
ΚΥΠΕ
Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικότερα να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου στην ομιλία της στην ειδική συνεδρία της Βουλής για τις Μαύρες Επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.
Η συνεδρία της Βουλής έγινε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, Υπουργών, Υφυπουργών, του Πρέσβη της Ελλάδας, του Προέδρου και Μελών του Συνδέσμου Πολεμιστών του 1974. Πριν τις ομιλίες τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των ηρώων και των μαρτύρων της Κύπρου που θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία και την ελευθερία.
Δεδομένων των «κινδύνων που ελλοχεύουν από τη διαιώνιση της στασιμότητας και του παρατεταμένου αδιεξόδου, η ανάληψη μιας νέας πρωτοβουλίας από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και ο επαναδιορισμός της κ. Ολγκίν αποτελεί θετικό βήμα. Όπως και ο διορισμός του Γιοχάνες Χαν ως Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό» είπε η κ. Δημητρίου.
«Η σκέψη μας είναι επίσης με τις νέες γενιές, αυτές που δεν έζησαν τα τραγικά γεγονότα, αλλά κληρονόμησαν τη βαριά ευθύνη της μνήμης»
Αναφερόμενη στην άτυπη διευρυμένη διάσκεψη, που συγκαλείται το επόμενο διήμερο στη Νέα Υόρκη, είπε ότι «επιβάλλεται, παρά τις χαμηλές προσδοκίες, να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προς την επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, με στόχο τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».
Έχουμε κατ’ επανάληψη υποδείξει, συμπλήρωσεη κ. Δημητρίου, πως η πλευρά μας οφείλει να προσεγγίσει με σαφή πολιτική βούληση τη νέα αυτή προσπάθεια, με προσήλωση πάντα στο συμφωνημένο πλαίσιο, όπως αυτό ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Επιβάλλεται να επιδιώξουμε την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και του διεθνούς παράγοντα. Να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τη γεωστρατηγική μας θέση, επενδύοντας σε συμμαχίες, βαδίζοντας σε πλήρη συντονισμό με την Ελλάδα, τον σθεναρότερο και πιο αξιόπιστο μας σύμμαχο. Το κυπριακό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ούτε απομονωμένα, ούτε και μεμονωμένα, αλλά μέσα στο κάδρο των διεθνών εξελίξεων», τόνισε.
Δεν έχουμε αυταπάτες, είπε, «απώτερος στόχος της Τουρκίας παραμένει η ολοκληρωτική αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα και η εξάλειψη κάθε ελληνικού και χριστιανικού στοιχείου από την κατεχόμενη γη μας» και οργανωμένα και μεθοδικά η Άγκυρα δημιουργεί συνεχώς νέα τετελεσμένα επί του εδάφους.
«Κορύφωση της τουρκικής αδιαλλαξίας αποτελεί η εμμονή του κατοχικού ηγέτη και της ίδιας της Άγκυρας στη λύση των δυο κρατών και η πρόταξη όρων και προϋποθέσεων όπως η αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας, δυναμιτίζοντας έτσι την προοπτική ουσιαστικών διαπραγματεύσεων» επισήμανε.
Αναφερόμενη στην 15η και την 20η Ιουλίου 1974, είπε ότι αποτελούν πληγές που συνεχίζουν να ματώνουν. «Είναι οι μέρες που η ιστορία άλλαξε βίαια τροχιά. Που η προδοσία και η βαρβαρότητα συνέκλιναν για να βυθίσουν την Κύπρο στο σκοτάδι της κατοχής, της απώλειας, του ξεριζωμού, της προσφυγιάς. Οι μέρες αυτές αποτελούν ευκαιρία εθνικού αναστοχασμού απέναντι στην ιστορική αλήθεια, στη δικαιοσύνη και κυρίως απέναντι στους ανθρώπους του τόπου μας».
«Δεν αρκούν οι καταδίκες χρειάζεται να δράσουμε. Να προασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις τη δημοκρατία, τη λαβωμένη εδαφική μας ακεραιότητα, να παλέψουμε για την απαλλαγή από την κατοχή. Να επαναβεβαιώσουμε πως δεν ξεχνούμε, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν σιωπούμε».
Η Τουρκία, είπε η Πρόεδρος της Βουλής, παραβίασε και συνεχίζει να παραβιάζει κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας, περιλαμβανομένου του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, θέτοντας και διατηρώντας υπό παράνομη στρατιωτική κατοχή πέραν του 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Μιας χώρας που αποτελεί για είκοσι και πλέον χρόνια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ιστορία όμως δεν παραχαράσσεται. Δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει».
Τιμούμε σήμερα, είπε η κ. Δημητρίου, όσους αντιστάθηκαν ηρωικά, φέρνουμε στη μνήμη τις γυναίκες που μαρτύρησαν στα χέρια του κατακτητή, αυτές που για δεκαετίες παρέμειναν μόνες, αθεράπευτες και σιωπηλές, «τις άγνωστες ιστορίες τους μόλις τα τελευταία χρόνια τις μαθαίνουμε δειλά-δειλά… Και το επώδυνο νήμα της αλήθειας θα συνεχίσει να ξετυλίγεται για καιρό ακόμη».
Τιμούμε, πρόσθεσε, τους βετεράνους μας της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, που πιστοί στο καθήκον αγωνίστηκαν για το δίκαιο και μάτωσαν για την ελευθερία, λαμπρά παραδείγματα ανιδιοτέλειας και αυταπάρνησης, τα οποία σήμερα που θεσμοί και αξίες διακυβεύονται, χρειαζόμαστε πιο πολύ από ποτέ.
«Η σκέψη μας είναι επίσης με τις νέες γενιές, αυτές που δεν έζησαν τα τραγικά γεγονότα, αλλά κληρονόμησαν τη βαριά ευθύνη της μνήμης και της βούλησης για ένα καλύτερο μέλλον».