ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αδάμου: Ύμνος στην ομορφιά του κόσμου τα έργα του Γιώργου Κοτσώνη

Η ομιλία του Προέδρου της Βουλής, Αδάμου Αδάμου για τα εγκαίνια Εκθεσης Ζωγραφικής του Γιώργου Κοτσώνη.

ΚΥΠΕ

Κάθε φορά που κοιτάω τους πίνακες και τα ψηφιδωτά του Γιώργου Κοτσώνη και κάθε φορά που συνδιαλέγομαι με την τέχνη του καταλήγω στο συμπέρασμα ότι «τα έργα του είναι ένας ύμνος στην ομορφιά του κόσμου μας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου σε ομιλία του για τα εγκαίνια Εκθεσης Ζωγραφικής του Γιώργου Κοτσώνη.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με ανακοίνωση, «ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης είναι αποκαλυπτικός, γιατί ξέρει ακριβώς πώς να ξεδιπλώνει και να αναδεικνύει με ευφάνταστο τρόπο το ωραίο που κρύβεται πίσω από τη σκοτεινή πτυχή των πραγμάτων».

Πρόσθεσε ότι «είναι μεγάλο χάρισμα να μπορεί κάποιος ειδικά στις μέρες μας να διακρίνει και να αποτυπώνει με τόση καθαρότητα το φως και για αυτό ξεχωρίζει η τέχνη του Κοτσώνη γιατί αποπνέει μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο την αισιοδοξία».

«Μέσα από τη βαθιά γνώση της ιστορίας, την οξυδερκή και δημιουργική του ματιά ο καλλιτέχνης μάς έχει χαρίσει υπέροχα πορτρέτα, τοπία, ψηφιδωτά σφραγίζοντας τη σύγχρονη κυπριακή τέχνη», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής σημειώνοντας ότι καπό το «μικροσκόπιο» του Γιώργου Κοτσώνη βρέθηκε και η πολιτική ζωή του τόπου και ήταν από τους πρώτους στο νησί μας που ασχολήθηκε με την πολιτική σάτιρα, τροφοδοτώντας με υλικό την εφημερίδα Χαραυγή.

Συνέχισε λέγοντας ότι «με ένα από τα σκίτσα του επέλεξε μάλιστα ν’ ανοίξει η Βουλή των Αντιπροσώπων μια πολύ ωραία έκδοση της, με θέμα την πολιτική σάτιρα Κυπρίων καλλιτεχνών».

Στην ομιλία του ο κ. Αδάμου είπε ότι αξιοθαύμαστη είναι και η προσωπική του πορεία μιας και οι γονείς του δεν είχαν τη δυνατότητα να τον σπουδάσουν, ωστόσο δεν το έβαλε κάτω και όντας γέννημα θρέμμα απ’ το Παλαιχώρι βρέθηκε, στην εκπνοή του ’50 με δέκα λίρες στην τσέπη, να σπουδάζει στο St’ Martins του Λονδίνου, δουλεύοντας παράλληλα ως γκαρσόνι.

Πρόσθεσε ότι «οι δυσκολίες όμως και το εχθρικό κλίμα απέναντι στους Κύπριους τότε, τον ανάγκασαν να επιστρέψει στο νησί, όμως και πάλι δεν το έβαλε κάτω και εξασφαλίζοντας υποτροφία για την Κίνα, μπήκε στο αεροπλάνο για να συνεχίσει το όνειρο του στην Καλών Τεχνών του Πεκίνου».

Τον κύκλο των σπουδών του ολοκλήρωσε στην Πράγα, αποφοιτώντας από το εργαστήρι του καθηγητή Άντονι Μπελτς, με τον τίτλο του Παιδαγωγού Ζωγράφου.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, «ο Γιώργος Κοτσώνης, έπεστρεψε στην Κύπρο με τις αποσκευές του γεμάτες εικόνες, εμπειρίες και επιρροές τις οποίες καταφέρνει να αφομοιώνει και να μετουσιώνει στην τέχνη του μ’ ένα τελείως δικό του τρόπο ενώ τα έργα του κοσμούν όλη την Κύπρο, κυβερνητικά κτίρια, ξενοδοχεία, ναούς…».

Καταλήγοντας δήλωσε ότι στη δική του συλλογή, «έχει ένα έργο του που είμαι σίγουρος ότι ζηλεύει και ο ίδιος ο Κοτσώνης και είναι ένας πίνακας της πρώιμης περιόδου του καλλιτέχνη με ημερομηνία 1965 που αποτυπώνει με συγκλονιστικό τρόπο τη μητρική αγκαλιά».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ