ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε περίοδο άνοιξης οι Κύπρο-Αιγυπτιακές σχέσεις

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Αιγύπτιου Προέδρου ενδυναμώνει τον άξονα Λευκωσίας- Καΐρου σε επενδυτικό και στρατηγικό επίπεδο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ο ενεργειακός τομέας αναμφίβολα αποτέλεσε το πρώτο σκαλοπάτι στις γέφυρες συνεργασίας που χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. Το μοτίβο των περιφερειακών συνεργασιών, στη συνέχεια, μέσω της σύναψης τριμερών συνεργασιών και με άλλες χώρες της περιοχής ενδυνάμωσε και έδωσε νέες προοπτικές στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κοινή παραδοχή είναι ότι οι σχέσεις Λευκωσίας – Καΐρου βρίσκονται στο καλύτερο σημείο χωρίς να αποτελεί υπερβολή ότι Κύπρος και Αίγυπτος έχουν πετύχει την δημιουργία ενός ισχυρού άξονα με οικονομικά και κυρίως γεωστρατηγικά οφέλη και για τις δυο χώρες.

Όπως διαφάνηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι και τις επαφές σε αναβαθμισμένο κυβερνητικό επίπεδο, τα ενεργειακά συνεχίζουν να αποτελούν τη προμετωπίδα ωστόσο οι Κύπρο-Αιγυπτιακές σχέσεις έχουν τις καλύτερες προοπτικές να επεκταθούν και σε άλλους ζωτικούς τομείς.

Με 38 συμφωνίες οι δυο χώρες έχουν χτίστη ένα ισχυρό συμβατικό πλαίσιο που δίνει όλα τα εχέγγυα η μεταξύ τους συνεργασίας να έχει επεκταθεί σε τομείς όπως η αποφυγή διπλής φορολογίας, ο τουρισμός, η επιστήμη, η ανώτατη εκπαίδευση, η ναυτιλία, η υγεία και η γεωργία.

Επενδυτικό κάλεσμα

Ενδεικτικό το κλίματος που επικρατεί, αλλά και της θέλησης που υπάρχει, είναι το κάλεσμα που απεύθυναν οι ηγέτες των δυο χωρών από το βήμα Επιχειρηματικού Φόρουμ Κύπρου-Αιγύπτου. Νίκος Αναστασιάδης και Αλ Σίσι ενώπιον επιχειρηματικού κόσμου από τις δυο χώρες απεύθυναν πρόσκληση για σύσφιξη των επιχειρηματικών δεσμών σε τομείς πέραν από την ενέργεια. Ο Νίκος Αναστασιάδης υπέδειξε τις τεράστιες προοπτικές που υπάρχουν στο τουρισμό το εμπόριο αλλά και στον τομέα των κατασκευών. Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος Πρόεδρος απευθυνόμενος σε κύπριους επιχειρηματίες, αφού παράθεσε τα μεγέθη της αιγυπτιακής οικονομίας υπέδειξε με νόημα πως η Αίγυπτος είναι μια υποσχόμενη αγορά, πύλη στη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόσμο. Κάλεσε τους επιχειρηματίες να ενισχύσουν τη συνεργασία των δυο χωρών στο τουρισμό την ενέργεια αλλά και τη γεωργία. Τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Άλ Σίσι έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο φιλικό επενδυτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στις δυο χώρες διαβεβαιώνοντας τους επιχειρηματίες ότι θα βρουν στήριξη στις όποιες προσπάθειές τους για επενδύσεις. 

Μπαίνουν οι βάσεις

Πέρα από τη δημιουργία φιλικού κλίματος και στον επενδυτικό τομέα τα ενεργειακά και τα όσα αποφασίσθηκαν κατά τις επαφές στο Προεδρικό μπορούν να δώσουν ώθηση στο εμπορικό κομμάτι των κυπριακών κοιτασμάτων. Η συμφωνία των δυο πλευρών να ξεκινήσουν επαφές τον επόμενο μήνα για τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας στον υποθαλάσσιο αγωγό από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο και τα εκεί δυο τερματικά υγροποίησης, δημιουργούν θετικό περιβάλλον που μπορεί να τρέξει τις επενδύσεις από πλευράς ιδιωτικών εταιρειών. Πέρα από το πρακτικό κομμάτι η επικείμενη συμφωνία επισφραγίζει τον εμπορικό προσανατολισμό των κοιτασμάτων του «Αφροδίτη».

Μια εξέλιξη που αφήνει ικανοποιημένες και τις δυο χώρες με τη Λευκωσία να δημιουργεί το πλαίσιο εκείνο που θα βοηθήσει τις εταιρείες να συνάψουν συμβόλαια πώλησης του ΦΑ και το Κάιρο να κάνει το πρώτο βήμα απορρόφησης των κοιτασμάτων της περιοχής στα δυο τερματικά υγροποίησης. Σε πολιτικό επίπεδο το Κάιρο φρόντισε να στηρίξει τη Λευκωσία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις με τον Άλ Σίσι να τονίζει με νόημα το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους ενεργειακούς της πόρους με τον Νίκο Αναστασιάδη να δίνει συνέχεια υπενθυμίζοντας προς πάσα κατεύθυνση «πως όπως όλες οι δράσεις μας, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας εδράζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

5η Τριμερής

Το στίγμα της πέμπτης κατά σειρά τριμερούς Συνόδου κορυφής Κύπρου-Ελλάδας- Αιγύπτου έδωσε από το Κύπρο-Αιγυπτιακό επιχειρηματικό Φόρουμ ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σε περιφερειακό επίπεδο, είπε, η πραγματοποίηση της τριμερούς αποτελεί απτή απόδειξη της «σημασίας που αποδίδουμε, ως πυλώνες σταθερότητας, στην προαγωγή της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε διεθνές επίπεδο, συνέχισε, μέσω του στενού συντονισμού ενεργειών και δράσεων σε διεθνή φόρα, «συνεργούμε στις προσπάθειες περαιτέρω εμβάθυνσης της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού κόσμου και την εντατικοποίηση της διεθνούς συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, με στόχο την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών στην περιοχή μας».

Το πρόγραμμα της Τρίτης θα ξεκινήσει με την υποδοχή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, κατ’ ιδίαν συνάντηση στη συνέχεια των δυο ηγετών. Ο Νίκος Αναστασιάδης θα παρασημοφορήσει τον ΓΓ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρη Παρασκευόπουλο, με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ', στο Προεδρικό Μέγαρο. Ακολούθως θα αφιχθεί στο Προεδρικό ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και θα πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση των τριών ηγετών. Η συνέχεια του προγράμματος περιλαμβάνει τις διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες των τριών χωρών καθώς και την υπογραφή Πρωτοκόλλου συνεργασίας ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση