ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φεστιβάλ Κύπρια 2021: Αργός Σίδηρος, η όπερα του Άντη Σκορδή

Σύγχρονη όπερα βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Σωφρόνη Σωφρονίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συμπαραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια και της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου

Μαέστρος: Ζωή Τσόκανου. Σκηνοθέτης: Θάνος Παπακωνσταντίνου. Λιμπρέτο: Σωφρόνης Σωφρονίου

Σύγχρονη όπερα βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Σωφρόνη Σωφρονίου. Μέσα από τη ρυθμική διαδοχή σκηνοθετημένων επεισοδίων, εικαστικών μέσων, αφήγησης και λυρικών αποσπασμάτων, παρουσιάζεται ένα παραληρηματικό ταξίδι με θέμα τη μνήμη, το θάνατο και το χρόνο.

Μαέστρος χορωδίας / Διδασκαλία: Λοΐζος Σ. Λοΐζου
Ρεπετιτέρ: Rami Sarieddine
Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Σχεδιασμός κίνησης: Νάντη Γώγουλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Μαριέτα Παυλάκη
Βοηθός σκηνοθέτης: Φάνης Σακελλαρίου
Μακιγιάζ: Λιτσα Ιωαννίδου
Κομμώσεις: Βίκη Ευσταθίου
Διευθύντρια σκηνής, φροντιστήριο: Μόνικα Χατζηβασιλείου

Διανομή 

Κασπάρ: Γιάννης Καραούλης 
Κασπάρ: Στέλιος Χατζηκτωρής 
Χανς: Ανδρέας Ζένιος
Μπάξτερ: Μάρκος Κλεοβούλου 
Τζόνας: Μιγέλ Αντόνιο Λεμούς Παγιάτσου 
Μποναντέα: Μαρίζα Αναστασιάδη 
Ακίρα: Έλλη Αλωνεύτου 
Μασάκο: Κρίστια Μιχαήλ 
Κουμίκο: Μαριαλένα Αναστασιάδου 

Χορωδία: EQ

Σύνοψη

Ένας σκακιστής σκοτώνεται σε μια πλατεία της Νέας Υόρκης και μεταφέρεται στη Μικρή Ζωή, μια μεταθανάτια κατάσταση με περιορισμένη χρονική διάρκεια. Εκεί θα κληθεί να ανασυγκροτήσει το μυθιστόρημα 4001 του Αυστριακού Ρόμπερτ Κράους και να διαπιστώσει αν ο συγγραφέας βρίσκεται σε κάποιο σημείο του άγνωστου αυτού τόπου.

Η όπερα Αργός σίδηρος, μέσα από μια διαδοχή προσεκτικά σκηνοθετημένων επεισοδίων, οδηγεί τον θεατή και ακροατή σε ένα δυστοπικό, παραληρηματικό ταξίδι με θέμα τον ίλιγγο της μνήμης, της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου και της τεχνολογίας.

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΥΠΡΟΥ 

Εξάρχων:
Wolfgang Schroeder

Α΄ Βιολιά
Janna Dimont

Β΄ Βιολιά 
Κύπρος Χριστοδουλίδης 
Νίκος Πίττας 

Βιόλες 
Vladimir Tkachenko
Krzysztof Wrobel

Bιολοντσέλα 
Jakub Otčenášek
Μιράντα Παπανεοκλέους 

Κοντραμπάσα 
Nίκος Ιωάννου 
Γιάννος Ιωάννου Σκέντερ 

Φλάουτα 
Svetlana Ristić
Virginie Bove

Όμποε 
Simeon Spasov
Laura Rodgers Κλαρινέτα 
Dusko Žarković
Άγγελος Αγγελίδης 

Φαγκότα 
Giovanni Galetti
Giovanni Magni

Γαλλικά κόρνα 
Kelly Alijani
Catherine Heaver

Τρομπέτες 
Gareth Griffiths
Αντρέας Γιαννακούρας

Τρομπόνι 
Σωτήρης Χρυσοστόμου*

Τύμπανα 
Μάριος Νικολάου 

Κρουστά 
Νατάσα Χατζηανδρέου *

* Προσκεκλημένοι μουσικοί για το παρόν πρόγραμμα
* Musicians invited for the present programme

Σκηνοθετικό σημείωμα

Πολύ μακριά στο μέλλον, κάποιοι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν, μετά το θάνατό τους, σε έναν πλανήτη πολύ μακριά από τη Γη, για ακόμα δέκα χρόνια.

Πολύ μακριά στο μέλλον, κάποιοι άνθρωποι αναλαμβάνουν να θυμηθούν τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής τους και να τα ανασυνθέσουν.

Πολύ μακριά στο μέλλον, κάποιοι άνθρωποι γνωρίζουν άλλους ανθρώπους που θα τους βοηθήσουν να εκτελέσουν την αποστολή που έχουν αναλάβει.

Πολύ μακριά στο μέλλον, κάποιοι άνθρωποι αφηγούνται, ρωτάνε, μαθαίνουν, καταγράφουν, γνωρίζονται, έλκονται, απωθούνται, ψάχνουν.

Πολύ μακριά στο μέλλον, κάποιοι άνθρωποι περιπλανώνται σε άγνωστα τοπία προσπαθώντας να θυμηθούν τι έχει γίνει, γιατί έχει γίνει, ποιος το έκανε, γιατί το έκανε και πώς το έκανε.

Πολύ μακριά στο μέλλον, κάποιοι άνθρωποι ακόμα αναρωτιούνται για ποιο λόγο κάποτε υπήρξαμε.

Ένας άντρας ξυπνάει, μετά το θάνατό του, σ’ ένα εργαστήριο όπου διεξάγονται παράξενα πειράματα, για να ξεκινήσει μια περιπλάνηση που θα τον οδηγήσει στη δική του χώρα των νεκρών, όπου έρχεται αντιμέτωπος με τα φαντάσματα της ίδιας του της ύπαρξης.

Ο Αργός Σίδηρος είναι μια περιπλάνηση σε έναν πλανήτη πολύ μακριά μέσα μας, όπου προσπαθούμε με κάθε τρόπο να θυμηθούμε ότι κάποτε υπήρξαμε.

Άντης Σκορδής

Ο Άντης Σκορδής (Κύπρος, 1983) είναι συνθέτης σύγχρονης μουσικής, με εργογραφία που περιλαμβάνει όπερες, συμφωνικά έργα, μουσική δωματίου, κομμάτια Γκάμελαν, μουσική για θέατρο, χορό και ταινίες μικρού μήκους. Έχει επίσης δημιουργήσει και διευθύνει κομμάτια μουσικού θεάτρου τα οποία παρουσιάστηκαν σε ορυχεία, ναούς, εγκαταλειμμένα κτίρια, δάση κτλ. Σπούδασε σύνθεση στο Berklee College of Music και στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ, με επιπλέον σπουδές στην Καρνατική μουσική με τον Dr. Rafael Reina και στην Μπαλινέζικη Γκάμελαν στο ISI Denpasar στο Μπαλί. Η μουσική του παρουσιάζεται παγκοσμίως σε συναυλίες και φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής και έχει λάβει διακρίσεις όπως το Buma Toonzetters Prize (ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία σύνθεσης στην Ολλανδία), καθώς και βραβεία από το ISCM, Fedora platform, Third Coast Percussion group, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου κ.ά. Πρόσφατα βραβεύτηκε με το Black Pencil Prize 2020 και είναι ένας από τους δύο φιναλίστ για το Berlin Opera Prize 2022. Πέραν της σύνθεσης, είναι καλλιτεχνικός συνεργάτης με την Εθνική Λυρική σκηνή, παίζει κιθάρα με τους Monsieur Doumani και ασχολείται με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.

Ζωή Τσόκανου

Η αρχιμουσικός Ζωή Τσόκανου, με πολλές διεθνείς συνεργασίες στο ενεργητικό της, τόσο στην όπερα όσο και στη συμφωνική μουσική, από το 2017 είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, όντας η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία ενός μεγάλου μουσικού οργανισμού στην Ελλάδα.
Σημαντικές πρόσφατες εμφανίσεις της περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την Ακαδημία Karajan της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου, το Grand Theatre της Γενεύης, τις Συμφωνικές Ορχήστρες της Βαρκελώνης, του Ντύσελντορφ, της Λιλ, της Μαδρίτης, της Σόφιας και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Υπήρξε μόνιμη αρχιμουσικός στην Όπερα της Ερφούρτης, μόνιμη φιλοξενούμενη αρχιμουσικός στη Συμφωνική Ορχήστρα της Δυτικής Βοημίας, καθώς και μουσική διευθύντρια του Οργανισμού Μουσικού Θεάτρου της Αρόζα, στο ομώνυμο ελβετικό φεστιβάλ.

Έχει διευθύνει μία πληθώρα από όπερες, όπως Rigoletto, Il Trovatore, Macbeth, Otello, Simon Boccanegra, Tosca, Lucia di Lammermoor, Cavalleria Rusticana, Don Giovanni, Faust.

Η πρώτη της συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021.

Θάνος Παπακωνσταντίνου

Σκηνοθέτης και ηθοποιός. Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: Juditha Triumphans του Antonio Vivaldi (σε μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, Εθνική Λυρική Σκηνή, 2021), Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Διονύσιου Σολωμού (Εθνικό Θέατρο, 2021), Η Αποκάλυψη (Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, 2019), Οι Στοιχειωμένοι του Δημήτρη Μαραμή (σε μουσική διεύθυνση Δημήτρη Μαραμή, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2019), Ηλέκτρα του Σοφοκλή (Εθνικό Θέατρο, Επίδαυρος, 2018), L’Orfeo του Claudio Monteverdi (σε μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2018), Colossus (βασισμένο στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2017), Μετατόπιση προς το Ερυθρό του Γιάννη Μαυριτσάκη (Φεστιβάλ Αθηνών, 2014 και σε επανάληψη το 2015), Μάκβεθ του Σαίξπηρ (Απο-Μηχανής Θέατρο, 2015), Pedestal (βασισμένο στις Χοηφόρες του Αισχύλου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2013), Venison (βασισμένο στις Ευμενίδες του Αισχύλου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2012), Άμλετ, ο Πρίγκιπας της Δανίας του Σαίξπηρ (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2011).

Σωφρόνης Σωφρονίου

Ο Σωφρόνης Σωφρονίου γεννήθηκε στο Παλαιχώρι. Σπούδασε Ψυχολογία στη Λευκωσία και Νευροεπιστήμες στη Νέα Υόρκη. Το πρώτο του βιβλίο, Οι Πρωτόπλαστοι (Το Ροδακιό), τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος Κύπρου και με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Μυθιστοριογράφου «Μένης Κουμανταρέας» της Εταιρείας Συγγραφέων (2016). Το δεύτερό του βιβλίο, Αργός Σίδηρος, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντίποδες. Τα βιβλία του μεταφράζονται στη γαλλική και σε άλλες γλώσσες.

Περισσότερες Πληροφορίες

Πότε/Πού: 

Λευκωσία: Τρίτη 7 & Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας στις 20:30.

Λεμεσός: Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο στις 20:30

Επικοινωνία: Απαραίτητη η προκράτηση www.tickethour.com / 77777040

Διάρκεια: 90’
Ηλικία : 12+

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X