ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην πρόταση Αβέρωφ επικεντρώνεται το Προεδρικό για εκτόνωση της κρίσης

Το πρωί της Πέμπτης ανακοινώνονται οι τελικές αποφάσεις της Προεδρίας, με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις σε αναμονή

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η «κάθοδος των μυρίων» εκπαιδευτικών έξω από το Προεδρικό, το απόγευμα της Τρίτης, σίγουρα δεν άφησε αδιάφορο ούτε το Προεδρικό ούτε την Πινδάρου η οποία παρακολουθεί εδώ και καιρό από σχετική απόσταση τις εξελίξεις. Και δεν τους άφησε αδιάφορους όχι μόνο γιατί η προσέλευση ήταν πρωτόγνωρη για κινητοποιήσεις βάσει των κυπριακών δεδομένων, αλλά και γιατί μία μεγάλη μερίδα των διαμαρτυρόμενων εκπαιδευτικών προέρχεται από τις τάξεις του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σε αυτό το κλίμα και πλαίσιο, το Προεδρικό προχώρησε σε ανασκόπηση της πορείας το πρωί της Τετάρτης μελετώντας και τις επόμενες κινήσεις. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο επιχείρησε εκτόνωση της κρίσης το πρωί της Τετάρτης, καλώντας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να επαναφέρουν στο τραπέζι του διαλόγου την πρόταση του Προέδρου που κατατέθηκε στις 23 Αυγούστου. Σε αυτή την πρόταση φαίνεται να επικεντρώνεται το προεδρικό για άρση του αδιεξόδου. Πρόταση ωστόσο που απορρίφθηκε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όπως όλα δείχνουν δεν αναμένεται να τύχει αποδοχής ούτε αυτή τη φορά.

Αυτοκριτική
Η μεγάλη κινητοποίηση της Τρίτης, όπως ήταν επόμενο απασχόλησε την πρωινή σύσκεψη στο Προεδρικό, όπου πέραν του ότι λήφθηκε υπόψη το ότι η εκδήλωση έγινε με σοβαρότητα και χωρίς παρεκτροπές, τέθηκε και ζήτημα αυτοκριτικής. Και η αυτοκριτική αφορούσε τόσο θέματα επικοινωνίας όσο και θέματα τακτικής, καθώς σύμφωνα με κύκλους του Προεδρικού δεν καλλιεργήθηκε προηγουμένως το έδαφος για κάποιες από τις υπουργικές αποφάσεις. Το ζήτημα ωστόσο στο Προεδρικό είναι το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα ούτως ώστε να εκτονωθεί η κρίση χωρίς βεβαίως να υπάρξει και άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης. Ήδη το βράδυ της Τετάρτης έγινε σύσκεψη στο Προεδρικό μεταξύ του Προέδρου των στενών συνεργατών του και του Υπουργού Παιδείας για τα επόμενα βήματα και τη μελέτη των προτάσεων τόσο του Αβέρωφ Νεοφύτου όσο και της αντιπολίτευσης. Την πρόταση της αντιπολίτευσης περί αναστολής πάντως έκρινε ως δύσκολη να υλοποιηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ξεκαθαρίζοντας πως οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν το πρωί της Πέμπτης. Ήδη κύκλοι από το προεδρικό επισημαίνουν πως η κυβέρνηση θα δει την προοπτική της πρότασης Αβέρωφ Νεοφύτου. Πρόταση ουσιαστικά της κυβέρνησης την οποία και απέρριψαν ήδη οι εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Η πρόταση
Σημειώνεται πως το πρωί της Τετάρτης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου συγκάλεσε δημοσιογραφική διάσκεψη ανακοινώνοντας την πρότασή του για επαναφορά της πρότασης Αναστασιάδη. Μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε και για προώθηση του ιδιωτικού σχολείου έναντι του δημοσίου, ο Συναγερμικός Πρόεδρος τοποθετήθηκε υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης. «Είμαι απόφοιτος δημόσιου δημοτικού και δημόσιου σχολείου μέσης. Και αν δεν ήταν η δημόσια Παιδεία το σίγουρο δεν θα ήμουν εδώ που είμαι σήμερα. Το οφείλω στην δημόσια Παιδεία. Και στα 57 μου χρόνια παραμένουν πρότυπα μου οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μου. Για εμένα είναι ακόμη πρότυπο ο δάσκαλος της Κάτω Αργάκας Αντρέας Άσπρος και μετέπειτα ο Σάββας Άσπρος. Είναι πρότυπο για εμένα ο καθηγητής μου Νεόφυτος Τζιανάβαρος» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής του διάσκεψης εκφράζοντας παράλληλα τον σεβασμό του στο δικαίωμα των κινητοποιήσεων.

Την ίδια στιγμή έκανε έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση να επαναφέρουν την πρόταση της 23ης Αυγούστου στο τραπέζι η οποία όπως είπε είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με την πρόταση της 4ης Ιουλίου και να έχει ισχύ μόνον μέχρι το τέλος του χρόνου. Σημείωσε πως θα πρέπει να ξεκινήσει εντατικός διάλογος για τα θέματα που έχουν συμφωνηθεί με τον Πρόεδρο και αφορούν τον εξορθολογισμό του συστήματος απαλλαγών, το σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικών και μαθητών, την ασφάλεια και την υγεία στα σχολεία, τις επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών για βελτίωση μαθησιακών αποτελεσμάτων, τα Ταμεία Προνοίας των νεοεισερχομένων εκπαιδευτικών, και όλα όσα συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη. Κάλεσε μάλιστα τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, να αναστείλουν τις οποιεσδήποτε σκέψεις για οποιαδήποτε μέτρα μέχρι το τέλος του χρόνου. «Παρά πόδας όλοι τα ξίφη, για 2,5 με 3 μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου. Εγώ είμαι αισιόδοξος, μην πω είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε λύσεις και στην περίπτωση που δεν θα βρούμε χρόνο έχουν και για απεργίες και για μέτρα για εβδομάδες και μήνες», είπε. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε συνομιλήσει άτυπα με εκπαιδευτικούς πριν από την κατάθεση της εν λόγω πρότασης, ενώ η κίνησή του ήταν εις γνώσιν του Προέδρου. Η συγκεκριμένη ωστόσο πρόταση, δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίες ωστόσο φαίνεται να βλέπουν θετικά την πρόταση που κατέθεσε την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.
Η πρόταση της 23ης Αυγούστου προϋποθέτει:

1. Μειώνονται από 2 σε 1 οι ώρες του Υπευθύνου τμήματος. Την ίδια ώρα οι εκπαιδευτικοί απαλλάσσονται από την ευθύνη καταχώρησης των απουσιών των μαθητών, η οποία μεταβιβάζεται στις Γραμματείες των Σχολείων.

2. Ο βιολογικός χρόνος στα 8, 16, 20 χρόνια υπηρεσίας μειώνεται από 2 περιόδους κάθε φορά σε 1. Η ώρα η οποία αποκόπτεται θα δοθεί υπό μορφή μισθολογικής προσαύξησης στους εκπαιδευτικούς.

3. Παραμένουν οι ώρες του συνδικαλισμού σε πλήρες ωράριο δύο άτομα κάθε οργάνωσης, συγκεκριμένα για τον εκάστοτε Πρόεδρο και Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ. Για τον χρόνο που αποκόπτεται στα υπόλοιπα συνδικαλιστικά στελέχη το κράτος θα προσφέρει κάθε χρόνο στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ 175.000 ευρώ ενώ στην ΟΛΤΕΚ 100.000 ευρώ.

4. Προτείνεται σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης σε εκπαιδευτικούς της Μέσης Εκπαίδευσης που έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος ηλικίας και το 58ο για τους δασκάλους με κίνητρο την περικοπή του πέναλτι του 12% που ισχύει σήμερα για όσους αφυπηρετούν πρόωρα.

Η πρόταση της αντιπολίτευσης

Τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, στην πρόταση τους, την οποία κατέθεσαν γραπτώς στις Επιτροπές, ζητούν την αναστολή εφαρμογής της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 4.7.2018 σε σχέση με τον «εξορθολογισμό της εκπαίδευσης» και αναστολή εφαρμογής των όποιων απεργιακών ή άλλων μέτρων που αποφασίστηκαν από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Ζητούν την ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων καθόλη τη σχολική χρονιά 2018-19, τον καταρτισμό από το Υπουργείο Παιδείας και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις πλήρους και λεπτομερούς καταλόγου όλων των πτυχών του εξορθολογισμού της εκπαίδευσης και στη συνέχεια έναρξη διαλόγου για επίλυση με τη σειρά προτεραιότητας όλων των πτυχών του καταλόγου και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και πλήρους συμφωνημένου πλαισίου από τη σχολική χρονιά 2019-2020.

Η συμβιβαστική πρόταση της αντιπολίτευσης υπογράφηκε από τους Γιώργο Λουκαίδη εκ μέρους του ΑΚΕΛ, Μαρίνο Μουσιούτα εκ μέρους του ΔΗΚΟ, Κωστή Ευσταθίου εκ μέρους της ΕΔΕΚ, Μιχάλη Γιωργάλλα εκ μέρους της Αλληλεγγύης, Γιώργου Περδίκη εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και μετά από πρωτοβουλία του κ. Ευσταθίου, προσυπογράφηκε και από τους Γιώργο Λιλλήκα εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών καθώς και από την ανεξάρτητη βουλευτή Άννα Θεολόγου. Το ΕΛΑΜ συμφωνεί με την συγκεκριμένη πρόταση.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναμένοντας την τελική απάντηση του Προεδρικού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X