ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέθανε ο μουσικος Λουκιανός Κηλαηδόνης

Δημιουργική πορεία από το 1970- Εγραψε μουσική για θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης σε ηλικία 74 ετών ο μουσικοσυνθέτης Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο οποίος νοσηλευόταν το τελευταίο χρονικό διάστημα με λοίμωξη του αναπνευστικού στο νοσοκομείο Υγεία.


Μία παραγωγική πορεία

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης γεννήθηκε στην Αθήνα, στην συνοικία Κυψέλη, στις 15 Ιουλίου 1943. Σπούδασε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και κατόπιν Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Αθήνας), χωρίς ποτέ να ασκήσει αυτό το επάγγελμα. Ήταν παντρεμένος με την Άννα Βαγενά. Το 1999 δημιούργησαν μαζί τη δική τους μουσική σκηνή, το «Μεταξουργείο», στο οποίο εμφανίζονταν μέχρι πρότινος.

Η καλλιτεχνική καριέρα του Λουκιανού Κηλαηδόνη ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου «Η Πόλη μας». Τα τραγούδια, στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησε, ερμηνεύουν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς.

Συνέχισε παραγωγικότατος με πολλά τραγούδια και περισσότερη μουσική (προσωπικοί δίσκοι, συμμετοχές και συνεργασίες, μουσική ή/και στίχους για θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, για τηλεοπτικές εκπομπές, κ.α.).

Πολλά από τα τραγούδια του αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ («Είμαι ένας φτωχός και μόνος κάουμποϋ», «Μια μέρα μιας Μαίρης», «Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών», "Ντίσκο", κ.α.). Έχει κάνει πάρα πολλές ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο.

Μουσική για θέατρο και όχι μόνο

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης εκτός από τις δισκογραφικές δουλειές του για δέκα χρόνια έγραφε αποκλειστικά τη μουσική για το «Ελεύθερο Θέατρο» («Ελεύθερη Σκηνή»), (επιλεγμένα κομμάτια περιλαμβάνονται στο άλμπουμ «Πάμε μαέστρο») και ήταν βασικός συνθέτης των παραστάσεων του «Θεσσαλικού Θεάτρου» της πρώτης περιόδου. Εχει συνεργαστεί επίσης με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Λαϊκό Θέατρο του Λ. Τριβιζά, με την παιδική σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου. Μουσική έγραψε και για τον κινηματογράφο, και συγκεκριμένα για τις ταινίες «Οι κυνηγοί» και «Ο θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, για την ταινία «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Παντελή Βούλγαρη και τη μουσική στην ταινία του Βασίλη Αλεξάκη «Οι Αθηναίοι». Η μουσική πολλών τηλεοπτικών εκπομπών είναι επίσης δική του.

Τα άλμπουμ του Λουκιανού

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης κυκλοφόρησε το 1971 το πρώτου άλμπουμ με τίτλο «Η πόλη μας» σε στίχους Κ. Μητροπούλου. Ακολούθησε το 1972 η « Η κόκκινη κλωστή σει στίχους Νίκου Γκάτσου, το 1973 τα «Μικροαστικά» σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη, όπως και δύο χρόνια αργότερα, το 1975, με τον δισκο «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας». Το 1978 κυκλοφόρησε το θρυλικό LP «Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόυ», στον οποίο συνθέτει, γράφει και ερμηνεύει τα τραγούδια του. Στον δίσκο συμμετέχει με δύο ερμηνείες και η Βίκυ Μοσχολιού. Ακολουθούν (1979) «Ψυχραιμία παιδιά», (1982) «Χαμηλή πτήση» με συμμετοχή σε ένα τραγούδι και της Αφροδίτης Μάνου. Το 1983 κυκλοφορεί και η ζωντανή ηχογράφηση από το Πάρτυ τον Ιούλιο του 1983 με τίτλο « Πάρτυ στη Βουλιαγμένη». Άλλες δουλειές του το 1986 «Τραγούδια για κακά παιδιά», (1988) «Fifties & ξερό ψωμί», (1990) Γιατί θα γίνω μαραγκός , (1991) «Μαθήματα πατριδογνωσίας» , (1992) « Αχ! Πατρίδα μου γλυκιά», (1998) «Νέα Κυψέλη Νέα Ορλεάνη», ζωντανή ηχογράφηση με την Preservation Hall Jazz Band. Τραγούδια και των δύο σε μετάφραση/διασκευή του Λουκιανού. Το ( 2002), «Τα φανταρίστικα», (2006) «Αλλα λόγια ν' αγαπιώμαστε» (2006) « Μ' αγιόκλημα και γιασεμιά», ζωντανή ηχογράφηση στο Ηρώδειο, με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, και το (2007) «Τα φανταρίστικα», που είναι μία εμπλουτισμένη έκδοση του προηγούμενου δίσκου.

Το 1984 κυκλοφόρησε το «Πάμε μαέστρο» και το (1992) «Ο θίασος» με τη μουσική της ομώνυμης ταινίας του Θ. Αγγελόπουλου.

Το ελληνικό Woodstock

Το πάρτι στη Βουλιαγμένη έγινε στις 25 Ιουλίου 1983 και συγκέντρωσε περισσότερους από 70.000 ανθρώπους. Στο μνημειώδες πάρτι εμφανίστηκαν επίσης και ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Γιώργος Νταλάρας, η Αφροδίτη Μάνου και η Μαντώ, οι οποίοι έφταναν με ταχύπλοα στην πλωτή εξέδρα.

Η συναυλία στη Βουλιαγμένη ουσιαστικά έκανε γωνστό το beach party και έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα και τα θέατρα. Η συναυλία αυτή άφησε εποχή και μάλιστα κατά τη διάρκειά της σε όλη την παραλιακή λεωφόρο, από τη Βουλιαγμένη μέχρι και τη Λεωφόρο Συγγρού, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης με αυτήν την εκδήλωση ουσιαστικά δημιούργησε το ελληνικό Woodstock. 

Οταν ο Γεώργιος Ράλλης ζήτησε συγγνώμη

Το 1980, ο Γεώργιος Ράλλης, πρωθυπουργός τότε της Ελλάδας και ενώ βρίσκεται στο βήμα της Βουλής, αναφέρθηκε τρεις φορές στον μουσικοσυνθέτη Λουκιανό Κηλαηδόνη, με ιδιαίτερα επικριτικό ύφος, λόγω προφανώς της αντισυμβατικότητας για την εποχή που εκφράζει ο μουσικοσυνθέτης των «μικροαστικών» με τη μεγάλη δημοφιλία.

Ο Γεώργιος Ράλλης αναφέρεται πρώτη φορά με τη φράση «Βάζουν τους φοιτητές ν’ ακούνε Καµπότζη, Αιθιοπία και Κηλαηδόνη, αντί για µαθηµατικά και φιλοσοφία». Ο Ράλλης μετά από λίγο επανέρχεται στο όνομα του Λουκιανού Κηλαηδόνη λέγοντας «Το πανεπιστήµιο έχει καταντήσει άσυλο για το συνέδριο του ΚΚΕ, για τις φυσικές ανάγκες µερικών και για τον Κηλαηδόνη». Οι αναφορές δεν τελείωσαν εκεί καθώς μετά από λίγο επανήλθε με τη φράση «Να εξασφαλίσουµε σπουδές χωρίς Αιθιοπία και χωρίς Κηλαηδόνη».

Το γεγονός της τριπλής αναφοράς δεν άφησε ασχολίαστο ο τύπος της εποχής, με τα «Νέα» να σχολιάζουν τις επικρίσεις του τότε πρωθυπουργού γράφοντας «Αλλά γιατί έτσι ξαφνικά έγινε στόχος του πρωθυπουργού ο Λουκιανός Κηλαηδόνης (και όχι Κελαηδόνης, όπως επέµενε ο πρωθυπουργός να τον αποκαλεί) αφού είναι ίσως ο µόνος συνθέτης που δεν έχει προκαλέσει κανέναν;».

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι πως λίγες ημέρες αργότερα ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης μετάνιωσε για την επίθεση και τηλεφώνησε προσωπικά στον μουσικοσυνθέτη εκφράζοντας τρόπον τινά τη συγγνώμη του και τη συμπάθειά του προς το πρόσωπο του συνθέτη.


Η ανακοίνωση της οικογένειας του Λουκιανού Κηλαηδόνη:

«Ευχαριστούμε πολύ όλους τους γιατρούς, τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές που τον φρόντισαν σε όλες του τις νοσηλείες. Ευχαριστούμε όλους εσάς που τον αγαπήσατε και ξέρουμε ότι θα τον αγαπάτε για πάντα. Η τελετή θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο.»

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση