ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο μικροσκόπιο το μέλλον των μικρών

Συμμαχία - Οικολόγοι προβληματίζονται για την επόμενη μέρα, ενώ η ΔΗΠΑ μπαίνει στο προσκήνιο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μία φαινομενικά ακίνδυνη εκλογική μάχη έφερε στο προσκήνιο νέα πολιτικά δεδομένα που θα πρέπει και να τα διαβάσουν και να τα ερμηνεύσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Για κάποιους κτυπούν καμπανάκι για τις βουλευτικές εκλογές του 2021, σε άλλους θέτουν θέμα επιβίωσης και άλλους τους βάζουν στο παιχνίδι. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αναμένεται να εξετάσουν τα αποτελέσματα στα συλλογικά τους όργανα.

Στο ΔΗΚΟ νιώθουν ικανοποιημένοι από την αύξηση των ποσοστών και την Πέμπτη αναμένεται να αναλύσουν στο εκτελεστικό γραφείο το αποτέλεσμα. Υπάρχει βεβαίως η περιρρέουσα που συζητά πως το ποσοστό είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ΔΗΚΟ-Αλληλεγγύης και δεν θα πρέπει να χαροποιεί το κόμμα του Κέντρου. Η ΕΔΕΚ νιώθει κερδισμένη και θα πρέπει να αποδείξει το επόμενο διάστημα πως οι ψήφοι της δεν ήταν αποτέλεσμα στρατηγικής ψήφου εναντίον του ΕΛΑΜ.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς κινούνται οι μικρότεροι. Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι θεωρούνται οι μεγάλοι χαμένοι, λαμβάνοντας και οι δύο μαζί 3% από το 8% που έλαβαν στις βουλευτικές του 2016, ενώ η Δημοκρατική Παράταξη μπαίνει στον κομματικό χάρτη αλλά και στο Εθνικό Συμβούλιο.

Κουστούμι για το Εθνικό ο Καρογιάν

Κουστούμι για το Εθνικό Συμβούλιο ετοιμάζει και επίσημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ήταν κάτι το οποίο του υποσχέθηκε άλλωστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακολουθώντας το προηγούμενο του Γιώργου Λιλλήκα και της Συμμαχίας Πολιτών το 2014, όταν ο τελευταίος μπήκε στο Εθνικό Συμβούλιο μετά το 6,78% που κατέλαβε.

Η συμφωνία μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Μάριου Καρογιάν ήταν ότι στο ενδεχόμενο που η Δημοκρατική Παράταξη λάβει το 3,5% που προνοείται για την εισδοχή ενός κόμματος στη Βουλή, τότε θα έχει μία θέση στο Εθνικό Συμβούλιο και τα οφέλη που ακολουθούν, όπως η παρουσία στα τηλεοπτικά πάνελ. Αυτή η δέσμευση επαναδιατυπώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το βράδυ της Κυριακής όταν μίλησε τηλεφωνικώς με τον Μάριο Καρογιάν και τον συνεχάρη για το αποτέλεσμα.

Κυβερνητικοί κύκλοι απορρίπτουν τα περί συναίνεσης των υπόλοιπων μελών του Εθνικού Συμβουλίου σημειώνοντας πως αυτή είναι μία απόφαση που αφορά καθαρά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ήδη όπως λέγεται στο επόμενο Εθνικό Συμβούλιο που δεν έχει ακόμη οριστεί θα κληθεί τυπικά και η Δημοκρατική Παράταξη. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως άποψη και του Νίκου Αναστασιάδη την οποία μοιράστηκε στον Μάριο Καρογιάν ήταν να δώσει το «παρών» του στις ευρωεκλογές παρά την ολιγόμηνη παρουσία του στην πολιτική σκηνή καθώς αν περίμενε μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές του 2021 θα έχανε κατά πολύ τη δυναμική του.

Αντιδράσεις

Ήδη στην Δημοκρατική Παράταξη αναφέρουν πως θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε συσκέψεις και σε ηγετικό επίπεδο αλλά και περιφερειακά για να δουν πώς προχωρούν. Στόχος, όπως λέγεται, είναι να γίνει ένα εκλογικό συνέδριο προς το τέλος του χρόνου, καθώς ο Μάριος Καρογιάν θεωρείται «μεταβατικός» Πρόεδρος της Κίνησης μέχρι και το εκλογικό συνέδριο και η διοικούσα μεταβατική.

Το σίγουρο είναι πως στο ΔΗΚΟ βλέπουν με ενδιαφέρον και τα ποσοστά της Δημοκρατικής Παράταξης αλλά και την μελλοντική παρουσία τους στο Εθνικό Συμβούλιο. Στελέχη του ΔΗΚΟ ξεκαθαρίζουν πως εναπόκειται στον Πρόεδρο το τι θα αποφασίσει για το ποιοι θα απαρτίζουν το Εθνικό Συμβούλιο και αν θα αλλάξει πρακτική, χωρίς να εκφέρουν άποψη, είτε θετική είτε αρνητική.

Η είδηση βεβαίως καθόδου της ΔΗΠΑ στο Εθνικό Συμβούλιο προκάλεσε την αντίδραση του Στέλιου Πλατή, ο οποίος με τον συνδυασμό «Μήνυμα Ελπίδα» στις ευρωεκλογές αν και έλαβε ποσοστό 3,83%, δεν έτυχε της ίδιας αντιμετώπισης. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επεσήμανε πως ο Πρόεδρος ούτε καν τους συνάντησε.

«Είναι σαφέστατα δικαίωμα του ΠτΔ να προσκαλέσει όποιο θέλει στο Εθνικό Συμβούλιο. Το θέμα είναι πως οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις είναι έτοιμες ή/και αξιοπρεπείς στο να κάνουν πλάτες στις όποιες αυθαιρεσίες του Προέδρου. Έστω και προς ένα άτυπο θεσμό. Υπενθυμίζω ότι στις περασμένες ευρωεκλογές, το ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ έλαβε ψηλότερο ποσοστό από τη ΔΗΠΑ. Και ο ΠτΔ δε απάντησε καν στην επιθυμία μας για έστω μια συνάντηση. Προτού δοθεί και η εντολή για φίμωσή μας. Επειδή προφανώς ήμασταν αντιπολίτευση. Τώρα ο ΠτΔ προτίθεται (μας λένε) να προσκαλέσει τη ΔΗΠΑ στο Εθνικό Συμβούλιο – να τον στηρίζει και κάποιος τον άνθρωπο...», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κόμμα από την αρχή για Θεοχάρους

Η Ελένη Θεοχάρους κλείνει πλέον εισιτήριο χωρίς επιστροφή για Κύπρο με δεδομένο και το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής και επιστρέφει με στόχο να στήσει από την αρχή το κόμμα. Στόχος πλέον είναι η διάσωση της Αλληλεγγύης οδηγώντας το μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές του 2021 χωρίς απώλειες και ζημιές.

Στην Αλληλεγγύη επισημαίνουν πως δεν αλλάζει η θέση της αναφορικά με την 56η έδρα μετά το αποτέλεσμα. Δηλαδή, δεν πρόκειται να διεκδικήσει η ίδια την θέση και πως στο ενδεχόμενο αναπληρωματικών εκλογών ή τροποποίησης του Συντάγματος, η Αλληλεγγύη θα στηρίξει τον βουλευτή που έχασε την έδρα, τον Γιώργο Παπαδόπουλο.

Η πικρία

Πάντως η πρόεδρος της Αλληλεγγύης δεν έκρυψε τη σχετική πικρία της από το αποτέλεσμα των εκλογών και τη συνεργασία με το ΔΗΚΟ, ξεκαθαρίζοντας πως η συνεργασία τελειώνει μετά τις εκλογές. Κύκλοι της Αλληλεγγύης έλεγαν το βράδυ της Κυριακής πως η κα Θεοχάρους πρόσθεσε αρκετά στα ποσοστά του ΔΗΚΟ και αυτό δεν διαφάνηκε κατά τις δηλώσεις στελεχών. Το είπε και σε δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό Αctive σημειώνοντας πως το ΔΗΚΟ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του. «Μπήκα μέσα σε ένα πολύ μεγαλύτερο κόμμα από την Αλληλεγγύη, μπήκα με τους όρους που είχαν συμφωνηθεί, δηλαδή το ότι θα υπήρχε ίδια συμπεριφορά απέναντι σε όλους. Εμείς τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας, από το ΔΗΚΟ όμως δεν τηρήθηκαν αυτές». Συμφωνία ήταν όπως ο κομματικός μηχανισμός και των δύο κομμάτων παραμείνει αμέτοχος γύρω από τους υποψηφίους. Η αναφορά της κας Θεοχάρους δεν πρέπει να είναι τυχαία με το ότι ο κομματικός μηχανισμός δούλεψε παρασκηνιακά για την υποψηφιότητα του Μαρίνου Μουσιούττα.

Στο ΔΗΚΟ πάντως υπογραμμίζουν πως η κα Θεοχάρους βοήθησε στο ποσοστό του κόμματος. Κύκλοι μάλιστα, που κλήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις της περί κομματικού μηχανισμού που προφανώς δούλεψε για άλλες υποψηφιότητες, υπέδειξαν πως η ίδια ήρθε δεύτερη, περνώντας σε σταυρούς δύο βουλευτές του ΔΗΚΟ, τον Μαρίνο Μουσιούττα και τον Ζαχαρία Κουλία, επιχειρώντας να αντικρούσουν το εν λόγω αφήγημα.

Σε ενδοσκόπηση Συμμαχία - Οικολόγοι

Μπορεί στη συνεργασία Συμμαχία-Οικολόγοι λίγοι να πίστευαν πως το ψηφοδέλτιο θα καταφέρει να πάρει την έκτη έδρα, δεδομένου και του διλήμματος που τέθηκε, μεταξύ ΕΔΕΚ-ΕΛΑΜ, ωστόσο κανείς δεν ανέμενε το εν λόγω ποσοστό. Ποσοστό που αναπόφευκτα ανοίγει συζητήσεις αλλά και εσωστρέφεια για το πού πάνε τα δύο κόμματα. Αν δηλαδή μπορούν να επιβιώσουν ή αν έμεινε να βάλουν το κλειδί στην πόρτα και να κλειδώσουν.

Ήδη ο Γιώργος Περδίκης, μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως σε κάποιους δεν άρεσε η συνεργασία των δύο κομμάτων και γι΄ αυτό δεν τους ψήφισαν. Το ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί είναι πώς θα προχωρήσουν και οι δύο μετά την εκλογική αποτυχία, με τα συλλογικά όργανα της Συμμαχίας Πολιτών να συγκαλούνται την επόμενη βδομάδα για αποτίμηση του αποτελέσματος αλλά και για το τι αλλαγές πρέπει να γίνουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση