ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το πολιτικό απόθεμα τελειώνει στον ΔΗΣΥ

Η απουσία ελπίδας,η έλλειψη στρατηγικής και το αφήγημα του παρελθόντος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Έστω κι αν υποστηρίζουν στον ΔΗΣΥ ότι η πολιτική τους επιβραβεύεται με την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις αντιλαμβάνονται πως η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Από το 2013 μέχρι το 2017 άλλωστε, το κόμμα και η κυβέρνηση είχαν ένα πολιτικό κεφάλαιο, κυρίως λόγω των χειρισμών στην οικονομία, το οποίο σπαταλούν εδώ και τρία χρόνια. Κανείς πλέον δεν θέλει να μάθει για το τι έκαναν κάποτε για να σωθεί η οικονομία αλλά τι σκοπεύουν να κάνουν από δω και πέρα. Υπάρχει κατ’ ακρίβεια μία απουσία οράματος για τη νέα Κύπρο και αυτό το συζητούν στελέχη στα πηγαδάκια. Το 2016 για παράδειγμα, το κυβερνών κόμμα προέτρεπε τους πολίτες να μην πάμε πίσω, με το επιχείρημα του success story, της εξόδου από το μνημόνιο, των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονταν ένα βήμα πριν την υλοποίηση, ακόμα και με το όραμα επίλυσης του κυπριακού. Πέντε χρόνια αργότερα, έχουν αναπόφευκτα να χειριστούν αποκλειστικά την κυβερνητική φθορά. Η δημοσκόπηση της «Κ» την περασμένη Κυριακή αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο, την απουσία ελπίδας στην συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, είτε αυτό αφορά την οικονομία είτε αυτό αφορά το κυπριακό.

Όταν λοιπόν υπάρχει απουσία οράματος για την επόμενη μέρα, τι μπορείς να «πουλήσεις» προεκλογικά ως αφήγημα; Το success story της οικονομίας, έχει εν πολλοίς αποδομηθεί, με τα όσα έχουν βγει στο προσκήνιο για τον Συνεργατισμό, το πόρισμα Αρέστη που έκαιγε την κυβέρνηση αλλά και την εντύπωση που δίδεται μέρα με τη μέρα –είτε δικαίως είτε αδίκως- πως έγινε κατάχρηση του προγράμματος πολιτογραφήσεων για γρήγορο πλουτισμό. Υπάρχει άλλωστε και στην κοινωνία, ο αναβρασμός για το που πάει η οικονομία, με δεδομένη την πανδημία και το άγνωστο του μέχρι πότε θα κρατήσει. Η κυβέρνηση βεβαίως έχει πάρει τα εύσημα για τους χειρισμούς της κατά την περίοδο του πρώτου κύματος. Αυτό που ανησυχεί όμως είναι το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος. Όχι μόνο γιατί θα αυξήσει τις αντιδράσεις όλων αυτών των επαγγελματικών κύκλων που θέλουν να δουλέψουν και δε μπορούν αλλά και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει απόθεμα για άλλα επιδόματα. Ιδιαίτερα αν ένα τρίτο κύμα προκύψει στην καρδιά του προεκλογικού, θα προκαλέσει ακόμη περισσότερους τριγμούς και όλη η δυσαρέσκεια ενδεχομένως να αποτυπωθεί σε ψήφο τιμωρίας απέναντι στο κυβερνών κόμμα. Βεβαίως δεν είναι μόνο αυτό.

Τι θα γίνει με τους υπουργούς;

Το 2016, ο ΔΗΣΥ, πέραν του ότι χρησιμοποιούσε τους κυβερνητικούς χειρισμούς ως άσο στο μανίκι του προεκλογικού, είχε βγάλει στην πρώτη γραμμή τα μέλη της κυβέρνησης που αποτελούσαν «κράχτες» για έλευση ψήφων. Ο Χάρης Γεωργιάδης τότε, για παράδειγμα απολάμβανε τις δάφνες από το αφήγημα του success story και του χαρακτηρισμού του «τσάρου της οικονομίας». Ήταν συνεπώς το κατάλληλο άτομο για να μιλήσει για την οικονομία σε μία κοινωνία η οποία φοβόταν την οικονομική αστάθεια. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποτελούσε την ήρεμη και μετριοπαθή δύναμη ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης το πρόσωπο του εκσυγχρονισμού δεδομένου ότι πάνω του ήταν όλες οι μεταρρυθμίσεις ως υφυπουργός, ο Γιώργος Λακκοτρύπης ως υπουργός ενέργειας το πρόσωπο που θα διαχειριζόταν το φυσικό αέριο και θα οδηγούσε την Κύπρο στον πλουτισμό, ο Γιώργος Παμπορίδης ως υπουργός υγείας το πρόσωπο που θα εκσυγχρόνιζε το γενικό σύστημα υγείας και ο Ιωάννης Κασουλίδης την ενίσχυση της θέσης της Κύπρου στο εξωτερικό μέσω τριμερών και άλλων συνεργασιών.

Σήμερα, η προβολή των υπουργών ως το κύριο χαρτί για την προσέλκυση ψηφοφόρων φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο, έστω κι αν αναμένεται να γίνει. Αν εξαιρεθούν κάποια μέλη του υπουργικού οι περισσότεροι δεν έχουν κερδίσει την εκτίμηση των πολιτών ακόμα. Ο Ιωάννης Κασουλίδης και ο Γιώργος Παμπορίδης οι οποίοι είχαν θετικό πρόσημο για την δουλειά τους έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς από το κυβερνητικό σχήμα με τον δεύτερο να επικρίνει συχνά τους κυβερνητικούς χειρισμούς αλλά και την πολιτική που ακολουθεί ο ΔΗΣΥ. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος ήταν για αρκετό καιρό ο δημοφιλέστερος υπουργός, πλέον είναι επικεντρωμένος στο κυπριακό, ωστόσο αναμένεται να ασχοληθεί με τον προεκλογικό, ο Χάρης Γεωργιάδης που αποτελούσε το πουλέν του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ το 2016, έχει παραιτηθεί από το υπουργείο οικονομικών εν τω μέσω των έντονων επικρίσεων για τον Συνεργατισμό και τρέχει την προεκλογική του ενώ ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει πως κλείνει τον πολιτικό του κύκλο μετά το υπουργείο Οικονομικών έχει να διαχειριστεί την σχετική φθορά του από το Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων. Ο Γιώργος Λακκοτρύπης από την άλλη, παραιτήθηκε μέσω επικρίσεων για τους χειρισμούς του στο ενεργειακό και το υπουργείο ενέργειας αυτή τη στιγμή δε μπορεί να συνεχίσει το αφήγημα των ενεργειακών κοιτασμάτων. Υπάρχει συνεπώς φθορά προσώπων που ήταν στην πρώτη γραμμή του προεκλογικού το 2016, απομάκρυνση άλλων και κυρίως απουσία αφηγήματος, το οποίο πρέπει να διαχειριστεί ο ΔΗΣΥ. Επί του παρόντος φαίνεται να προωθείται από το κόμμα ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ως το πρόσωπο που καλύπτει το μεγαλύτερο ακροατήριο του κόμματος –το συντηρητικό- με τα στεγαστικά επιδόματα. Το αν θα ακολουθήσουν κι άλλοι βέβαια την παρωχολογία, θα διαφανεί το επόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ