ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με επιτυχία έγινε η συναυλία για τον μεγάλο στιχουργό Νίκο Γκάτσο

Τραγούδησαν η Γιώτα Νέγκα και ο Κώστας Μακεδόνας για τα 115 χρόνια από τη γέννησή του

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο γεμάτο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου η συναυλία-αφιέρωμα τιμής υπό τον τίτλο, «Ήρθε ο καιρός», για τα 115 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου στιχουργού Νίκου Γκάτσου. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας.

Στη συναυλία-αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο τραγούδησαν δύο σημαντικοί καλλιτέχνες, οι Κώστας Μακεδόνας και Γιώτα Νέγκα, οι οποίοι ερμήνευσαν τα σπουδαία τραγούδια των σημαντικότερων συνθετών, στους οποίους ο Νίκος Γκάτσος εμπιστεύθηκε τους στίχους του (Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Λουκιανού Κηλαηδόνη και Δήμου Μούτση). Οι ερμηνείες των δύο καλλιτεχνών κατάφεραν να δώσουν στο κοινό τη στιχουργική και μουσική διάσταση των τραγουδιών που σημάδεψαν το ελληνίκό πεντάγραμμο. Στη συναυλία συμμετείχαν, επίσης, και δύο νέοι ερμηνευτές, η Κατερίνα Παράσχου και ο Ανδρέας Ελεσνίτσαλης, απόφοιτοι του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας. Οι δύο νέοι αυτοί στάθηκαν επάξια στο πλευρό των δύο σημαντικών και καταξιωμένων καλλιτεχνών, καταδεικνύοντας τη δουλειά που γίνεται στο Μουσικό Λύκειο της Λευκωσίας. Η ζύμωση των νέων ερμηνευτών με τραγούδια τέτοιων συνθετών και στιχουργών είναι η καλύτερη μουσική όσμωση. Η συμμετοχή τους στη συναυλία απέδειξε, εκτός από τις φωνητικές τους ικανότητες, και τη διαχρονικότητα των στίχων του Νίκου Γκάτσου. 

Την παράσταση «έντυσαν» με λόγια και τα εμβόλιμα κείμενα του δημοσιογράφου Ανδρέα Παράσχου, ο οποίος με σύντομα κείμενα έδινε το ποιητικό στίγμα του στιχουργού Νίκου Γκάτσου.

Τα τραγούδια της συναυλίας
Στη συναυλία ακούστηκαν τραγούδια, όπως, «Ο Γιάννης ο φονιάς», «Κεμάλ», «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης», «Αθανασία», «Πάει ο καιρός», «Μαύρος ήλιος», «Τσάμικος», «Μάνα μου Ελλάς», «Το δίχτυ», «Γεια σου χαρά σου Βενετιά», και άλλα πολλά που ακόμη και σήμερα παραμένουν επίκαιρα, και όπως σημείωσε και ο Ανδρέας Παράσχος «Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του, οι στίχοι του ακούγονται στην εποχή μας σαν πολεμική ανταπόκριση από κάποιο μέτωπο στο Ιράκ, ‘‘στη Μοσούλη, τη Βασόρα, στην παλιά τη χουρμαδιά/ πικραμένα κλαίνε τώρα της ερήμου τα παιδιά’’ ή σαν καταγγελτικό ρεπορτάζ για τη ρύπανση του περιβάλλοντος, ‘‘εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα/ κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο/τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα/και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο’’.»
Οι στίχοι του Νίκου Γκάτσου μοιάζουν προφητικοί για το σήμερα, ενώ στην εποχή τους ήταν εξόχως καταγγελτικοί.

Η συναυλία τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή και τα καθαρά έσοδα διατέθηκαν για ενίσχυση των μαθητών της εκπαιδευτικής περιφέρειας Λευκωσίας.


Συντελεστές:

Τραγούδησαν οι Κώστας Μακεδόνας και Γιώτα Νέγκα, καθώς και οι Κατερίνα Παράσχου και Ανδρέας Ελεσνλιτσαλης. Κείμενα του δημοσιογράφου Ανδρέα Παράσχου.
Οι ενορχηστρώσεις και η μουσική διεύθυνση ήταν του Άδμητου Πιτσιλλίδη. Έπαιξαν οι μουσικοί: Ανδρέας Δρυνιάτης – μπουζούκι, Αλέξανδρος Γεωργίου – μπουζούκι, Χριστίνα Πισσουρίου – ακορντεόν, Αχιλλέας Ιωάννου – κλαρίνο, Μιχάλης Γρηγορίου – πλήκτρα, Ευέλθων Μιχαηλίδης – μπάσο, Ρόδος Παναγιώτου – τύμπανα, Άδμητος Πιτσιλλίδης – κιθάρα.

 

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση