ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι υπουργοί Πολιτισμού της Ε.Ε. συζήτησαν τις συνέπειες της πανδημίας

Το ΥΠΠΑΝ της Κύπρου έκανε τις δικές του προτάσεις για ανάσχεση των επιπτώσεων από τον ιό

ΚΥΠΕ

Τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19 στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα και πιθανά μέτρα για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης συζήτησαν με τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Πολιτισμού των κρατών μελών της Ε.Ε. στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου.
Η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Κροατικής Προεδρίας, υπό την προεδρία της Nina Obuljen Koržinek, υπουργού Πολιτισμού της Κροατίας, με τη συμμετοχή της αντιπροέδρου της Κομισιόν Věra Jourová, της Επιτρόπου Mariya Gabriel για την Καινοτομία, Πολιτισμός, Εκπαίδευση και Νεολαία και του Thierry Breton για την Εσωτερική Αγορά.

Κατά την τηλεδιάσκεψη η Κομισιόν διαβεβαίωσε για τη χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, του Ταμείου Συνοχής, του μοντέλου κρατικών ενισχύσεων και του μοντέλου SURE (επιδότηση εργασίας). Τόνισε, επίσης, την αναγκαιότητα μιας ευέλικτης προσέγγισης στους δικαιούχους του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη» (Creative Europe).

Η υπουργός Πολιτισμού της Κροατίας Nina Obuljen Koržinek σημείωσε ότι η συζήτηση έδειξε ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν κάνει τα απαραίτητα βήματα για να βοηθήσουν τους καλλιτέχνες, τους πολιτιστικούς εργαζομένους, τους πολιτιστικούς φορείς και τις επιχειρήσεις στις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες σε περίπτωση που αναβάλλονται ή ακυρώνονται πολιτιστικά γεγονότα. Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Vera Jourová υπογράμμισε ότι οι ενέργειες και οι αντιδράσεις πρέπει να είναι πλήρεις και τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του τομέα των μέσων ενημέρωσης, την επαγγελματική εργασία δημοσιογράφων και την ευθύνη των μέσων μαζικής ενημέρωσης για την αποτροπή πλαστών ειδήσεων και παραπληροφόρησης.
 

Σημαντικός ο ρόλος των ΜΜΕ

Ο Επίτροπος Thierry Breton, παρουσιάζοντας τα μέτρα που έχει ήδη εφαρμόσει η Κομισιόν, σημείωσε και ότι έχουν ληφθεί πρόνοιες για την εσωτερική αγορά και επεσήμανε ότι ο κλάδος των μέσων ενημέρωσης και του οπτικοακουστικού τομέα διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της κρίσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση δράση. Τέλος η Επίτροπος Gabriel παρουσίασε τις δραστηριότητες που έχουν ήδη ξεκινήσει οι ευρωπαϊκές ενώσεις, τα Κ-Μ και η Κομισιόν στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας, που εστιάζονται στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας για τους πολίτες.

Προτάσεις της Κύπρου

Ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πρόδρομος Προδρόμου, δηλώνοντας τη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες της Κροατικής Προεδρίας να συγκεντρώσει και να χαρτογραφήσει τα μέτρα κάθε κράτους μέλους, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα μέτρα που έλαβε η Κύπρος, προκειμένου να στηρίξει τον Πολιτισμό.

Η Κύπρος, μεταξύ άλλων, πρότεινε την προώθηση χρηματοδοτικών σχεδίων με τα οποία θα ενισχυθεί μακροπρόθεσμα ο πολιτιστικός τομέας. Τη δημιουργία Ταμείου Αποζημίωσης/Αρωγής για εργοδοτούμενους και freelancers εργαζομένων στον πολιτισμό. Επίσης, τη δημιουργία ενός Ταμείου Έκτακτης Ανάγκης για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της ψυχαγωγίας, οι οποίοι δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος.

Μεγαλύτερη ευελιξία μεταξύ του Προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» (2014-2020) και άλλων προγραμμάτων. Πρότεινε επίσης τον συντονισμό της Ε.Ε. με την EFAD (European Film Agency Directors) για την αναζήτηση αποτελεσματικών μέτρων υποστήριξης του κινηματογράφου και του οπτικοαουστικού τομέα.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X