ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αμάλγαμα πολιτισμών το αρχιτεκτονικό τοπίο της Λευκωσίας

Τι αναφέρει η Μαρίνα Κόκκινου, φοιτήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Ιδρυτικό μέλος της EASA CY

ΚΥΠΕ

Η Λευκωσία αποτελεί αμάλγαμα πολιτισμών και έχει πολλά να διδάξει όσον αφορά την αλληλεπίδραση πολιτισμών λόγω της μακραίωνης και ταραχώδους ιστορίας της, όπως αντικατοπτρίζεται και στην αρχιτεκτονική της, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), η Μαρίνα Κόκκινου, φοιτήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Ιδρυτικό μέλος της EASA CY (European Architecture Students’ Assembly Κύπρου), προσθέτοντας ότι τον προσεχή Μάρτιο διοργανώνεται συνάθροιση φοιτητών αρχιτεκτονικής, πανευρωπαϊκής εμβέλειας, με σκοπό την ανάδειξη της πλούσιας κυπριακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Η κ. Κόκκινου μίλησε στο ΚΥΠΕ για την πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε η EASA CY με θέμα την κληρονομιά των διαδρομών, των δικτύων και των συνδέσεων της πόλης της Λευκωσίας (“Nicosia: Heritage of Routes, Networks and Connections” ) όπου αναδείχθηκαν ζητήματα ταυτότητας μέσω της ανάγνωσης και της κατανόησης του αρχιτεκτονικού τοπίου της Λευκωσίας. «Τα εννοιολογικά χωρικά σχήματα διαδρομή, δίκτυο και σύνδεση, αποτελούν βασικές αρχιτεκτονικές οντότητες και εργαλεία που δύνανται να εντοπιστούν σε όλες τις κλίμακες», σημείωσε.

Η κ. Κόκκινου εξήγησε ότι η κοινότητα της EASA αποτελεί το μακροβιότερο δίκτυο φοιτητών αρχιτεκτονικής και νέων αρχιτεκτόνων στην Ευρώπη και ιδρύθηκε στο Λίβερπουλ της Αγγλίας το 1981, με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης. Σημείωσε ότι η EASA Cyprus αποτελεί τον επίσημο εκπρόσωπο της φοιτητικής αρχιτεκτονικής κοινότητας της Κύπρου στις συναντήσεις της ευρωπαϊκής κοινότητας του EASA. Από το 2024, συνέχισε η κ. Κόκκινου, η EASA Cyprus είναι εγγεγραμμένος μη-κυβερνητικός οργανισμός (ΜΚΟ), ενώ στην ομάδα συμμετέχουν ενεργά Κύπριοι φοιτητές αρχιτεκτονικής που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ευρώπης, καθώς και νεαροί αρχιτέκτονες.

Η κ. Κόκκινου είπε ότι το θέμα της ημερίδας “Nicosia: Heritage of Routes, Networks and Connections” συνδέεται άμεσα με τη φετινή θεματική του EASA Cyprus που είναι η «ταυτότητα» (“Identity”) και διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας Κύπρου και το European Heritage Days.

«Τον Μάρτη θα διοργανώσουμε μια μικρή συνάντηση, το SESAM (Small European Students of Architecture Meeting) που αποτελεί μικρότερης κλίμακας συνάθροιση με θεματική την ταυτότητα. Θα προσκαλέσουμε ουσιαστικά την πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική φοιτητική κοινότητα στη Λευκωσία ώστε να διερευνήσει τη θεματική της ταυτότητας που χαρακτηρίζει τον ιστό και την τοπογραφία της Λευκωσίας», είπε.

Επεσήμανε ότι η Λευκωσία, λόγω της μακραίωνης και ταραχώδους ιστορίας της φέρει πολλαπλά ίχνη που με τη σειρά τους συνθέτουν τα πολλαπλά επίπεδα της ιστορικής-κοινωνικής και πολιτισμικής διαστρωμάτωσης της πόλης. «Διαμέσου του εντοπισμού και της ερμηνείας τους, στοχεύουμε στην βαθύτερη κατανόηση της σχέσης αλληλεπίδρασης που έχει το δομημένο περιβάλλον με τα κοινωνικά, πολιτιστικά και ιστορικά πλαίσια», σημείωσε. Η κ. Κόκκινου δήλωσε ότι η Λευκωσία αποτελεί αμάλγαμα πολιτισμών και έχει πολλά να διδάξει όσον αφορά την αλληλεπίδραση πολιτισμών όπως αντικατοπτρίζεται και στην αρχιτεκτονική της.

Μιλώντας για την εκδήλωση η κ. Κόκκινου είπε ότι ο Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστας Μωραϊτης, έθεσε το θεωρητικό υπόβαθρο, αναπτύσσοντας το θέμα της ταυτότητας των τόπων, στο περιβαλλοντικό, πολιτισμικό και πολιτικό πλαίσιο. Περαιτέρω, ο κ. Μωραϊτης εξήγησε πώς ο τόπος μπορεί να διαμορφώσει την ταυτότητα και την αλληλεπίδραση του ατόμου με τον δημόσιο χώρο της πόλης.

Η κ. Κόκκινου, συμπλήρωσε ότι ακολούθησαν άλλες δύο εισηγήσεις από την ίδια και την Ελευθερία Λεωνίδου, απόφοιτο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Ιδρυτικό μέλος της EASA CY. Η κ. Κόκκινου παίρνοντας ως σημεία αναφοράς 6 Αστικούς Συντελεστές, 6 σημεία στην πόλη της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας έκανε αρχαιολογική ανάγνωση της πόλης μέσα από τα επίπεδα της ιστορίας της.

Από πλευράς της η κ. Λεωνίδου εξέτασε το ζήτημα της μνήμης και του πολιτικού προσδιορισμού του τοπίου με επίκεντρο τον Πεδιαίο ποταμό, την οδό Ερμού, την Πράσινη Γραμμή και τη Νεκρή Ζώνη, καθώς, όπως ανέπτυξε στην εισήγησή της, ο τόπος λειτουργεί ως κοινωνικό πλαίσιο μνήμης, δηλαδή ως το πεδίο με χωρική και φυσική διάσταση όπου εγγράφονται διαφορετικές ενθυμήσεις αλλά και προσανατολίζεται η ανάκληση τους.

Η κ. Κόκκινου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η ημερίδα περιελάβανε και περιήγηση στην Παλιά Λευκωσία και κατά μήκος του Πεδιαίου ποταμού από την Ιστορικό, Αρχαιολόγο και Συγγραφέα, Άννα Μαραγκού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση