ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο τεμάχιο 6 η πρώτη γεώτρηση ENI TOTAL

Η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία θα πραγματοποιήσει συνολικά δυο γεωτρήσεις

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Από το τεμάχιο 6 της ΑΟΖ θα γίνει η επανέναρξη των εργασιών της κοινοπραξίας ENI TOTAL εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Γάλλο-ιταλική κοινοπραξία θα πραγματοποιήσει αρχικά μια γεώτρηση σε συγκεκριμένο σημείο του τεμαχίου 6 προκειμένου να έχει καλύτερη εικόνα και για το κοίτασμα «Καλυψώ».

Ο χρόνος επανέναρξης των εργασιών δεν έχει ανακοινωθεί ωστόσο όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως θα γίνει μέχρι τέλος Απριλίου αρχές Μάϊου. Την επιστροφή των δυο εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ αποκάλυψε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου στη συνέντευξή της στην έντυπη έκδοση της κυριακάτικης «Κ».

Ερωτηθείσα εάν υπάρχει καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών η Υπουργός την απέδωσε στις επιπτώσεις από τα μέτρα που λήφθηκαν παγκόσμια για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19. «Είμαστε σε συνεχή επαφή με την κοινοπραξία, η οποία, παραμένοντας δεσμευμένη στη συνεργασία της με την Κυπριακή Δημοκρατία, αναμένεται να πραγματοποιήσει δύο ερευνητικές γεωτρήσεις το 2022, με την πρώτη να είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις επόμενες εβδομάδες».

Το πρόγραμμα

Η κοινοπραξία Γάλλων και Ιταλών μετά την πρώτη γεώτρηση θα πραγματοποιήσει και μια δεύτερη, προφανώς, σε άλλο στόχο για τον οποίο υπάρχουν σεισμολογικά δεδομένα. Για το κοίτασμα «Καλυψώ» τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης που πραγματοποιήθηκε το 2018 έδειξαν την ύπαρξη κοιτάσματος το οποίο αρχικά υπολογίζεται από 6 έως 8 tcf. Η ανακοίνωση έγινε από την ιταλική εταιρεία και τον Εκτελεστικό πρόεδρο της Εταιρείας Claudio Descalzi τον Απρίλιο του 2018. Στο περιθώριο συνεδρίου που είχε πραγματοποιηθεί στο Κάιρο ο κ. Descalzi εμφανίσθηκε αισιόδοξος λέγοντας πως «Θα μπορούσε να είναι και περισσότερα ή σε αυτό το εύρος» προσθέτοντας ότι «σίγουρα δεν μπορεί να είναι λιγότερα».

LNG στην Κύπρο

Στο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στα ενεργειακά της Ευρώπης, ένεκα των κυρώσεων στη Ρωσία οι Υπουργοί Ενέργειας Κύπρου – Ισραήλ και Ελλάδας συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ, βάζοντας στο τραπέζι μια σειρά ζητήματα που σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου. Η τριμερής συνάντηση εξέτασε όλες τις επιλογές που υπάρχουν για τους διαδρόμους των ενεργειακών πόρων της ανατολικής Μεσογείου, βάζοντας στο τραπέζι και πάλι την προοπτική ενός τερματικού επεξεργασίας Φυσικού Αερίου στην Κύπρο.

Το όλο ζήτημα έθεσε ο Υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας Κώστας Σκρέκας ο οποίος τόνισε πως η ανατολική Μεσόγειος μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στον εφοδιασμό της Ευρώπης. «Η αξιοποίηση των υφιστάμενων τερματικών της Αιγύπτου και ενός νέου τερματικού LNG στην Κύπρο, μια νέα προοπτική που συζητήσαμε σήμερα είναι ο γρηγορότερος και πιο ευέλικτος τρόπος για την εξαγωγή του φυσικού αερίου του Ισραήλ στη Ν/Α Ευρώπη».

Ικανοποίηση

Η Λευκωσία εμφανίζεται ικανοποιημένη από την δραστηριότητα που παρατηρείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ η οποία εγκαινιάσθηκε από την κοινοπραξία ExxonMobil & Qatar Petroleum. Η κ. Πηλείδου είπε στην «Κ» πως οι ποσότητες από τη γεώτρηση στο «Γλαύκος» 2 αναμένονται τους επόμενους 2 μήνες και εφόσον μελετηθούν τα στοιχεία από τη γεώτρηση. «Σίγουρα δεν αναμένεται οποιαδήποτε ανακοίνωση πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων και των δεδομένων που λήφθηκαν από τη γεώτρηση αξιολόγησης, ούτως ώστε τα όποια στοιχεία ανακοινωθούν να είναι ακριβή και αξιόπιστα».

ΑΠΕ

Στη συνέντευξή η κ. Πηλείδου σκιαγράφησε επίσης και τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί η πανευρωπαϊκό επίπεδο στα ενεργειακά ένεκα της εισβολής στην Ουκρανία και των κυρώσεων που ακολούθησαν κατά της Ρωσίας. Στο κομμάτι τον ΑΠΕ ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας προς κάλυψη των αναγκών η κ. Πηλείδου εμφανίσθηκε ικανοποιημένη.

Συγκεκριμένα όπως είπε έγινε μία πολύ καλή αρχή με την υπερκάλυψη των υποχρεωτικών μας στόχων για το 2020 με τις επιδώσεις να ξεπερνούν το στόχο τους 13% στην τελική κατανάλωση ενέργειας, φτάνοντας στο 17%. Στους μελλοντικούς στόχους η Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες ενέργειες

-Στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού τον ερχόμενο Οκτώβριο.
-Στη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για πράσινη μετάβαση, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με πέραν των €330 εκατ. την επταετία στο πλαίσιο και του Σχεδίου «Κύπρος _ το αύριο», από τα διαθρωτικά Ταμεία και εθνικούς πόρους, κυρίως για σχέδια χορηγιών ενεργειακής αναβάθμισης και χρήσης ΑΠΕ.
-Στην προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ η οποία εγκρίθηκε τον Ιανουάριο φέτος για να λάβει χορηγία ύψους €657 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
-Στην ολοκλήρωση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που καθορίζει τις επιτρεπόμενες περιοχές στις οποίες μπορούν να διενεργούνται επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ.
-Στη νομοθετική ρύθμιση για σύσταση του one-stop center για απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης εμπορικών συστημάτων ΑΠΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση