ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα rapid test το μυστικό αντιμετώπισης της πανδημίας

Ο υπουργός Υγείας ξεδιπλώνει στην «Κ» τους σχεδιασμούς ενώ αποκαλύπτει το μέτρο που απέτρεψε τα χειρότερα.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με τους επιδημιολογικούς δείκτες να συνεχίζουν να καταγράφουν πτώση ο υπουργός Υγείας ανοίγει τα χαρτιά του στην «Κ» για το τι μέλλει γενέσθαι. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αποκαλύπτει πως υπήρξαν στιγμές που του δημιούργησαν απογοήτευση και κόπωση, κληθείς να απαντήσει εάν κάποια στιγμή σκέφθηκε την αποχώρηση. Συνάμα ο υπουργός Υγείας δεν ήθελε να σχολιάσει τις πληροφορίες που τον θέλουν να αποχωρεί σύντομα από το Υπουργείο Υγείας. Ο κ. Ιωάννου αξιολογεί το έργο για αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και τα δύο χρόνια εφαρμογής του ΓεΣΥ. Σχολιάζοντας την κάθετη πτώση που συνεχίζουν να καταγράφουν οι ημερήσιοι επιδημιολογικοί δείκτες θεωρεί πως καθοριστικός παράγοντας υπήρξε πρώτα το πασχαλινό Lockdown και στη συνέχεια το αυστηρό πλαίσιο ελέγχου των πολιτών σε καθημερινή βάση. «Οφείλεται στη στρατηγική του γρήγορου εντοπισμού και της απομόνωσης των κρουσμάτων, η οποία γίνεται μέσα από τον αυξημένο πληθυσμιακό έλεγχο, σε συνδυασμό με την εμβολιαστική κάλυψη και την εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάνουμε τα rapid test. Είναι μια στρατηγική που απέσπασε εύσημα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ΕCDC) και την οποία υιοθετούν άλλες χώρες. Αυτό είναι που μας έσωσε, ιδιαίτερα την περίοδο της αυξημένης μεταδοτικότητας, όταν είχαμε φθάσει μέχρι και 1.000 κρούσματα την ημέρα. Εάν δεν τα εντοπίζαμε έγκαιρα, θα πολλαπλασιάζονταν και μέχρι να το αντιληφθούμε θα ήταν αργά. Αυτή είναι η απάντηση σε όσους απορούν γιατί κάναμε και κάνουμε τους ελέγχους».

3ο Lockdown

Αναφερόμενος στα μέτρα που λήφθηκαν πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα ο ίδιος θεωρεί πως αυτά απέτρεψαν τα χειρότερα. Συνάμα κρατά χαμηλούς τόνους στο κατά πόσο ο ίδιος αισθάνεται δικαιωμένος που υποστήριζε σθεναρά τη σκληρή γραμμή απέναντι στα περιοριστικά μέτρα. «Τις αποφάσεις θα πρέπει να τις ζυγίζουμε στη βάση των δεδομένων που επικρατούσαν τη συγκεκριμένη περίοδο και όχι εκ των υστέρων. Από το αποτέλεσμα προκύπτει ότι το καθολικό απαγορευτικό για δύο βδομάδες, την περίοδο του Πάσχα, όχι μόνον απέτρεψε τα χειρότερα, αλλά συνέβαλε τα μέγιστα στη διαμόρφωση της εξαιρετικής επιδημιολογικής εικόνας που έχουμε, και η οποία μας επέτρεψε να προχωρήσουμε με άρση των πλείστων απαγορεύσεων».

Οι μεταλλάξεις

Ο κ. Ιωάννου εμφανίζεται συγκρατημένος στο κατά πόσο η πανδημία βρίσκεται σε πορεία εξάλειψης υπενθυμίζοντας πως αν κάτι μας έχει διδάξει η πανδημία είναι ότι δεν πρέπει να κάνουμε προβλέψεις. Τονίζει πως η κατάσταση είναι σαφέστατα καλύτερη πλην όμως πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά του ιού, και κυρίως από τις μεταλλάξεις. Όπως τονίζει αυτό είναι που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα και εκεί εστιάζουν την προσοχή τους. Ρωτήσαμε τον υπουργό Υγείας τις έγινε τελικά στο Υπουργικό Συμβούλιο που αποφασίσθηκε το 3ο Lockdown όπου από χαλαρώσεις οδηγηθήκαμε σε αυστηρά μέτρα. «Δεν έγινε κάτι ιδιαίτερο. Στο Υπουργικό γίνεται μια ελεύθερη συζήτηση, πολλές φορές με διαφωνίες. Αντιλαμβάνεστε ότι μια απόφαση για lockdown δεν λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία. Τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν τέτοια που δεν μας άφηναν άλλες επιλογές».

Νέο κύμα

Το ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης της πανδημίας μετά το καλοκαίρι είναι ένα θέμα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα αναφέρει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο υπουργός Υγείας. «Το σύστημα υγείας είναι προετοιμασμένο, το προσωπικό είναι πιο έμπειρο, έχουμε επάρκεια σε υποδομές, εξοπλισμό και αναλώσιμα». Προσεκτικός εμφανίσθηκε ο κ. Ιωάννου και στο θέμα με τις μάσκες και το πότε θα φύγουν από την καθημερινότητα των πολιτών. Ερωτηθείς αν κατά την διάρκεια της πανδημίας υπήρξαν στιγμές που σκέφθηκε να τα παρατήσει είπε. «Σε τόσο δύσκολες περιόδους είναι αναμενόμενο να υπάρχουν στιγμές απογοήτευσης και κόπωσης. Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα δεν έχουν νόημα». Ερωτηθείς απάντησε θετικά στο κατά πόσο η καλή επιδημιολογική εικόνα έπαιξε ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών και ειδικότερα στα ποσοστά του Δημοκρατικού Συναγερμού. «Σίγουρα οτιδήποτε επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών παίζει ρόλο και υπό αυτή την έννοια η πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Κύπρος λήφθηκε υπόψη από τους πολίτες. Η εικόνα αυτή δεν είναι τυχαία. Οι επιδημιολογικές επιδόσεις της Κύπρου είναι το αποτέλεσμα των μέτρων που έχουμε πάρει, της μεγάλης προσπάθειας χιλιάδων ανθρώπων και, βεβαίως, είναι η δικαίωση της συνεργασίας των πολιτών, της συνδρομής των νοικοκυριών και του επιχειρηματικού κόσμου. Αυτό, πιστεύω, το αναγνωρίζουν οι πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικών επιλογών».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση