ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έκθεση «Μυθολογία» από το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

Έργα διαφόρων τεχνικών, από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Είναι μεγάλη χαρά για το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή να ανοίξει τις συλλογές του και να προτείνει στους επισκέπτες μία έκθεση με έργα χαρακτικής τα οποία εμπνέονται από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Είναι έργα διαφόρων τεχνικών, που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα, καθώς και εικονογραφημένα με χαρακτικά βιβλία.

Η έκθεση, με τίτλο ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, θα εγκαινιαστεί το Σάββατο, 20 Μαΐου στις 12:00 το μεσημέρι στο Κέντρο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια.

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνει διάλεξη, με το ίδιο θέμα, από την Έφορο του Μουσείου Helene Reeb – Tsangari, η οποία και θα ξεναγήσει τους επισκέπτες στην έκθεση. Θα ακολουθήσει μουσικό απόγευμα από τις 15:00-17:00.

Η ξενάγηση στην έκθεση θα επαναληφθεί την Κυριακή, 21 Μαΐου στις 11:00 π.μ., καθώς και το Σάββατο, 27 Μαΐου στις 11:00 π.μ.

Τα έργα της έκθεσης θα εκτεθούν σε δυό χρονικές περιόδους:

Από 20 Μαΐου μέχρι 16 Ιουνίου 2017 και από 8 Νοεμβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2017.

Θα παρουσιαστούν χαρακτικά των William Hogarth, καταξιωμένων καλλιτεχνών του 17ου και 18ου αιώνα (Le Vassseur, Simonneau Major, Masquelier, Picard, Benoist κά) που χάραξαν από ζωγραφικά έργα ή σχέδια μεγάλων Ευρωπαίων ζωγράφων (Tiziano, Cleyn, Leclerc, Huet, Cochin. Cipriani κ.ά). καθώς και βιβλία εικονογραφημένα με χαλκογραφίες.

Χαρακτικά σύγχρονων καλλιτεχνών από Αγγλία, Ιταλία, Ρουμανία, Ελλάδα και Κύπρο, συμπληρώνουν με νέα πνοή τα έργα των παλιών: Στας Παράσκου, Pino Pandolfini, Παναγιώτη Γράββαλου, Σαράντη Καραβούζη, Φρίξου Παπαντωνίου, Ανδρέα Χαραλαμπίδη, Χρίστου Κάλφα, Παναγιώτη Λάρκου, Χρίστου Φουκαρά, Rodica Lomnãşan, Rebecca Merry.

Το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή διαθέτει στη συλλογή του αρκετά χαρακτικά και βιβλία διαφόρων εποχών, τα οποία εμπνέονται από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Είναι χαλκογραφίες, λιθογραφίες, λινογραφίες και μεταξοτυπίες.

Γράφει, μεταξύ άλλων, για την έκθεση η Έφορος του Μουσείου:

«Θεότητες, σκηνές των μύθων των Αρχαίων, συνομιλούν στις διάφορες ενότητες της έκθεσης, αφού από την Αναγέννηση, οι καλλιτέχνες που τις χάραξαν, εμπνεύστηκαν από εκείνη την ανεξάντλητη πηγή. Η μυθολογία δεν έπαψε να αποτελεί γι αυτούς τους καλλιτέχνες ένα μαγικό κόσμο που προσπάθησαν να τον ζωντανέψουν. Άλλοι πιστοί στις αρχαίες πηγές και ακολουθώντας τα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής τους, άλλοι να τον ξαναδημιουργήσουν με τη δική τους φαντασία, ή ακόμα να τον υπερβούν, εκφράζοντας μέσω του μια πλευρά της φιλοσοφίας τους.

Μορφές θεοτήτων χαραγμένες από παλιούς και σύγχρονους χαράκτες, αλληλοδιαδέχονται: Άρτεμις, Έρως, Απόλλων, θεοί του Ολύμπου, Παν, Βάκχες, Σάτυροι, αλλά και διάφορες αλληγορίες. Πέρα από τη θεματολογία τους, τα παλιά έργα, ιδιαίτερα του 18ου αιώνα, ξεχωρίζουν διότι αντικαθρεφτίζουν μια τεχνοτροπία της εποχής που φιλοτεχνήθηκαν. Τα σύγχρονα, τα οποία δεν αντιγράφουν έργα ζωγραφικής, εκφράζουν άμεσα τον κόσμο του καλλιτέχνη, μέσα από τη δική του εικαστική γλώσσα.

Ακόμα πιο προσωπικός είναι ο στόχος μερικών χαρακτών να περάσουν, μέσα από τα θέματα της μυθολογίας, ένα μήνυμα. Πολιτικό μήνυμα, εξυμνώντας ή επικρίνοντας τους βασιλιάδες. Υπαρξιακό μήνυμα, όταν αναπτύσσουν τη φιλοσοφική πλευρά των αρχαίων μύθων για να εκφράσουν το πεπρωμένο του ανθρώπου. Ιστορικό, μεταφέροντας τον αρχαίο μύθο σε σύγχρονο ιστορικό πλαίσιο. Καλλιτεχνικό ακόμα, όταν το έργο αποτελεί την καλλιτεχνική διαθήκη του χαράκτη.

Εντυπωσιακή είναι η θέση της Αφροδίτης, ιδιαίτερα της Αφροδίτης Κύπριδας, τόσο στα παλιά όσο και στα σύγχρονα χαρακτικά, με τις διάφορες όψεις της: θεά της Ομορφιάς και του Έρωτα στην παράδοση της Δυτικής Ευρώπης, αλλά και αλληγορία της Κύπρου και της τραγικής ιστορίας της. Κύπριοι και ξένοι χαράκτες ξαναγράφουν με τη δική τους γλώσσα τον μύθο της γέννησής της, καθώς και άλλους αρχαίους μύθους δεμένους με την Κύπρο, για να εξυμνήσουν την ομορφιά του νησιού και την πανάρχαια ιστορία του, ή να συγκλονίσουν τον θεατή με την τραγωδία που συνεχίζει να ζει.»

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Το κοινό προσκαλείται να παρακολουθήσει τη δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη από τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η μεγάλη τελετή ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
X