ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενας μαραθώνιος 250 ημερών για τον Μπετόβεν

Η Γερμανίδα πιανίστρια είναι από τους λίγους ανθρώπους που όχι μόνο έχει εντρυφήσει στο έργο του σπουδαίου συνθέτη

Kathimerini.gr

ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Το βιογραφικό της Σουζάν Κέσελ θα μπορούσε να έχει μόνο ένα όνομα: Μπετόβεν. Η Γερμανίδα πιανίστρια είναι από τους λίγους ανθρώπους που όχι μόνο έχει εντρυφήσει στο έργο του σπουδαίου συνθέτη (αυτό θα μπορούσαν να το ισχυριστούν αρκετοί), αλλά έχει επιδοθεί σε έναν μουσικό μαραθώνιο για να μην αφήσει τον κορωνοϊό να κερδίσει τον Μπετόβεν.

Το 2020 δεν είναι μόνο «έτος» κορωνοϊού, πανδημίας ή καραντίνας. Ξεκίνησε, αν θυμάστε, τον μακρινό Ιανουάριο, κλείνοντας το έτος Λεονάρντο ντα Βίντσι και δίνοντας την εκκίνηση για το έτος Μπετόβεν.

Δύο από τα ιερά τέρατα του πολιτισμού γιόρταζαν τις επετείους τους, τα 500 χρόνια από τον θάνατο του Ιταλού ζωγράφου και πανεπιστήμονα της Αναγέννησης και τα 250 από τη γέννηση του μεγάλου συνθέτη, με έναν χρόνο διαφορά. Στις 24 Φεβρουαρίου 2020 ολοκληρώθηκε η μεγάλη έκθεση στο Μουσείο του Λούβρου αφιερωμένη στον Ντα Βίντσι έχοντας προσελκύσει 1,2 εκατομμύρια πακτωμένους επισκέπτες λίγο πριν το μουσείο κλείσει τις πύλες του, οι οποίες θα ανοίξουν ξανά την ερχόμενη Δευτέρα.

Και αν «σώθηκε» ο Ντα Βίντσι, φαίνεται ότι «νόσησε» ο Μπετόβεν, καθώς εκείνες τις μέρες μαέστροι και μουσικοί σε όλο τον κόσμο ξεκινούσαν τα πρώτα αφιερώματα στον σπουδαίο συνθέτη πριν το έτος του «κοπεί» στη μέση εξαιτίας του κορωνοϊού. Η πανδημία σάρωσε όλες τις προγραμματισμένες συναυλίες και ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις που δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στο Διαδίκτυο.

Η μουσική βέβαια του σπουδαίου συνθέτη ακούστηκε πολλές φορές μέσα στην καραντίνα του πλανήτη. Μουσικοί και ορχήστρες, ανάμεσά τους και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, συνασπίστηκαν και έπαιξαν για μερικά λεπτά την αριστουργηματική «Ωδή στη Χαρά», την 9η Συμφωνία που έγραψε ο συνθέτης μεταξύ 1812-1824, σε μια περίοδο κατά την οποία ο Μπετόβεν είχε χάσει σχεδόν ολοκληρωτικά την ακοή του.

Οι φίλοι της κλασικής μουσικής θα χαρούν να μάθουν ότι το έτος Μπετόβεν επιμηκύνθηκε λίγο παραπάνω. Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων στη Βόννη της Γερμανίας (Beethoven Anniversary Society), γενέτειρα του συνθέτη, αποφάσισαν να παραταθεί το έτος μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 προκειμένου να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα 300 και άνω εκδηλώσεων.

Η Σουζάν Κέσελ ξεκίνησε από την 1η Απριλίου έναν μαραθώνιο 250 ημερών, όσα και τα χρόνια της επετείου. Η πιανίστρια παρουσιάζει κάθε μέρα και ένα διαφορετικό, πρωτότυπο, μουσικό κομμάτι γραμμένο για πιάνο, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τον αξεπέραστο συμπατριώτη της. Ετσι, 250 συνθέτες απ’ όλο τον κόσμο παρέδωσαν το έργο τους, το οποίο αγγίζει όλα τα είδη της μουσικής και παρουσιάζεται από τη σελίδα του πρότζεκτ στο Facebook (250 piano pieces for Beethoven). Ανάμεσά τους είναι και έργα των Ελλήνων συνθετών Νίκου Χαριζάνου, Νικόλαου Σιδέρη, Μιχαήλ Τραυλού, Αλέξανδρου Γεωργιάδη και Νίκου Δρέλα.
Γκαλά Μπετόβεν θα παρουσιάσει και η συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ με τον Γιώργο Πέτρου (18/7) και η ΚΟΑ με τον Στέφανο Τσιαλή (8/8) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση