ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μια αλλιώτικη Κύπρος, μια Κύπρος του τότε

Ο εικαστικός Γιώργος Γαβριήλ μίλησε στην «Κ» για την έκθεση του «αντικατοπτρισμοί» στην Γκαλερί Διαχρονική

Συνάντησα τον εικαστικό Γιώργο Γαβριήλ στην Γκαλερί Διαχρονική λίγο πριν από τα εγκαίνια της έκθεσής του με τίτλο « Αντικατοπτρισμοί». Με ξενάγησε στον χώρο και μου μίλησε για τα έργα που θα παρουσιαστούν. Μου έκανε εντύπωση το πόσο πολλά έργα δημιούργησε και το πως το κάθε έργο είχε τη δική του ιστορία να πει. Ο Γιώργος Γαβριήλ ένας καταξιωμένος εικαστικός που έχει στον ενεργητικό του συμμέτοχες σε Μπιενάλε Πεκίνου και Μολδαβίας, πρόκειται για ένα πολυταξιδεμένο καλλιτέχνη που δεν ξέχασε από πού ξεκίνησε αλλά και την αστείρευτη αγάπη του για την Κύπρο. Βλέποντας τα έργα, όντως αντικατοπτρίζεται αυτή η αγάπη του για την αθώα Κύπρο, την οποία νοσταλγεί, μια Κύπρος «καθαρή» όπως είπε και στην «Κ».

 

«Ξεκίνησα επίσης με την ιδέα πως είναι οι πέτρες της Κύπρου, του τόπου μας και πάνω στις πέτρες εξελίσσεται η ζωή μας», λέει ο εικαστικός Γιώργος Γαβριήλ.

–Μιλήστε μας για την καινούργια σας δουλειά στην Γκαλερί Διαχρονική; Πώς ο τίτλος «Αντικατοπτρισμοί» ερμηνεύεται μέσα από τα έργα σας;

–Ο τίτλος αυτός μου βγήκε επειδή ασχολούμαι με το θέμα της Κύπρου και με την κυπριακή ύπαιθρο και το ότι μεγάλωσα στην Κοκκινοτριμιθιά, είχα βιώματα από την αγροτική ζωή έτσι μου ήρθε η ανάγκη να εκφράσω τις εμπειρίες μου. Ήθελα να δείξω τον κόσμο της Κύπρου με έναν πιο καινούργιο, πιο σύγχρονο τρόπο και μέσα από τους πειραματισμούς κατέληξα στους «Αντικατοπτρισμούς». Είναι ένα φυσικό φαινόμενο οπού οι ναυτικοί στη θάλασσα βλέπουν στον ουρανό να αιωρούνται πόλεις, κτήρια και αλλά αντικείμενα που ονόμαζαν Φάτα Μοργκάνα. Εγώ ξεκίνησα από εκεί σαν βάση και έψαξα και βρήκα υλικό, πέτρες και θέματα. Ξεκίνησα επίσης με την ιδέα πως είναι οι πέτρες της Κύπρου του τόπου μας και πάνω στις πέτρες εξελίσσεται η ζωή μας. Από την άλλη μπορείς να πεις πως ο καθένας από εμάς είναι και ένας μικρόκοσμος πάνω στη δική του πέτρα, την οποία και την κουβαλά. Η πέτρα είναι η ιστορία μας.

–Τι ιστορίες θέλουν να πουν τα έργα σας. Και τι σημαίνει Κύπρος για εσάς;

–Εγώ βλέπω τον εαυτό μου διεθνιστή, αλλά πάλι τον τόπο μου τον υπεραγαπώ, αυτή είναι η πατρίδα μου, αυτός είναι ο κόσμος μου, αυτή είναι η Κύπρος για εμένα. Στα έργα μου το κοινό μπορεί να δει την αθώα Κύπρο του τότε.

–Τι μηνύματα θέλετε να περάσετε με τα έργα σας;

–Επικοινωνώντας με το κοινό μέσω των έργων μου βγάζω προς το έξω την αγάπη μου για την Κύπρο, ελπίζω και ο Κύπριος πολλές από τις εικόνες που προβάλλω να μπορέσει να τις δει αλλά και να τις προσέξει σαν ιστορίες, έργα δοσμένα από μια άλλη οπτική γωνία. Είναι μια αυθόρμητη ανάγκη μου. Και χρωματικά και σε περιεχόμενο προσπαθώ να δώσω την Κύπρο.
Η δουλειά αυτή θα συνεχιστεί. Θα εκτεθούν στην γκαλερί Διαχρονική συνολικά περίπου εβδομήντα έργα.

–Τι είναι η τέχνη για εσάς;

–Η τέχνη είναι ο πιο σύντομος τρόπος να επικοινωνήσεις με κάποιον και έτσι και εμείς ως εικαστικοί προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο μέσα από τη δική μας τέχνη και έργο, να προβάλουμε τις απόψεις μας, τις εμπειρίες μας, τα βιώματά μας και τους προβληματισμούς μας. Εγώ πιστεύω ότι είτε ένας καλλιτέχνης είναι πολιτικοποιημένος είτε όχι, το έργο του, η τέχνη του αυτόματα είναι πολιτικοποιημένη. Το να επιλεγεί κάποιος να μη ζωγραφίζει κοινωνικά/πολιτικά θέματα παίρνει μια στάση ζωής και πάλι τον κάνει πολιτικοποιημένο και εξυπηρετεί μια μερίδα. Πιστεύω πως ό,τι και να κάνεις εφόσον ζεις σε μια κοινωνία είσαι ένα πολιτικοποιημένο ον είτε το θέλεις είτε όχι, είτε παίρνεις θέση είτε όχι σε αξιοποιούν και εξυπηρετείς κάποια συμφέροντα.

–Ένας καλλιτέχνης πιστεύετε πρέπει να έχει κάποιο ρόλο στην κοινωνία; Ποιος είναι ο δικός σας;

–Οπωσδήποτε πιστεύω πως οι τέχνες διαδραματίζουν σημαντικό ρολό στην κοινωνία και μπορούν να αφυπνίσουν συνειδήσεις και να στείλουν πολλά μηνύματα στους υπόλοιπους ανθρώπους, είτε είναι θέατρο, ποίηση, λογοτεχνία, είτε εικαστικά. Είναι πάρα πολλοί αυτοί οι καλλιτέχνες που στέλνουν μηνύματα μέσω της δουλειάς τους έτσι θέλω και εγώ η δουλειά μου να διαδραματίσει αυτό τον ρόλο και να στείλει μηνύματα, να αφυπνίσει για μια πιο ποιοτική, πιο ανθρώπινη κοινωνία.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη 

Αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών Σούρικοβ της Μόσχας το 1987. Εργάστηκε ως καθηγητής Τέχνης στη Μέση Εκπαίδευση. Διετέλεσε για δέκα χρόνια επιθεωρητής Τέχνης στη Μέση Εκπαίδευση. Διετέλεσε μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του ΘΟΚ. Το 2013 βραβεύτηκε με το κρατικό βραβείο εικονογράφησης. Έχει πραγματοποιήσει 13 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στη Κύπρο και στο εξωτερικό.

Πληροφορίες:

«Αντικατοπτρισμοί» του Γιώργου Γαβριήλ. Διαχρονική Γκαλερί, από 6-26 Μαρτίου 2020. Αρσινόης 84, Λευκωσία

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Το κοινό προσκαλείται να παρακολουθήσει τη δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη από τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η μεγάλη τελετή ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
X