ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παρουσίαση του βιβλίου «Το Πέμπτο Βιβλίο» του Ανδρ. Καραγιάν

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Παρουσιάζεται την Τρίτη 25 Απριλίου στην Αίθουσα Καστελιώτισα στη Λευκωσία από την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου και τις Εκδόσεις Εστία το βιβλίο του Ανδρέα Καραγιάν «Το Πέμπτο Βιβλίο». Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Παντελής Βουτουρής και οι συγραφείς Νάσια Διονυσίου και Ανδρέας Τιμοθέου.

Ο ηθοποιός Ανδρέας Νικολαΐδης θα διαβάσει το «Grande finale» και απόσπασμα του έργου. Ο ίδιος ο συγγραφέας θα διαβάσει τον «Μονόλογο της Καρμέλας». Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει η Μαρία Χρυσοστόμου. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης.

 

 

Από το βιβλίο

 «Παλιά θυμάμαι, όταν επιστρέφαμε από κάποια εκδρομή το βράδυ, τα φώτα του αυτοκινήτου μάς αποκάλυπταν έναν μαγικό κόσμο, αλεπούδες, λαγοί και άλλα τετράποδα έπαιρναν μιαν εξωτική θωριά όπως τα περιέλουζε το φως του αυτοκινήτου. Στιγμιαία μπροστά στα έκθαμβα παιδικά μας μάτια βλέπαμε πρίγκιπες και πριγκίπισσες μεταμορφωμένους από κάποια κακιά μάγισσα και μας φανέρωναν, μέσα στο χρυσό φως των λαμπτήρων, κάτι από την κλεμμένη, μυστηριώδη ομορφιά τους από έναν κόσμο, όπου ζούσαν, παράλληλα με τον δικό μας. Η μαγεία κρατούσε για λίγο όσο το ζώο διασταύρωνε τον δρόμο. Σήμερα το μόνο που δείχνουν τα φώτα των αυτοκινήτων είναι η άσφαλτος των τετραπλής κατεύθυνσης δρόμων».

 

Βιογραφικό

Ο Ανδρέας Καραγιάν γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1943 και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου πήρε το δίπλωμά του το 1967. Σπούδασε Ζωγραφική στο Camberwell και το Central School of Art. Στη συνέχεια σπούδασε Χαρακτική στη Γερμανία και έζησε αρκετό καιρό στο Βερολίνο. Το 1978 έκανε την πρώτη του έκθεση στην γκαλερί «Ώρα», στην Αθήνα. Ως ζωγράφος αντιπροσώπευσε την Κύπρο στην Μπιενάλε της Βενετίας (2001) και στην Μπιενάλε του Καΐρου (2006). Από το 1978 έως το 2004 ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και την κριτική κινηματογράφου και θεάτρου. Επίσης, εικονογράφησε ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη. Το 2007, κατόπιν προσκλήσεως της βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας, δημιούργησε μια σειρά έργων με αλεξανδρινά θέματα τα οποία εκτέθηκαν στη Βιβλιοθήκη. Ζει και εργάζεται στη Λευκωσία, Αλεξάνδρεια και Αθήνα.

Είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων.

 

Πληροφορίες

Τρίτη, 25 Απριλίου, ώρα 7:00 μ.μ.

Αίθουσα Καστελιώτισσα, Αγίου Μάρωνα, Λευκωσία

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση