ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Μονοπάτι» πολιτισμού στην Ακρόπολη

Μια εξαιρετική απλότητα στο έργο του γλύπτη Ρίτσαρντ Λονγκ

Kathimerini.gr

ΤΗΣ ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Υπάρχει μια εξαιρετική απλότητα στο έργο του γλύπτη Ρίτσαρντ Λονγκ. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην εγκατάσταση-κατασκευή «Athens Slate Line», την οποία από χθες μπορεί να δει ο επισκέπτης στον Περίπατο που οδηγεί προς το ιερό του Διονύσου Ελευθερέως στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης – μια παραγωγή του οργανισμού ΝΕΟΝ με τη σύμπραξη του ΥΠΠΟ στο πλαίσιο του θεσμού «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

 

«A Line in Norfolk», 2016.

Το σύνολο της δουλειάς του συγκεκριμένου καλλιτέχνη –που στα 75 του χρόνια παραμένει ενεργός και ένας από τους σημαντικότερους της Βρετανίας, κάτοχος από το 1989 του βραβείου Turner– διακρίνεται για τη λιτότητά του. Αν και θεωρείται από τους κορυφαίους land artists, η μνημειακότητα ενός έργου τέχνης μεγάλης κλίμακας για τον δημόσιο χώρο δεν τον απασχολεί διόλου. Εκείνος, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν τοποθετεί τις «οδούς» του, προσπαθεί να μορφοποιήσει το στιγμιαίο βίωμα του χώρου και του χρόνου, να καταγράψει τα ίχνη των βημάτων ενός οδοιπόρου. Γι’ αυτό εργάζεται με τα βασικά υλικά: χώμα, πέτρες και το αποτύπωμα του ανθρώπου πάνω στη γη. Κατ’ αυτήν την έννοια, η «Αθηναϊκή Γραμμή» του, αυτό το σχιστολιθικό μονοπάτι που πατάει απευθείας στη γη και έχει συναρμολογηθεί από 280 μεμονωμένα κομμάτια, ταιριάζει απολύτως στον χώρο της Ακρόπολης· εκεί όπου περπάτησαν μύστες και λατρεύτηκε ο Διόνυσος, ένας θεός της φύσης και της δημιουργίας.

«Rain Line», 2005. 

«Ο Ρίτσαρντ Λονγκ ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα όταν ακόμη ήταν φοιτητής, και τότε επισκέφθηκε την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα. Ετσι, αισθάνεται μεγάλη χαρά και τιμή που το έργο του παρουσιάζεται σε αυτόν τον χώρο, μας είπε όταν του απευθυνθήκαμε». Μιλάμε με την Ελίνα Κουντούρη, διευθύντρια του ΝΕΟΝ και επιμελήτρια της έκθεσης. «Το έργο που παρουσιάζεται στον Περίπατο λειτουργεί σαν μια νοητή συνέχεια της διαδρομής που ανεβαίνει τον λόφο της Ακρόπολης έως το ιερό της Αθηνάς. Μεμονωμένα κομμάτια σχιστόλιθου σμίγουν μεταξύ τους και όλα μαζί δημιουργούν ένα μονοπάτι, μια γραμμή πολιτισμού», σχολιάζει η ίδια· και συνεχίζει αναφερόμενη στη βαθιά αγάπη του καλλιτέχνη για τη φύση αλλά και στη βιωμένη σχέση του με τον κόσμο που μας περιβάλλει. «Η ενστικτώδης κίνηση του βαδίσματος μετατρέπεται από τον Ρίτσαρντ Λονγκ σε καλλιτεχνική πράξη, που διατηρεί την αυθεντικότητά της παρότι πίσω της υπάρχει σκέψη και προετοιμασία», εξηγεί η Ελίνα Κουντούρη, και αποκαλύπτει ότι μια από τις επιθυμίες του καλλιτέχνη είναι να περπατήσει και να δουλέψει στον Ολυμπο.

«Η σημασία του βαδίσματος στο έργο μου είναι ότι βάζει τον χρόνο και τον χώρο στην τέχνη μου. Ενα έργο τέχνης μπορεί να είναι ένα ταξίδι», έχει πει ο Λονγκ σε παλιότερη συνέντευξή του. Παρά την ηλικία του, παραμένει ένθερμος οδοιπόρος και μέχρι πρόσφατα μεγάλος ταξιδιώτης. Εχει περπατήσει σε όλο τον κόσμο και εμπνεύστηκε από τις διεργασίες της φύσης και τα οργανικά υλικά. Τα γλυπτά του συνήθως έχουν τη μορφή γεωμετρικών σχημάτων και συχνά αποτελούνται από υλικά που βρίσκονται επιτόπου.

«Α Circle in Antarctica», 2012.

Το «Athens Slate Line» παραπέμπει στη διαλογιστική φύση του βαδίσματος, ενώ η απλότητα της διάταξης δηλώνει τη σημασία που δίνει ο γλύπτης στη φυσική κλίμακα και στην αρμονία με τον χώρο. Το έργο, μολονότι δημιουργήθηκε το 1984 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην γκαλερί Bernier-Eliades, είναι μοναδικό, καθώς δημιουργείται εκ νέου κάθε φορά που στήνεται. Χρησιμοποιούνται σταθερές και συμπαγείς πέτρες για να ορίσουν το περίγραμμα και ο εσωτερικός χώρος γεμίζει με άλλες, τοποθετημένες σποραδικά και τυχαία.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης 8 π.μ.-8 μ.μ. και ο επισκέπτης πρέπει να πληρώσει το εισιτήριο εισόδου. Η είσοδος είναι ελεύθερη κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 7 μ.μ.-7.45 μ.μ., αλλά είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης.

Διάρκεια έκθεσης έως 30 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Το κοινό προσκαλείται να παρακολουθήσει τη δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη από τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η μεγάλη τελετή ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ