ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη στο Μαρκίδειο

Η Γεωργία Ζαχαριάδη (φωνή) και η Μαριάννα Γεωργίου (πιάνο) παρουσίασαν ένα ρεσιτάλ στον μεγάλο δημιουργό

ΚΥΠΕ

Με μια φωνή και ένα πιάνο στην σκηνή του Μαρκίδειου Θεάτρου, η Γεωργία Ζαχαριάδη (φωνή) και η Μαριάννα Γεωργίου (πιάνο) παρουσίασαν ένα ρεσιτάλ - αφιέρωμα στον μεγάλο δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη, χθες βράδυ με διοργανωτή το Πολιτιστικό Χώρο Τεχνόπολις.

Οι δύο μουσικοί παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με έργα του Θεοδωράκη που εκτελούνται σπάνια, όπως τα Πρελούδια και η Μικρή Σουίτα για πιάνο, καθώς και δημοφιλή τραγούδια του συνθέτη από σημαντικές συλλογές όπως Επιτάφιος, Μαουντχάουζεν, Άξιον Εστί και Μικρές Κυκλάδες, με μια κλασική προσέγγιση, υπό την επιμέλεια του συνθέτη Κυριάκου Κώστα, ειδικά ενορχηστρωμένα για την συγκεκριμένη συναυλία.

Η μουσική πρόταση ολοκληρώθηκε με την εικαστική παρέμβαση μέσω μιας οπτικής παρουσίασης – visual representation, του εικαστικού Alexander Sebastian Ιγνατίου, ο οποίος ακολούθησε την μουσική διαδρομή του Μίκη Θεοδωράκη και την μετάφρασε μέσα από την δική του καλλιτεχνική οπτική.

Σημαντική ήταν και η συμβολή στην μουσική εκδήλωση του Κυριάκου Κώστα που τα τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με την ορχηστρική μουσική και την μουσική θεάτρου.

Με αφετηρία το σεβασμό προς το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, οι τέσσερις νέοι καλλιτέχνες, ανακαλύπτουν εκ νέου τη μουσική του σπουδαίου συνθέτη και την παρουσίασαν στο κοινό μέσα από τη δική τους ματιά.

Η Μαριάννα Γεωργίου που ασχολείται με το κλασσικό πιάνο, ανέφερε πως είναι πιο κοντά στην σύγχρονη μουσική, ωστόσο αφότου απεβίωσε ο Μίκης Θεοδωράκης, άρχισε να ψάχνει τα κλασσικά κομμάτια που έγραψε και ανακάλυψε τα «Πρελούδια» και την «μικρή σουίτα» που γράφτηκε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής του όταν ήταν αιχμάλωτος. Στόχος μας, είπε η κ. Γεωργίου, μετά την παράσταση ήταν να δώσουμε κάτι καινούργιο στον κόσμο με λίγο διαφορετικό τρόπο.

Η Γεωργία Ζαχαριάδη ανέφερε από την πλευρά της πως κοινή τους αρχή ήταν η αγάπη τους για τον Μίκη Θεοδωράκη. Σε σχέση με την καλλιτεχνική μουσική σκηνή στην Πάφο και την Κύπρο είπε ότι υπάρχει κατάρτιση, «υπάρχει ενδιαφέρον για άλλα είδη μουσικής και ειδικά σε παγκύπριο επίπεδο δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Πρόσθεσε πως πολλά από τα συγκροτήματα στην Κύπρο διαπρέπουν σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρά ταύτα, η Γεωργία είπε πως ο πολιτισμός δεν έχει τη θέση που του αξίζει στην Κύπρο και ειδικότερα στην Πάφο που αποτελεί μια μικρή επαρχία.

Την εκδήλωση στήριξε το Πετρίδειο Ίδρυμα. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης «η μεγαλύτερη προσφορά του Πετριδείου Ιδρύματος είναι να πλουτίσει και να εξυψώσει το πνεύμα και τις ψυχές των συμπολιτών του, να συμβάλει στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, να ανακουφίσει τον πόνο των συμπολιτών μας αλλά και να μεριμνήσει για την μόρφωση τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση