ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο γιατρός που έγινε viral μέσα από τη μουσική

Ο νεαρός γιατρός Βασίλης Παπαζώτος που φιλοξενεί καλλιτέχνες στο σπίτι του μας μιλάει για την ενδιαφέρουσα διπλή ζωή του

Kathimerini.gr

Πέτυχα τα βίντεο του Papazó στο Instagram: ευχάριστες διασκευές γνωστών κομματιών, ερμηνευμένες από διάφορους νέους μουσικούς. Μου άρεσαν, κόλλησα, έπιασα τον εαυτό μου να αναζητώ το προφίλ του για να τις ξανακούσω. Μου φάνηκε ενδιαφέρουσα και η εικόνα. Ένας γλυκός και καλοσυνάτος τύπος –αντιπροσωπευτικός συνδυασμός Gen Z κουλτούρας και χίπστερ αισθητικής– σε ένα αθηναϊκό μπαλκόνι και δίπλα του ένας γνωστός συνήθως καλλιτέχνης, με το ύφος που έχει κάποιος όταν κάνει κάτι έξω από την πεπατημένη του. Μετά έμαθα ότι αυτά τα βίντεο που χάζευα έχουν φτάσει να κάνουν το καθένα μίνιμουμ 200.000 views σε Instagram και TikTok και ότι ο νεαρός καλλιτέχνης είναι και γιατρός. Κάπου εκεί θέλησα να μάθω την ιστορία του. Και την έμαθα.

Τον Βασίλη Παπαζώτο, λοιπόν, στο σχολείο τον φώναζαν για συντομία «Παπαζώ», κι αυτό έμελλε να γίνει το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο. Στα δέκα του, γράφτηκε στο ωδείο της γειτονιάς του στου Γκύζη. Είχε μια έφεση στην κιθάρα, πήγαιναν τα χέρια του που λέμε, πράγμα που ο καθηγητής του αντιλήφθηκε αμέσως και οραματίστηκε για εκείνον να γίνει κλασικός κιθαρίστας. Ο ίδιος πάλι φαίνεται να είχε αντίθετη άποψη, αφού, επιστρέφοντας στο σπίτι από τα μαθήματα, αντί να μελετά τους κλασικούς, έβρισκε πιο διασκεδαστικό να σκαρφίζεται τις δικές του μουσικές.

Τελικά, προχώρησε τις μουσικές σπουδές του και έφτασε μέχρι την ανωτέρα στην κιθάρα. Παράλληλα, πέρασε στην Ιατρική Σχολή της Πάτρας. Στο φοιτητικό του δωματιάκι εγκατέστησε τα πρώτα του πλήκτρα, ένα keybord που συνδεόταν με τον υπολογιστή, και άρχισε να γράφει μουσική. Ασχολούνταν 6-7 ώρες την ημέρα και 1.000 παραγωγές/απόπειρες μετά –ο αριθμός είναι πραγματικός– κυκλοφόρησε τα πρώτα του κομμάτια, τα οποία είχε συνθέσει, είχε γράψει τους στίχους και είχε ερμηνεύσει με ένα μικρόφωνο των 60 ευρώ. Σχολιάζει: «Πρωτόλεια πράγματα, αλλά ευτυχώς, και σήμερα που τα ακούω, καλά μου φαίνονται!». Το πρώτο κομμάτι που ανέβασε σε όλες τις πλατφόρμες (Spotify, YouTube, Apple) ήταν το Κάθε φορά. Το όνομά του γρήγορα μαθεύτηκε στο πανεπιστήμιο, έγινε viral και έκτοτε η μουσική και η ιατρική συνυπάρχουν στη ζωή του. Το επιβεβαιώνει και η ύπαρξη του διπλού προφίλ στο Instagram: ένα ως Doctor Papazotos M.D. και ένα άλλο ως χίπστερ μουσικοσυνθέτης και παραγωγός Papazó. 

Ο γιατρός που έγινε viral μέσα από τη μουσική-1

Από το μπαλκόνι στο σαλόνι

Τελειώνοντας τις σπουδές του στην ιατρική και έχοντας επιλέξει ως ειδικότητα την οφθαλμολογία, επέστρεψε και ζει και πάλι στην Αθήνα. Την περίοδο που έκανε το αγροτικό του στη Στυλίδα, κυκλοφόρησε το κομμάτι Τα αγόρια δεν κλαίνε. «Προφανώς και υποστηρίζει το αντίθετο από αυτό που λέει ο τίτλος του. Σχολιάζει το παράδοξο ότι οι πιο κοντινοί σου άνθρωποι υποτίθεται ότι είναι εκεί για να σε στηρίζουν και να τους ακουμπάς την ευάλωτη πλευρά σου, αλλά στην πραγματικότητα δεν το αντέχουν», λέει. Σήμερα, στα 27 του, κάνει μεταπτυχιακό στην οφθαλμολογία πάνω στις παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και παράλληλα με την ιατρική έχει βγάλει 33 δικά του κομμάτια στο Spotify. Σε ό,τι αφορά το πρότζεκτ «Το μπαλκόνι του Papazó», από το οποίο τον γνώρισα εγώ και οι περισσότεροι, εδώ και έναν χρόνο περίπου, κάθε εβδομάδα διασκευάζει τη μουσική ενός γνωστού ελληνικού κομματιού και συνεργάζεται με διαφορετικούς τραγουδιστές για την ερμηνεία του. «Η ιδέα ξεκίνησε τον προηγούμενο Μάρτιο, όταν από ενδιαφέρον για το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι θέλησα να το πειράξω λίγο. Γύρισα ένα βίντεο στο μπαλκόνι μου στου Γκύζη και χάρη στην απήχηση που είχε το πείραμα εξελίχθηκε σε πρότζεκτ». Στο μπαλκόνι του έχουν φιλοξενηθεί λογής καλλιτέχνες, όπως οι Πέννυ Μπαλτατζή, Μιρέλα Πάχου, Demy, Marseaux, Παυλίνα Βουλγαράκη, Nalyssa Green και πολλοί άλλοι. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία ήρθε το περασμένο καλοκαίρι, όταν η Billie Kark ερμήνευσε το Έτσι είμαι εγώ της Ηρώς και έγινε viral με 1,5 εκατ. θεάσεις στο Instagram και άλλες τόσες στο TikTok.

Το επόμενο viral ήρθε λίγο μετά, τον Νοέμβριο, με τη Νίνα Μαζάνη να ερμηνεύει το Είναι εντάξει μαζί μου της Ελένης Τσαλιγοπούλου. Το συγκεκριμένο κομμάτι κυκλοφόρησε και από τη Minos-EMI και κοντεύει τις 700.000 στα streams. «Το πιο δύσκολο ήταν η συνέπεια, το να καταφέρνω εδώ και έναν χρόνο περίπου να βγάζω κάθε εβδομάδα μια νέα διασκευή. Αλλά είναι κάτι που μου αρέσει πολύ. Απολαμβάνω τόσο το να γνωρίζω νέους καλλιτέχνες όσο και την αγκαλιά του κόσμου που περιμένει κάθε εβδομάδα το νέο βίντεο να ανέβει». Μετά το μπαλκόνι, διαμόρφωσε για τις ανάγκες των κατ’ οίκον βιντεοσκοπήσεων και το σαλόνι του σπιτιού, γιατί έπιασαν τα κρύα. Έκτοτε το πρότζεκτ άτυπα μετονομάστηκε σε «Σαλόνι του Papazó». Μάλιστα, για τον τοίχο του σαλονιού που λειτουργεί ως φόντο, έκανε μια ανακοίνωση στο Instagram προκειμένου να προσκαλέσει νέους εικαστικούς και ζωγράφους να παρουσιάζουν εβδομαδιαία σε κάθε βίντεο τα έργα τους. «Πάντα στη ζωή μου έκανα πολλά πράγματα παράλληλα», λέει όσο συζητάμε για το μέλλον. «Όσο πιο πολλά και διαφορετικά κάνεις, τόσο καλύτερος γίνεσαι σε όλα. Στη μουσική, τα λάθη όχι μόνο επιτρέπονται, αλλά επιβάλλονται, προκειμένου να δημιουργήσεις κάτι νέο. Στην ιατρική το λάθος δεν συγχωρείται. Οπότε φαντάζομαι τον εαυτό μου γιατρό –είμαι γιατρός–, αλλά ποτέ δεν θα αφήσω τη μουσική».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

Για την παράσταση μιλούν στην «Κ» η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Στογιάννη, ο Ζαχαρίας Καρούνης και ο Θωμάς Κωνσταντίνου
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ
Ο συνθέτης Άντης Σκορδής συνθέτει το «β», εμπνευσμένος από τα «Ελεγεία» του Ρίλκε, ισορροπώντας σε δύο αντίθετους πόλους
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ