ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μυστικά στον βυθό της Κάσου

Πλούσια ήταν η σοδειά και της δεύτερης υποβρύχιας έρευνας στον θαλάσσιο χώρο της Κάσου

Kathimerini.gr

Στην πρώτη υποβρύχια έρευνα, πριν από περίπου δύο χρόνια, στον θαλάσσιο χώρο της Κάσου οι αρχαιολόγοι αποζημιώθηκαν με πέντε ναυάγια –ανάμεσά τους ένα της ύστερης κλασικής περιόδου– και μια πιθανή αρχαία λιμενική εγκατάσταση. Πολλά ήταν και τα μεμονωμένα ευρήματα, σιδερένια κανόνια, βυζαντινές και νεότερες άγκυρες κ.ά. Ολα αυτά δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον της έρευνας, οι οποίες επαληθεύτηκαν σε σημαντικό βαθμό κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 23 Σεπτεμβρίου και 14 Οκτωβρίου 2020 και τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν χθες.

Στην περιοχή εντοπίστηκαν και τεκμηριώθηκαν τρία ακόμα αρχαία ναυάγια.

Το πλέον αξιόλογο εύρημα είναι ένα ναυάγιο της ρωμαϊκής περιόδου με μεικτό φορτίο. Απαρτίζεται από αμφορείς της ευρύτερης κατηγορίας των αμφορέων «Dressel 20» κατασκευασμένους σε κεραμικά εργαστήρια της Ισπανίας στην περιοχή του Γκουαδαλκιβίρ (1ος-3ος αιώνας μ.Χ.), καθώς και αμφορείς της κατηγορίας «Africana I», η παραγωγή των οποίων περιορίζεται στα κεραμικά εργαστήρια της Africa Proconsularis και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της σημερινής Τυνησίας (2ος-3ος αι. μ.Χ.). Με βάση την κεραμική που περισυλλέχθηκε και ανελκύστηκε δειγματοληπτικά, το ναυάγιο μπορεί να χρονολογηθεί μεταξύ του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ. Εντοπίστηκαν και τεκμηριώθηκαν τρία ακόμα αρχαία ναυάγια. Ανάμεσά τους ένα με φορτίο αμφορέων παραγωγής Βορείου Αιγαίου της ελληνιστικής περιόδου (1ος αιώνας π.Χ.) και ένα φορτωμένο αμφορείς της κλασικής περιόδου (5ος αι. π.Χ.) που παράγονταν στην αρχαία Μένδη.

Η δεύτερη φάση της έρευνας πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, υπό τη διεύθυνση των αρχαιολόγων Ξανθής Αργύρη και Γεωργίου Κουτσουφλάκη. Στις εργασίες πεδίου συμμετείχαν είκοσι τρεις εξειδικευμένοι επιστήμονες και τεχνικοί διαφόρων ειδικοτήτων και πραγματοποιήθηκαν πάνω από εκατό ομαδικές καταδύσεις, με περισσότερες από διακόσιες ώρες ατομικού χρόνου βυθού, ενώ καλύφθηκε περίπου το 80% της συνολικής έκτασης της προγραμματισμένης για έρευνα περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ