ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το περιεχόμενο των όρων αναφοράς από την ε/κ πλευρά

Πλαίσιο Γκουτέρες, συγκλίσεις και επαναφορά χάρτη μεταξύ αυτών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Βασικό θέμα συζήτησης ανάμεσα στους κομματικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν η σύνδεση των όρων αναφοράς και η συμφωνία ανάμεσα στις πλευρές σε αυτούς, με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Εξ εκείνων των ερωτημάτων που δεσπόζουν είναι το τι μέλει γενέσθαι αν δεν υπάρξει συμφωνία στους όρους, ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση ν’ απαντήσει τώρα για αυτό το ενδεχόμενο.

Το πρώτο, άμεσο βήμα, είναι η επόμενη κάθοδος της κ. Λουτ στην Κύπρο, κάτι που χρονικά είναι άγνωστο για την ώρα. Αυτή δε αναμένεται και πάλι εν πρώτοις να είναι μιας ημέρας, ενώ θα ακολουθήσει κύκλος επαφών και με τις εγγυήτριες και με τις Βρυξέλλες. Κατόπιν θα ξεκινήσει το πήγαινε έλα ανάμεσα στις πλευρές στην Κύπρο, το οποίο θα καθορίσει τους όρους αναφοράς που με τη σειρά τους αν όλα πάνε καλά, θα οδηγήσουν σε επανέναρξη συνομιλιών.

Εδώ μπαίνει το πρώτο «τεχνικό» ερώτημα, του αν αυτό το πήγαινε έλα και ο καθορισμός των όρων θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα ή όχι, κάτι που ενδέχεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να συμβεί ώστε η διαδικασία να περάσει στο επόμενο επίπεδο, σε εκείνο της διάσκεψης. Αυτό η ε/κ πλευρά θα το εξετάσει αν και εφόσον θα πέσει στο τραπέζι, κάτι όμως που είναι σχεδόν δεδομένο. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση που είχε με την κα Λουτ είχε δηλώσει ότι θέλουμε τη διαμόρφωση όρων αναφοράς το συντομότερο δυνατόν και επιδιώκουμε να καταλήξουμε μέσα από διαπραγμάτευση, σε συμφωνία στο ορατό μέλλον. Αυτό τα λέει όλα», δήλωσε επί του θέματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα βασικά σημεία της ε/κ πλευράς

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», ανάμεσα στα σημεία που θα επιδιώξει να συμπεριληφθούν στους όρους αναφοράς, είναι το πλαίσιο Γκουτέρες, οι συγκλίσεις που έχουν καταγραφεί ως τώρα αλλά και η επαναφορά κινήσεων από την τ/κ πλευρά, όπως είναι ο χάρτης που κατατέθηκε μέσα στο πλαίσιο των συνομιλιών στη Γενεύη. Χάρτης ο οποίος στη συνέχεια αποσύρθηκε. 

Την ίδια ώρα ωστόσο, ακόμη και τα προαναφερόμενα σημεία μόνο απλά δεν είναι εφόσον ειδικά για το πλαίσιο Γκουτέρες υπήρχε και καταγράφηκε διαφωνία ανάμεσα στις πλευρές για την ημερομηνία. Αν ήταν δηλαδή της 30ης Ιουνίου ή της 4ης Ιουλίου. Οπότε και αυτό το σημείο αναμένεται να επανέλθει στο «διάλογο» ανάμεσα στις πλευρές ως προς το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας για τους όρους.

Τι γίνεται στα ενεργειακά

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, των ενεργειακών, από κυβερνητικής πλευράς και σε όλα τα επίπεδα, διατηρούνται χαμηλοί τόνοι. Σκοπός είναι να συνεχιστεί, χωρίς μεγαλοστομίες.

Δεν είναι τυχαίο που έκανε και σχετική αναφορά στο θέμα ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, λέγοντας πως δίνονται από την πλευρά της Τουρκίας εικόνες και βίντεο στη δημοσιότητα που μπορεί να είναι και μονταρισμένα αλλά «εμείς πρέπει να κρατάμε χαμηλούς τόνους. Εφαρμόζεται το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου εδώ και χρόνια» συνέχισε και είπε ότι με γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου «δεν χρειάζονται πολλά λόγια».

«Ο κυπριακός λαός είναι ενημερωμένος, από εκεί και πέρα η έκκληση της Κυβέρνησης είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να μην τροφοδοτούμε ένα παιχνίδι δημοσιότητας που δεν έχει κανένα ρόλο να παίξει στην πραγματική επιτυχία του προγράμματός μας» κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X