ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στον Γ. Εισαγγελέα τέσσερα ερωτήματα αξίας 2 δισ. ευρώ

Ο Κ. Κληρίδης θα κληθεί να απαντήσει για το τι μέλλει γενέσθαι σε ενδεχόμενη αποτυχία της έφεσης.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα βρίσκεται η πολιτική συναίνεση που επιδιώκει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη αποτυχία της έφεσης, κατά της απόφασης για τις περικοπές στον δημόσιο τομέα. Αυτό είναι το συμπέρασμα που εξάγεται από την πρώτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Γενικός Εισαγγελέας, σε χρόνο που θα αποφασισθεί, θα μεταβεί στην επόμενη σύσκεψη των αρχηγών, προκειμένου να παραθέσει το τι μέλλει γενέσθαι σε ένα βασικό ενδεχόμενο. Αποτυχίας της έφεσης στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου να κρίνει αντισυνταγματικό το πλαίσιο με βάση το οποίο αποφασίσθηκαν και έγιναν οι μισθολογικές περικοπές, των δημοσίων υπαλλήλων το 2012. Με βάση τα όσα διημείφθησαν στη σύσκεψη στο Προεδρικό ο Γενικός Εισαγγελέας θα κληθεί να δώσει απαντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς σε τέσσερα βασικά ερωτήματα.

1ον. Ποια είναι τα περιθώρια αλλά και μέτρα αντίδρασης της κυβέρνησης σε μια αποτυχία της έφεσης.

2ον. Η απόρριψη της έφεσης σημαίνει αναδρομική ισχύει της απόφασης του Δικαστηρίου;

3ον. Σε περίπτωση που η απάντηση είναι καταφατική, το ερώτημα που τίθεται είναι ο χρονικός προσδιορισμός της αναδρομικότητας. Εάν δηλαδή ξεκινά μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου ή από το 2012 που εφαρμόσθηκαν οι περικοπές.

4ον. Το εύρος της αναδρομικότητας. Αν δηλαδή δικαιούχοι αναδρομικών είναι μόνο όσοι προσέφυγαν στο Διοικητικό Δικαστήριο ή το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

Η θέση της κυβέρνησης

Με εξαίρεση το πρώτο ερώτημα, από το κυβερνητικό στρατόπεδο αφήνεται να διαρρεύσει ανεπίσημα, πως στο ενδεχόμενο αποτυχίας της έφεσης, εάν τίθεται θέμα αναδρομικών αυτό αφορά μόνο τους αιτητές των προσφυγών και κανένα άλλο δημόσιο υπάλληλο. Θέση που έχει προφανή στόχο να περιορίσει το δημοσιονομικό κενό που ενδεχομένως να προκύψει. Αυτό το οποίο απορρίπτεται κατηγορηματικά, είναι το εύρος της αναδρομικότητας. Η ανάγνωση που γίνεται επί της δικαστικής απόφασης, στην κυβερνητική πλευρά είναι πως δεν τίθεται σε καμία περίπτωση θέμα αναδρομικών, στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Το δεύτερο κομμάτι των απαντήσεων του Γενικού Εισαγγελέα, επί νομικών ζητημάτων, αφορά τη σκέψη για τροποποίηση του Συντάγματος και πιο συγκεκριμένα του άρθρου 23 για την προστασία της περιουσία. Εδώ ουσιαστικά οι απαντήσεις του Κώστα Κληρίδη θα καλύπτουν το πρώτο ερώτημα. Στην περίπτωση που ο Γενικός Εισαγγελέας δεν είναι αρνητικός για τροποποίηση του Συντάγματος, η κυβέρνηση, εάν και εφόσον εξασφαλίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική στήριξη, θα προχωρήσει με τροποποίηση του άρθρου 23 και εκ νέου νομοθέτηση των όσων πέρασαν από τη Βουλή, το 2018, για σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών μέχρι το τέλος του 2022. Η τροποποίηση του Συντάγματος όπως υποστηρίζεται θα βάλει φρένο σε ενδεχόμενες νέες προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Οι ανησυχίες

Με βάση τα όσα είπε στους αρχηγούς, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να παραμείνει ως έχει ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των περικοπών. Σε διαφορετική περίπτωση και στην καλύτερη των περιστάσεων είναι να υπάρξει ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 1,6 δισ. εκατ. ευρώ όπως είπε μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Αυτό όμως που φαίνεται να ανησυχεί κυβέρνηση και κόμματα είναι πρώτον η αναδρομικότητα από χρονικής απόψεως, αλλά και πιθανό ενδεχόμενο να επεκτείνεται στο σύνολο της δημόσιας υπηρεσίας. Σε μια τέτοια περίπτωση το δημοσιονομικό κενό με βάση υπολογισμούς θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. 

Οι θέσεις των κομμάτων

Επί της αρχής, το σύνολο των κομμάτων εμφανίζονται να ανησυχούν για το ενδεχόμενο δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Θέση που δημιουργεί συναινετικό κλίμα χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως στο τέλος θα συμφωνήσουν επί του κυβερνητικού πλαισίου. Όπως φαίνεται τα κόμματα θα καταλήξουν επί του θέματος, μετά την ενημέρωση που θα έχουν από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Ειδικά για το ΔΗΚΟ πέραν από το θέμα που έθεσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος για παραίτηση του Χάρη Γεωργιάδη, ο ίδιος ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κοινωνική συναίνεση με εμπλοκή των συντεχνιών στις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X