ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προδρόμου: Το πολιτιστικό στίγμα της Κύπρου αποτυπώνεται στην εικαστική έκθεση «Ξαναγέννηση»

«Πραγματικά, αυτά τα 219 έργα αξίζει να τα δουν όλοι οι Κύπριοι και είναι μια ευτυχής συγκυρία ότι τα έχουμε εδώ στην Πινακοθήκη», είπε ο Υπουργός

ΚΥΠΕ

Την Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ στην οποία παρουσιάζεται η έκθεση «Ξαναγέννηση» με τα 219 έργα τέχνης, τα οποία επεστράφησαν από την κατεχόμενη Αμμόχωστο στην Κυπριακή Δημοκρατία, 46 χρόνια μετά από την τουρκική εισβολή, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, επισκέφθηκε την Τρίτη ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Παιδείας, «τα έργα αυτά που εκτίθενται εδώ στην Κρατική Πινακοθήκη, έχουμε την ευτυχία να τα δούμε μαζεμένα χάρις στη συμφωνία που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για ανταλλαγή πολιτιστικών αγαθών».

«Είναι μια ευτυχής συγκυρία που έχουμε εδώ όλα αυτά τα έργα που δείχνουν ακριβώς το πολιτιστικό στίγμα της Κύπρου, τη σύγχρονη ζωγραφική μέσα από την οποία παρελαύνουν ένα σωρό πράγματα», σημείωσε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι «τα έργα αυτά, ενώ προέρχονται από ένα συγκεκριμένο τόπο, την Αμμόχωστο, στην πραγματικότητα από μόνα τους είναι μια σύνοψη της πολιτιστικής Ιστορίας, της σύγχρονης καλλιτεχνικής παρουσίας στον τόπο μας».

«Είναι ευτυχής συγκυρία το ότι ήρθαν από την Αμμόχωστο μαζεμένα έργα, τα οποία ήταν εκεί, στην Πινακοθήκη, αλλά ταυτόχρονα και έργα από τη μεγάλη κληρονομία ζωγράφων, των Γεώργιου Πολ. Γεωργίου και αυτούσια μια έκθεση του Στέλιου Βότση», είπε ο Υπουργός Παιδείας.

Ανέφερε ότι «πραγματικά, αυτά τα 219 έργα αξίζει να τα δουν όλοι οι Κύπριοι και είναι μια ευτυχής συγκυρία ότι τα έχουμε εδώ στην Πινακοθήκη».

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η Ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί, συνεχίζει τις εργασίες της για να αποδοθούν σταδιακά τα έργα στους δικαιούχους» για να προσθέσει ότι «επιστράφηκαν, επίσης έργα και άλλων καλλιτεχνών, όπως για παράδειγμα διάσημων Ελλήνων ζωγράφων, μεγάλης αξίας που μέχρι τώρα είχαν μείνει αποκλεισμένα στην Αμμόχωστο από την καταστροφή που ήρθε με την εισβολή και την κατοχή».

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας «σαράντα-έξι χρόνια μετά την εισβολή, με την Αμμόχωστο να παραμένει ακόμα κατεχόμενη, έρχεται αυτό το μήνυμα μέσα από την πόλη εκείνη που διακρινόταν και για την πολιτιστική δράση της και έχουμε σήμερα μπροστά μας αυτή τη ξεχωριστή συλλογή έργων που μας θυμίζει και την ενότητα της πατρίδας μας και την ενότητα της πολιτιστικής δημιουργίας μέσα στην Ιστορία».

«Η σκέψη αυτή την ώρα είναι ότι κάποια από αυτά τα έργα θα έπρεπε να ήταν μόνιμα μέρος μιας κρατικής συλλογής», είπε ο Πρόδρομος Προδρόμου ο οποίος συνεχάρη την Ειδική Επιτροπή, τον Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, Παύλο Παρασκευά αλλά και τον δρα Γιάννη Τουμαζή, όπως βεβαίως και όλους τους άλλους συντελεστές που έχουν στήσει αυτή την έκθεση».

Τον Υπουργό Παιδείας συνόδευαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Μάριος Παναγίδης και ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, Παύλος Παρασκευάς.

Την ξενάγηση στην έκθεση ανέλαβε ο Ιστορικός-Θεωρητικός Τέχνης και Συν-Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό Δρ Γιάννης Τουμαζής, ο οποίος επιμελήθηκε την έκθεση και διεξήγαγε τη σχετική έρευνα, φέρνοντας εις πέρας τη διαδικασία ταυτοποίησης των έργων.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι την 1η Αυγούστου 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X