

Του Απόστολου Κουρουπάκη
«Το μεγαλύτερο στοίχημα του φεστιβάλ είναι να διατηρήσει στο πέρασμα των χρόνων την «ψυχή» του, παραμένοντας παράλληλα βιώσιμο, επίκαιρο και διατηρώντας ή ακόμα και διευρύνοντας την απήχησή του στο κοινό» λένε στην «Κ» η Έλλη Μιχαήλ, καλλιτεχνική διευθύντρια του Windcraft Fest και η Έλενα Ξυδά, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται για 11η χρονιά στο χωριό Κατύδατα της Σολέας, από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου. Κυρίαρχο στοιχείο του φεστιβάλ είναι τα πνευστά και κάθε χρόνο στη μικρή κοινότητα της Σολιάς διεθνούς φήμης μουσικοί, από το εξωτερικό και από την Κύπρο δίνουν το παρών τους στις σκηνές του φεστιβάλ. Η Έλλη Μιχαήλ, ψυχή του φεστιβάλ, όλα αυτά τα χρόνια, λέει πως ο «καταναγκασμός» τους με τα πνευστά και η θεματική στην οποία επιμένουν – αυτό το πάντρεμα του παραδοσιακού με το νέο – βοήθησε το φεστιβάλ να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα και χαρακτήρα και να ξεχωρίζει από οποιοδήποτε άλλο μουσικό φεστιβάλ.
–Έλλη και Έλενα ποιος θα λέγατε ότι είναι ο άσσος του Windcraft για το 2025;
–Έλενα Ξυδά: Το φεστιβάλ έχει πολλά καλά χαρτιά, ο άσσος του όμως είναι ότι καταφέρνει κάθε χρονιά να δημιουργήσει μια οικογενειακή, γιορτινή ατμόσφαιρα, η οποία φέρνει όλους τους συμμετέχοντες κοντά μέσω της μουσικής. Είναι ένας τόπος στον οποίο πάντα θέλουμε να επιστρέφουμε, καλωσορίζοντας με χαρά όσους θέλουν να τον γνωρίσουν για πρώτη φορά.
–Έλλη Μιχαήλ: Φέτος συγκεκριμένα, ως προς τη μουσική διάσταση, θεωρώ ότι ο άσσος του φεστιβάλ είναι ο τρομπονίστας Robinson Khoury, ο οποίος φέτος διακρίθηκε με το βραβείο Django Reinhardt ως ο καλύτερος τζαζ μουσικός της Γαλλίας, ενώ το περιοδικό Downbeat τον κατατάσσει ανάμεσα στους καλύτερους τρομπονίστες του κόσμου. Δεν είναι όμως μόνο τα βραβεία που τον κάνουν ξεχωριστό, ούτε οι απίστευτες συνεργασίες του με μουσικούς όπως η Natacha Atlas, ο Quincy Jones, ο Erik Truffaz ή οι εντυπωσιακοί Snarky Puppy. Είχα την ευκαιρία να τον απολαύσω σε μια εμφάνισή του στη Γερμανία και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η μουσική του – ένα μείγμα από εκφραστικές μελωδικές αναζητήσεις με επιρροές από την Ανατολή, εκρηκτικά ρυθμικά και ηλεκτρονικά εφέ – ήταν μια ξεσηκωτική και αξέχαστη εμπειρία. Ο Robinson Khoury θα εμφανιστεί με το σχήμα του ΜΫΑ την Παρασκευή 25 Ιουλίου. Αυτό είναι βέβαια ένα από τα πολλά εξαιρετικά σχήματα που θα έχουμε την χαρά να φιλοξενήσουμε φέτος στη σκηνή του Windcraft.
–Η μουσική θεματική του Windcraft νιώθετε ότι περιορίζει το φεστιβάλ;
–Ε.Μ.: Πέρασε από το μυαλό μου αρκετές φορές αυτή η σκέψη. Ειδικά όταν βρεθήκαμε σε διεθνή φεστιβάλ showcase με σκοπό να ακούσουμε και να γνωρίσουμε μπάντες που θα μπορούσαν πιθανότατα να προσκληθούν στο Windcraft. Διαπίστωσα ότι, λόγω της προϋπόθεσης της συμμετοχής πνευστού που θέτουμε, αναγκαζόμαστε να αποκλείουμε υπέροχα σχήματα που θα μας άρεσε να είχαμε στο πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, όμως, νιώθω ότι αυτός ο «καταναγκασμός» μας με τα πνευστά και η θεματική στην οποία επιμένουμε – αυτό το πάντρεμα του παραδοσιακού με το νέο – βοήθησε το φεστιβάλ να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα και χαρακτήρα και να ξεχωρίζει από οποιοδήποτε άλλο μουσικό φεστιβάλ.
–Ε.Ξ.: Η μουσική θεματική του φεστιβάλ με τη στενή έννοια έχει ως στόχο να φέρει το κοινό σε επαφή με τον κόσμο των πνευστών – για παράδειγμα θέτοντάς τα στο επίκεντρο των μουσικών δρώμενων ή αναδεικνύοντας λιγότερο διαδεδομένα πνευστά όργανα. Το αποτέλεσμα όμως δεν είναι περιοριστικό, το αντίθετο! Μέσα στα χρόνια, όχι μόνο το φεστιβάλ έχει επιτύχει τον σκοπό αυτό, αλλά έχει δημιουργήσει επίσης ένα πλαίσιο εντός του οποίου έχουν προκύψει πολλές ενδιαφέρουσες μουσικές συνέργειες, εμπλουτίζοντας τον ήχο και διευρύνοντας τους ορίζοντες των σχημάτων συμμετέχουν σε αυτό.
–Φέτος είναι η ενδέκατη χρονιά, ποιες θα λέγατε πως είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το φεστιβάλ, μετά από τη δεκαετή του παρουσία στα μουσικά πράγματα;
–Ε.Μ. – Ε.Ξ.: Το μεγαλύτερο στοίχημα του φεστιβάλ είναι να διατηρήσει στο πέρασμα των χρόνων την «ψυχή» του, παραμένοντας παράλληλα βιώσιμο, επίκαιρο και διατηρώντας ή ακόμα και διευρύνοντας την απήχησή του στο κοινό. Πλέον έχουν περάσει από τη σκηνή του Windcraft εξαιρετικά ονόματα που έχουν θέσει τον πήχη αρκετά ψηλά. Γι’αυτό κάθε χρόνο κάνουμε μεγάλη έρευνα και σκεφτόμαστε με μεγάλη προσοχή ώσπου να επιμεληθούμε ένα μουσικό πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κοινού μας! Επίσης, φροντίζουμε πάντα να κρατάμε το ενδιαφέρον του κοινού μέσα από τις ποικίλες παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ, όπως τα βιωματικά εργαστήρια και οι περίπατοι, τα οποία απευθύνονται σε όλο το φάσμα των ηλικιών και αφορούν μια μεγάλη γκάμα ενδιαφερόντων, όχι μόνο μουσικών, αλλά και ευρύτερα δημιουργικών, ιστορικών, φυσιολατρικών κτλ.
Πέρα από αυτά, σε πρακτικό επίπεδο, ομολογούμε ότι η διοργάνωση ενός φεστιβάλ χρόνο με τον χρόνο γίνεται και δυσκολότερη, με τα κόστη να ανεβαίνουν ραγδαία την τελευταία δεκαετία και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες να γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκες. Είναι ένα χόμπι για γερά νεύρα και απαιτεί πολλή αφοσίωση, ευελιξία και ετοιμότητα να αντιμετωπίσεις το αναπάντεχο!
Από την τζαζ και την έθνικ στην πειραματική μουσική
–Για φέτος τι ετοιμάζετε; Υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα;
–Ε.Μ.: Ετοιμάζουμε όπως πάντα ένα δυναμικό πρόγραμμα συναυλιών, με νέες διεθνείς συνεργασίες όπως αυτή του Ize Trio (ΗΠΑ) με την Ελεονώρα Ρούσσου, με σχήματα που κινούνται σε διάφορα είδη μουσικής, από την τζαζ και την έθνικ μουσική μέχρι την ηλεκτρονική και την πειραματική. Θα έχουμε επίσης ένα ποικίλο πρόγραμμα από παράλληλες δράσεις ανοικτές για άτομα όλων των ηλικιών – μουσικά εργαστήρια, προβολές, ένα ηχοπερίπατο, παρουσιάσεις, καθώς και μια διαδραστική εγκατάσταση ήχου και φωτός με τίτλο Σhήνες. Το καινούργιο στοιχείο που εντάσσουμε φέτος είναι μια ολόκληρη τρίτη μέρα με δωρεάν είσοδο! Η Κυριακή 27 Ιουλίου προσφέρει την ιδανική απόδραση για οικογένειες ή παρέες που θα ήθελαν να περάσουν δημιουργικό χρόνο μαζί – να συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια, να παίξουν ένα κυνήγι θησαυρού ή μια πειραγμένη τόμπολα, να «ανακουτρέψουν» σε ένα παζάρι μεταχειρισμένων ειδών και φυσικά να ακούσουν μουσική!
Το φεστιβάλ θα κλείσει με ένα μεγάλο Χάλκινο Γλέντι, με τα πνευστά να στήνουν μια γιορτή στο Περβόλι που θα μας κάνει να χορέψουμε όλοι μαζί.
–Πώς συνυπάρχουν η παράδοση και ο σύγχρονος πολιτισμός;
–Ε.Μ. – Ε.Ξ.: Σε κάθε στοιχείο του φεστιβάλ. Στην μουσική που συνδέει παραδόσεις του κόσμου με σύγχρονα μουσικά στοιχεία. Στο σκηνικό – ένα μοντέρνο φεστιβάλ ανάμεσα στους πλινθόκτιστους τοίχους ενός παραδοσιακού χωριού. Στους ανθρώπους – κόσμος του χωριού να σμίγει με νέους και νέες από τις πόλεις αλλά και επισκέπτες από το εξωτερικό. Στο περιεχόμενο των δράσεων – Μύθοι της Κύπρου και πιθκιαύλια από τη μία, πειραματισμοί με ήχους και σχέδια και η ρομποτική να συναντά τις τέχνες από την άλλη. Τέλος, σε όλη τη φιλοσοφία του φεστιβάλ, που πιστεύει ότι η παράδοση ενός τόπου, που μας συνοδεύει συνειδητά ή ασυνείδητα από τότε που γεννηθήκαμε, εξελίσσεται μαζί με την κοινωνία και αποκτά νέα υπόσταση καθώς ντύνεται με το σύγχρονο μανδύα της δημιουργίας.