ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στήνει ψηφοδέλτιο ο Νικόλας

Τα ονόματα που κλειδώνουν, οι συναντήσεις που έκανε και το στοίχημα για το ΄21

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κάθε άλλο από μία απλή εκλογική μάχη θεωρείται για το ΔΗΚΟ αυτή των βουλευτικών εκλογών καθώς οι δυσκολίες είναι αρκετές και το διακύβευμα είναι αρκετά μεγάλο. Και για το κόμμα και για τον Νικόλα Παπαδόπουλο προσωπικά. Και λέμε μεγάλο, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα θα καταδείξει αν το ΔΗΚΟ διατηρεί τον περιβόητο ρυθμιστικό του ρόλο. Αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι τέτοιο που να του επιτρέψει να διαδραματίει αφενός πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκλογή του Προέδρου της Βουλής και να βοηθήσει αφετέρου να προχωρήσει με άλλο αέρα στις διαπραγματεύσεις συνεργασιών για το 2023. Η δυσκολία αυτή τη φορά έγκειται στο ότι αρκετοί δεν βλέπουν με τις φιλικότερες διαθέσεις το κόμμα του Κέντρου επιχειρώντας να αλιεύσουν ψήφους αλλά και στελέχη. «Το ΔΗΚΟ ανέκαθεν σε εκλογές, είχε να χειριστεί κόμματα και στελέχη που επιχειρούσαν δολιοφθορά», απαντούν ΔΗΚΟϊκά στελέχη τα οποία θεωρούν πως αυτό είναι μέρος του πολιτικού παιχνιδιού και σημειώνουν πως ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις για στήσιμο ενός ισχυρού ψηφοδελτίου.

Οι άξονες της δυσκολίας

Και όσο κι αν για τα ΔΗΚΟϊκά στελέχη οι δυσκολίες είναι αναμενόμενες, το σίγουρο είναι πως αυτή η εκλογική μάχη θα δοθεί σε ένα διαφορετικό πολιτικό σκηνικό. Και λέμε διαφορετικό πολιτικό σκηνικό δεδομένου ότι η Δημοκρατική Παράταξη θα διεκδικήσει με αξιώσεις είσοδο στο κοινοβούλιο. «Όσοι βρίσκονται στη Δημοκρατική Παράταξη, δεν είχαν ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές του 2016 ΔΗΚΟ αλλά ΔΗΣΥ» επισημαίνουν ΔΗΚΟϊκοί κύκλοι εκτιμώντας πως τη ζημιά θα την προκαλέσει στην Πινδάρου και όχι στο Κέντρο. Βεβαίως, αυτό μπορεί να αφορούσε ένα σκληρό πυρήνα που διαφωνούσαν με τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Αυτή τη φορά ο Μάριος Καρογιάν- ο οποίος έχει ακόμα έρεισμα εντός ΔΗΚΟ- διεκδικεί εκλογή και σίγουρα δεν θα αφήσει ασυγκίνητους πολλούς από το παραδοσιακό ΔΗΚΟ. Ρόλο θα παίξει ποιοι θα κατέβουν με το ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑ –ψηφοδέλτιο που θα αναλυθεί μεταγενέστερα- αλλά και ποιοι παραδοσιακοί ΔΗΚΟϊκοί θα διεκδικήσουν εκλογή αυτή τη φορά με το ΔΗΚΟ.

Οι κακές σχέσεις και ο Αβέρωφ

Όμως η ΔΗΠΑ είναι η πρώτη πράξη του δράματος. Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί η κακή σχέση που έχει πλέον η ΕΔΕΚ με το ΔΗΚΟ, επιχειρώντας να αλιεύσουν ψήφους και στελέχη από τον χώρο του Κέντρου, με τα δυο κόμματα να ανταγωνίζονται πλέον σε μία κοινή δεξαμενή ψηφοφόρων. Οι κακές-πλέον- σχέσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου με τον Αβέρωφ Νεοφύτου θα παίξουν τον δικό τους ρόλο. Το 2016, ο Συναγερμικός Πρόεδρος δεν ήθελε να «πειράξει» με οποιοδήποτε τρόπο τον κ. Παπαδόπουλο καθώς αυτός αποτελούσε τον κύριο συνεργάτη του εντός Βουλής αλλά και γιατί ήλπιζε σε μελλοντική συνεργασία για το ΄23. Η πλήρης ρήξη των τελευταίων ημερών με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να λέει πως ο κ. Νεοφύτου εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, δεν πέρασαν απαρατήρητα στην Πινδάρου. Και με δεδομένο ότι θεωρείται και διαρρέεται πλέον εντός ΔΗΣΥ ότι ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ τα βρήκαν με ορίζοντα τις Προεδρικές εκλογές, το κυβερνών κόμμα θα επιχειρήσει να κτυπήσει το κόμμα του Κέντρου. Και σε πολιτικές θέσεις αλλά και με αλίευση ψήφων. Το κατά πόσο μία προεκλογική κόντρα ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ θα πλήξει το ΔΗΚΟ ή θα το ευνοήσει τελικώς θα φανεί στη συνέχεια.

Η συνάντηση με τους βουλευτές

Όλο αυτό βεβαίως επηρεάζει αναπόφευκτα και το ψηφοδέλτιο, με τις εσωτερικές δυναμικές να διαδραματίζουν τον δικό τους ρόλο. Ήδη ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει συναντήσει τους υφιστάμενους βουλευτές για να τους ρωτήσει κατά πόσο ενδιαφέρονται να είναι ξανά υποψήφιοι. Σημειώνεται πως η υφιστάμενη διαμόρφωση της κοινοβουλευτικής ομάδας, δεν ήταν υγιεινός περίπατος για τον Νικόλα Παπαδόπουλο, αλλά αντιθέτως του προκάλεσαν πολλές φορές πονοκέφαλο, με διαφωνίες και διαμάχες, άλλοτε για τα νομοσχέδια, άλλοτε για την εισφορά στο κόμμα, άλλοτε για το ποιοι επιλέγονται από την ηγεσία να εκπροσωπούν το κόμμα στην τηλεόραση. Μαρίνος Μουσιούττας, Γιώργος Προκοπίου, Ζαχαρίας Κουλίας ανέφεραν πως θέλουν να σκεφτούν κατά πόσο θέλουν να επαναδιεκδικήσουν και να ανοίξουν τα χαρτιά τους στη συνέχεια. Ρόλο στις δεύτερες σκέψεις παίζει το γεγονός ότι συγκεκριμένα στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά και από την γραμματεία του κόμματος θεωρούν πως δεν ευνοούνται από την ηγεσία και ίσως η μάχη τους για τις βουλευτικές να αποτελεί μία προδιαγεγραμμένη ήττα. Από τους νυν βουλευτές, ο Άγγελος Βότσης έχει επί του παρόντος εκφράσει την επιθυμία του να μην διεκδικήσει, χωρίς να αποκλείεται βεβαίως να αλλάξει γνώμη. Ο κ. Βότσης έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον στο παρασκήνιο για την δημαρχία Λεμεσού.

Συναγερμός στη Λευκωσία

Στη Λευκωσία δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, αλλά και του διευθυντή του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος Χρύση Παντελίδη. Την επιλογή του κ. Παντελίδη –στενότατου συνεργάτη του Νικόλα Παπαδόπουλου- να κατέλθει στη Λευκωσία βλέπουν με ιδιαίτερες επιφυλάξεις άλλα στελέχη στη Λευκωσία. Ενδεικτικό ότι ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αλέκος Τρυφωνίδης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην διεκδικήσει αυτή τη φορά. Από το παραδοσιακό ΔΗΚΟ, δεν θα διεκδικήσει ο οργανωτικός γραμματέας και πρώην βουλευτής Φύτος Κωνσταντίνου, ενώ όπως σημειώνεται ούτε ο Χρίστος Τσίγκης, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με στελέχη της Δημοκρατικής Παράταξης. Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Μιχάλη Δαμιανού, ο Ανδρέας Γεωργιάδης, η Θεοδοσία Κυριάκου και η Θεοδώρα Θεοδώρου. Ενδιαφέρον είναι το τι θα κάνει τελικώς ο Μαρίνος Μουσιούττας, ο οποίος διατηρεί ένα σημαντικό έρεισμα με τη βάση του ΔΗΚΟ και ιδιαίτερα εξαιτίας του οτι μπορεί να φέρει κοντά ψηφοφόρους που ίσως να έβλεπαν θετικά τη ΔΗΠΑ. 

Θεοχάρους και Κερύνεια

Στοίχημα για το ΔΗΚΟ αποτελεί και η επανακατάληψη της έδρας στην Κερύνεια, η οποία λόγω της ιδιαιτερότητας του συστήματος χάθηκε το 2016. Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του διευθυντή του γραφείου του Προέδρου Γιώργου Σολωμού, ενώ πολύ πιθανή θεωρείται και η υποψηφιότητα του Αδάμου Ασπρή ο οποίος διεκδίκησε το ΄16 λαμβάνοντας ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Στα πηγαδάκια, ακούγεται εδώ και καιρό έντονα το ενδεχόμενο διεκδίκησης έδρας από την Ελένη Θεοχάρους, κάτω από το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ, όπως άλλωστε έγινε και στις ευρωεκλογές. Στο ΔΗΚΟ δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο-δεδομένου ότι ο αρραβώνας Αλληλεγγύης-Συμμαχίας δεν καρποφόρησε, σημειώνοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο δεν έχει επί του παρόντος συζητηθεί. Και η ίδια η κα Θεοχάρους πάντως διέψευσε κάτι τέτοιο στο πρόσφατο παρελθόν.

Λεμεσός και στο βάθος δήμαρχος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως προκαλεί το τι θα γίνει στην Λεμεσό. Η υποψηφιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Πανίκου Λεωνίδου θεωρείται δεδομένη, όπως επίσης και του εκπροσώπου τύπου Παύλου Μυλωνά. Με αξιώσεις διεκδικεί ο Μάριος Ορφανός, ενώ το δικό του ενδιαφέρον έχει το τι θα κάνει τελικώς ο δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού Νεόφυτος Χαραλαμπίδης. Και λέμε ενδιαφέρον και γιατί έχει έρεισμα στο παραδοσιακό ΔΗΚΟ αλλά και γιατί είχε ένα αρκετά καλό εκλογικό αποτέλεσμα το 2016. Ερώτημα είναι και το τι θα κάνει ο γ.γ. του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης. Τόσο εξαιτίας του εκλογικού αποτελέσματος που είχε το 2016 όσο και λόγω της θέσης που έχει στο κόμμα, θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητά του. Ωστόσο ο ίδιος έχει εκφράσει στο παρελθόν την επιθυμία του να μην διεκδικήσει στις βουλευτικές αλλά και την Τρίτη στον «Πολίτη» σημειώνοντας πως θα επικεντρωθεί στα εσωκομματικά του καθήκοντα. Βλέπει πάντως κι αυτός όπως και ο Άγγελος Βότσης την δημαρχία Λεμεσού. Θέση, που φαίνεται να ενδιαφέρει τον Γιάννη Αρμεύτη (σε συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ) ίσως και τον Νεόφυτο Χαραλαμπίδη. Ανοικτό είναι αν θα διεκδικήσει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Κατερίνα Χριστοφίδου. Αν και η ίδια είχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και θεωρείτο δεδομένη η υποψηφιότητά της, υπάρχουν κομματικοί κύκλοι που σημειώνουν πως θα ήταν καλύτερο –λόγω των αυξημένων καθηκόντων της μετά την αποχώρηση Γιώργου Γεωργίου- να μείνει εκτός της μάχης.

Η Αμμόχωστος, ο γρίφος Κουλίας και η πολύφερνη νύφη

Στην Αμμόχωστο αυτό που ενδιαφέρει τα στελέχη της περιοχής είναι κατά πόσο θα διεκδικήσει τελικώς ο Ζαχαρίας Κουλίας. Ο κ. Κουλίας έχει τη δική του δυναμική και τους δικούς του ακόλουθους, οι οποίοι δεν σημαίνει πως ακολουθούν κατ΄ ανάγκη και όποιον άλλον υποδείξει το κόμμα. Αν μείνει πάντως εκτός κούρσας, θεωρείται πως θα δοθεί κίνητρο σε περισσότερα στελέχη να διεκδικήσουν. Ήδη δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του Χρίστου Σενέκη, του επαρχιακού γραμματέα Αμμοχώστου Κωνσταντίνου Χρυσοδόντα. Δεδομένη θεωρείται και η υποψηφιότητα της Νικολέττας Λαδά, η οποία κατά την προηγούμενη εκλογική μάχη ήταν υποψήφια στη Συμμαχία Πολιτών, λαμβάνοντας την δεύτερη θέση μετά την Άννα Θεολόγου. Ερωτηματικό παραμένει το αν θα διεκδικήσει με το ΔΗΚΟ ο δημοσιογράφος Δημήτρης Σούγλης, ο οποίος ήταν ο πρώτος επιλαχών στην επαρχία. Ο ίδιος, πάντως, έχει άριστη σχέση και με τον Μάριο Καρογιάν και αυτό έχει τη δική του σημασία.

Βεβαίως, άτυπη πρόταση για κάθοδο με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ είχε και ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, τον οποίο βολιδοσκοπεί και η ΕΔΕΚ. Το τι θα κάνει τελικώς ο κ. Γιωργάλλας θα διαφανεί το επόμενο διάστημα και θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθεί τελικώς η Αλληλεγγύη.

Εκτός κούρσας ο Αντωνίου

Στην Πάφο δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του νυν βουλευτή Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη, όπως επίσης και του μέλους του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΚΟ Χρύσανθου Σαββίδη. Ο κ. Σαββίδης είχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στις εσωκομματικές εκλογές και αυτό έχει τη δική του σημασία για την επικείμενη μάχη. Αυτή τη φορά δεν θα διεκδικήσει ο πρώην βουλευτής και αντιπρόεδρος ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου, ενώ ερώτημα μένει το αν θα διεκδικήσει η επικεφαλής του τομέα κοινωνικής πολιτικής του ΔΗΚΟ Αυγούστα Φακοντή. Στη Λάρνακα επαναδιεκδικεί ο νυν βουλευτής Χρίστος Ορφανίδης και πολύ πιθανή είναι η επαναδιεκδίκηση της έδρας από τον Γιώργο Προκοπίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΚΟ  |  Εκλογές  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ