με τον Χάρτη των Η.Ε. και το διεθνές δίκαιο.

«Είναι σαφές, και το έχουμε αποδείξει εμπράκτως, ότι σεβόμαστε απόλυτα τις ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας. Την ίδια στιγμή, όμως, προκρίνουμε τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας για τους Ελληνοκυπρίους», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακόμη, ανέφερε ότι μέλημά του είναι η λύση που θα επιτευχθεί να δημιουργεί τις προϋποθέσεις που θα επιτρέπουν στο σύνολο των νομίμων κατοίκων της πατρίδας μας, να συνδημιουργήσουν και να συμβιώσουν ειρηνικά μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, προόδου και ευημερίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για τις υπέρμετρες αξιώσεις που προβάλλει η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, καθώς και για την ειλικρινή πρόθεση της πλευράς μας να προσέλθει ανά πάσα στιγμή σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι απαιτείται η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά να αποδείξουν εμπράκτως την καλή θέληση την οποία διαμηνύουν ότι έχουν. Προς τούτο, υπέδειξε, είναι απαραίτητη η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών στη βάση των οποίων θα διεξαχθεί ο διάλογος και οι οποίες θα επιτρέψουν τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι οι όποιες απειλές ή ενέργειες αφορούν την αμφισβήτηση, είτε των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είτε το ξεκάθαρο καθεστώς της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ουδόλως συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Ακόμη, είπε ότι αναμένει να τεθούν οι βάσεις που θα επιτρέψουν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να προχωρήσει στη συζήτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει προτείνει η πλευρά μας και εν συνεχεία στην επανέναρξη ενός επί ίσοις όροις διαλόγου.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θα εστιάσουν στις προοπτικές που προσφέρει η πιθανότητα μιας επανενωμένης και απολύτως ανεξάρτητης πατρίδας, καθώς και την αποφασιστικότητά του πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να παρέχει ένα ειρηνικό μέλλον για όλους τους Κυπρίους.

«Προς την κατεύθυνση αυτή, μέσα από την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και του λαού, αξιοποιώντας την ιδιότητά μας ως ευρωπαϊκής χώρας, σε συνδυασμό με τις στρατηγικές συμμαχίες που χτίζουμε, και την αναβαθμισμένη γεωπολιτική σημασία της πατρίδας μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι και την ευόδωση των στόχων μας», ανέφερε.

«Η δική σας πίστη, διεκδικητικότητα, αλλά και αποφασιστική θέληση για την επιστροφή στις κατεχόμενες πατρογονικές μας εστίες, καθίστανται ο φάρος που καθοδηγεί τα βήματά μας και ενδυναμώνει τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε σύντομα να μπορέσουμε να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, ειρηνική και ευημερούσα», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων και Δήμαρχος Κυθρέας, δρ Πέτρος Καρεκλάς, ανέφερε ότι φέτος, 48 χρόνια μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, συμπληρώνονται επίσης 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την οποία χαρακτήρισε «πληγή που ακόμη καίει τον απανταχού ελληνισμό».

Επικαλούμενος τη ρήση του ποιητή Γιώργου Σεφέρη "Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί", ο κ. Καρεκλάς υπέδειξε ότι αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι Κύπριοι που πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς το 1974. Ακόμη, είπε ότι οι Κύπριοι γνωρίζουν καλά πως οι μνήμες αυτές είναι και το "όπλο" τους ενάντια στη λήθη και στα τετελεσμένα που προκλητικά δημιουργεί η Τουρκία, καταπατώντας με θράσος κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Καρεκλάς έδωσε την υπόσχεση στην πρώτη γενιά των προσφύγων ότι «δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε όσο ζούμε για το δικαίωμα της ελεύθερης επιστροφής μας στις προγονικές εστίες. Ας μεταλαμπαδεύσουμε όλοι στη νεολαία μας την αγάπη για τους τόπους που οι νέοι και νέες μας δεν γνώρισαν, κι ας τους δώσουμε χώρο να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για επανένωση και ειρηνική συμβίωση σ’ ένα απαλλαγμένο από κατοχικά στρατεύματα κράτος, σ’ ένα ευνομούμενο ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο θα προστατεύει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους».

Ακόμη, τόνισε ότι οι καιροί είναι χαλεποί και απαιτούν πάνω απ’ όλα σύμπνοια, ομοψυχία και συμπόρευση. «Ας διδαχτούμε από την ιστορία για ν’ αποφύγουμε τα τραγικά λάθη του παρελθόντος», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση