ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ποιος έφαγε τον τελευταίο λουκουμά;», της Σάντη Αντωνίου

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη από τη Read Library

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Ανδρονίκης Λασηθιωτάκη

ΣΑΝΤΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
«Ποιος έφαγε τον τελευταίο λουκουμά;»
εικονογράφηση: Βικτώρια Λεωνίδου
σελ. 11

Στο Χωριό της Κυράς Φωφώς χάθηκε ο τελευταίος λουκουμάς κι έγινε μεγάλος σαματάς. Ο Άψε Βρες, ο πιο γνωστός αστυνομικός, αποφάσισε στο πι και φι λύση στο μυστήριο να βρει. Το μυστήριο του χαμένου λουκουμά μελώνει από το 2011 τις καρδιές παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Με θέμα τη διαπολιτισμικότητα και βασισμένο στην εμπειρία της Σάντης Αντωνίου με την ιδιότητα της Πρώτης Κοινωνικής Λειτουργού στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Πολιτικού Ασύλου στην Κοφίνου, το παραμύθι αυτό είναι απαραίτητο για κάθε παιδική βιβλιοθήκη. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει εγκριθεί και ως εκπαιδευτικό υλικό από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.

Ήταν λοιπόν εκείνη τη χρονιά που η Σάντη Αντωνίου είχε αναλάβει τη λειτουργία της κοινωνικής υπηρεσίας του Κέντρου, μια εμπειρία που έμελλε να γίνει σταθμός στην επαγγελματική, στη δημιουργική και στην εξελικτική της πορεία, όπως δηλώνει η ίδια.
Ο λουκουμάς, γεννήθηκε ως προσωπική της ανάγκη να μοιραστεί τη φιλία δύο διαφορετικών παιδιών, που άνθιζε μέσα στο Κέντρο. Η φιλία και το μοίρασμά τους μαρτυρούσε αξίες όπως η αγάπη, ο σεβασμός, η αποδοχή και η ευγένεια. Παρακολουθούσε τα δύο παιδιά να παίζουν με τις ώρες, να τραγουδούν, να μοιράζονται και να απολαμβάνουν γεύσεις η μία από τη χώρα της άλλης. Έτσι ξεπήδησε η ιδέα του διαπολιτισμικού τραπεζιού. Άνοιξαν τότε οι πόρτες του Κέντρου στην κοινότητα, οι κάτοικοι του χωριού είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα παραδοσιακά φαγητά που μαγείρεψαν οι φιλοξενούμενοι, να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ετοίμασαν και φυσικά να στρώσουν το τραπέζι.

Ο λουκουμάς μπορεί να διατηρηθεί ζωντανός μέσα από τη σπουδαία έκφραση του εθελοντισμού αλλά κυρίως μέσα από την προσωπική ευθύνη, μέσα από τη στάση μας απέναντι στους άλλους και στον σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους.

«Κανένα παιδί χωρίς πρόγευμα στο σχολείο», μια δράση μέσα από την οποία ο λουκουμάς προσφέρει έμπρακτα στα παιδιά. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του λουκουμά πηγαίνουν απευθείας στο πρόγραμμα. Ο λουκουμάς, με τη στήριξη και την αγάπη των αναγνωστών, κατάφερε να προσφέρει, μέχρι σήμερα, πρόγευμα σε πάνω από 1000 μαθητές που το είχαν ανάγκη.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο διανέμεται από την εφαρμογή Read Library στην τιμή των 4,99 ευρώ.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο https://www.read-library.com/  για περισσότερες πληροφορίες και βιβλία.
lasithiotakisa@sppmedia.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση