ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ερινύες», ο τίτλος της έκθεσης του Ν. Κυπραίου

Στην Αίθουσα Καστελιώτισσα με κύριο θέμα την απόδοση δικαιοσύνης

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 27 Μαρτίου η έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Κυπραίου με τίτλο «Ερινύες» στην Αίθουσα Καστελιώτισσα στην Παλιά Λευκωσία και το θέμα της έκθεσης είναι η απόδοση δικαιοσύνης. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Νίκος Κυπραίος εκθέτει στην Κύπρο (το 2007 είχε παρουσιάσει στην αίθουσα «Gloria» την έκθεση «Ανθοί»).

Την πρωτοβουλία για την έκθεση είχε ο συλλέκτης Χρίστος Πατσαλίδης, ο οποίος έχοντας δει τα έργα της συλλογής «Ερινύες» στην Αθήνα σκέφτηκε ότι θα ήταν πολύ καλή ιδέα η έκθεσή τους στην Κύπρο.

Πρόκειται για μια σειρά τριάντα έργων, τα οποία ο καλλιτέχνης ολοκλήρωσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σχετικά με το θέμα της έκθεσης ο κ. Κυπραίος λέει: «Ζούμε σε μια χρονική στιγμή πολύ δύσκολη, στενάχωρη, θα έλεγα φεύγει χάνεται ο παλιός ο κόσμος ένας καινούργιος γεννιέται. Ελπίζω αυτός ο κόσμος να είναι καλύτερος. Όμως πριν προχωρήσουμε έχουμε ανάγκη από κάθαρση. Έχουμε έναν οδοστρωτήρα και ισοπεδώνουμε τα πάντα. Ο καλλιτέχνης δανείστηκε τον τίτλο της έκθεσής του από τον αρχαίο μύθο, και επικαλέστηκε τις Ερινύες να κατέβουν και να φέρουν επιτέλους την πολυπόθητη κάθαρση και δικαιοσύνη στον κόσμο, «ουσιαστικά επικαλούμαι και παρακαλώ να τιμωρηθούν αυτοί που καλλιεργούν το κακό» σημειώνει.

Σχετικά με την τεχνική του ο Νίκος Κυπραίος χρησιμοποιεί απλά λάδια, τα οποία κάποιες φορές είναι πολύ αραιωμένα. Ο ζωγράφος αγαπάει το έντονο χρώμα και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Μερικές φορές θέλω να φωνάξω δυνατά και άλλες πάλι να τραγουδάω σιγανά και ταπεινά». Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί συχνά νέες εκφραστικές οδούς, «καθώς δουλεύεις βρίσκεις πράγμα καινούργια που καλύπτουν τις εκφραστικές σου ανάγκες».Η νέα του δουλειά είναι εμπνευσμένη από τις αλλαγές που συντελούνται σήμερα σε όλα τα επίπεδα και η ανθρωπότητα έχει ανάγκη από κάθαρση, ώστε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Ο καλλιτέχνης θεωρεί ότι τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πρωτίστως ηθικά και αισθητικά και όχι οικονομικά.


Για τους σκοπούς της έκδοσης έχει εκδοθεί κατάλογος στον οποίο περιλαμβάνεται χαιρετισμοί του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, του συλλέκτη και δικηγόρου Χρίστου Πατσαλίδη, του ιστορικού τέχνης Robert C. Morgan, Γ. Αγγελινάρα, ο Χρίστου Λάνδρου και του Γ. Μιχελακάκη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ζωγραφίζω για την UNICEF

Ζωγραφίζω για την UNICEF

Οι διοργανωτές έχουν μεριμνήσει να τοποθετηθούν πινακίδες μετά την έξοδο Σταυροβουνίου που θα οδηγούν στο διαμορφωμένο χώρο ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ανέβαλε την επανεκκίνησή του το Μουσείο της Πόλης της Νέας Υόρκης, κατόπιν απόφασης του κυβερνήτη της πολιτείας

Εικαστικά στον κόσμο

Ο δήμος της Νέας Υόρκης πέρασε στην τέταρτη και τελευταία φάση του σχεδίου επιστροφής στους προ καραντίνας ρυθμούς
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο τεκές Κιουτουκλού Μπαμπά (15ος αι.) στον νομό Ροδόπης είναι επισκέψιμο μνημείο με ωραίες παλιές ιστορίες από δερβίσηδες

Προστατεύοντας το παρελθόν

Τον οθωμανικό μνημειακό πλούτο στη χώρα μας αποτυπώνεται στην έκδοση του 2008 με τίτλο «Η οθωμανική αρχιτεκτονική στην Ελλάδα» ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ