ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιδρύεται στη Λευκωσία Ερευνητικό Κέντρο από τον Οργανισμό Walk of Truth και το UCL

Για την προώθηση της έρευνας, της κατάρτισης και της εκπαίδευσης στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς παγκοσμίως.

ΚΥΠΕ

Ο οργανισμός Walk of Truth και το Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου (UCL) ανακοινώνουν συνεργασία με την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης, που θα επιτρέψει στους δύο οργανισμούς να εργαστούν στενά για την προώθηση της έρευνας, της κατάρτισης και της εκπαίδευσης στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς παγκοσμίως.

Σε δελτίο Τύπου που στάληκε την Τετάρτη στα ΜΜΕ, αναφέρεται ότι θα δοθεί έμφαση στην ευαισθητοποίηση αναφορικά με τον ρόλο που διαδραματίζει η πολιτιστική κληρονομιά στον αγώνα για τα δικαιώματα του ανθρώπου και στην παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης ανά τον κόσμο.

Το ερευνητικό κέντρο με γραφείο στο Λονδίνο θα είναι, όπως αναφέρεται, ένα ηγετικό κέντρο αριστείας για την έρευνα και την ανάπτυξη μεθόδων για την αξιοποίηση της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας για την καλύτερη τεκμηρίωση, διερεύνηση και επισήμανση πιθανών περιπτώσεων λαθρεμπορίου. Το κέντρο θα αυξήσει επίσης την ευαισθητοποίηση αναφορικά με την πολιτιστική κληρονομιά και θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των οργάνων επιβολής του νόμου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επίσης, ο οργανισμός Walk of Truth και το UCL θα θέσουν από κοινού σε κινητοποίηση την ουσιώδη γνώση και εμπειρία για την παροχή συμβουλών και καθοδήγησης σε κυβερνήσεις και ΜΚΟ, όπως η UNESCO, το International Council of Museums (ICOM) και το International Council on Monuments and Sites (ICOMOS), καθώς και σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς , συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, μουσείων και πολιτιστικών φορέων.

Η Τασούλα Χατζητοφή, συγγραφέας και ιδρύτρια του οργανισμού Walk of Truth ανέφερε ότι η συνεργασία θα διευκολύνει την έρευνα και την κατάρτιση που σχετίζεται με τα εκτενή προσωπικά της αρχεία και θα επιτρέψει στον κόσμο να χρησιμοποιήσει καλύτερα τον επαναπατρισμό των κλεμμένων αρχαιοτήτων της Κύπρου ως μοντέλο για άλλες περιοχές όπου τα δικαιώματα του ανθρώπου και η πολιτιστική κληρονομιά καταπατούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ο Dr Mark Altaweel, Βοηθός Κοσμήτορας Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Ανταλλαγής Γνώσεων της Σχολής Κοινωνικών και Ιστορικών Επιστημών του UCL ανέφερε ότι η συνεργασία αυτή δεν θα προσφέρει μόνο εκπαιδευτικά και ερευνητικά οφέλη στην κοινότητα του UCL και στο προσωπικό του νέου ερευνητικού κέντρου, αλλά θα αποτελέσει και βασικό παράγοντα στις προσπάθειες του UCL για την προώθηση δημόσιων/ιδιωτικών συνεργασιών και τον καθορισμό και ανάπτυξη συνεργασιών με τον τριτογενή τομέα.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ