ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εύφημος Μνεία απονεμήθηκε στην ταινία «Η κλήση» του Μάριου Ψαρά

Η διάκριση ήλθε στο πλαίσιο του 43ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Εύφημο μνεία έλαβε η κυπριακή ταινία «Η κλήση» του Μάριου Ψαρά στο φετινό 43ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που διεξήχθη από την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου. Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από τους Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (πρόεδρο), Γιάννης Στάνκογλου, Αλεξία Θεοδωράκη, Εύη Καλογηροπούλου, Ρομάννα Λόμπατς (μέλη). Η ταινία του Μάριου Ψαρά αποτελούσε φέτος τη μοναδική κυπριακή συμμετοχή στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα του σημαντικότερου φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα. Η σκηνοθεσία είναι του Μάριο Ψαρά, ο οποίος συνυπογράφει μαζί με την Αυγή Λίλλη και το σενάριο. Πρωταγωνιστεί ο ηθοποιός Νεκτάριος Θεοδώρου.

Η ταινία, όπως αναφέρθηκε κατά την απονομή των βραβείων, έλαβε την εύφημο μνεία για την στοχευμένη χρήση της κινηματογράφησης προκειμένου να εξυπηρετήσει την ευαίσθητη θεματική της αφήγησης.

 

Η ταινία

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι μια τρανς, η οποία δέχεται ένα τηλεφώνημα, για να παραστεί στην κηδεία της μητέρας της. Υπό έναν όρο… Η διάρκειας 10 λεπτών ταινία «Η κλήση» του Μάριου Ψαρά είναι μία ανεξάρτητη παραγωγή χαμηλού προϋπολογισμού, σε κυπριακή διάλεκτο, η οποία γυρίστηκε στη Λευκωσία και της οποίας η μετα-παραγωγή έγινε στο Λονδίνο. Η «Κλήση» πραγματεύεται τη σχέση –συμβολική και πραγματική–μιας τρανς με τη μητέρα της. Η ταινία θέτει ένα ηθικό δίλημμα που είναι εν τέλει και υπαρξιακό: Μπορούμε ποτέ να συμφιλιώσουμε την προσωπική μας αλήθεια με την αγάπη μας για τον διαφορετικό Άλλο;

Όπως αναφέρουν οι συντελεστές η ταινία ακολουθεί μια φόρμα που στοχεύει στον προβληματισμό αλλά όχι στη χειραγώγηση συναισθημάτων οίκτου ή συμπάθειας. «Η απόσταση που τεχνικά τηρείται ανάμεσα στον θεατή και τον χαρακτήρα, ενεργοποιεί την κοινή ευθύνη απέναντι στο δράμα του Άλλου, η οποία δεν εξαρτάται απαραίτητα από τη δυνατότητα σύλληψής/κατανόησης/ταύτισής του».

Μετά τη Δράμα η ταινία θα συνεχίσει τη φεστιβαλική της πορεία στο Λος Άντζελες στο Los Angeles Greek Film Festival.

 

Ταυτότητα της ταινίας

Σκηνοθεσία Μάριος Ψαράς. Σενάριο Μάριος Ψαράς/Αυγή Λίλλη. Φωτογραφίας Στεφάν Μέτζνερ. Καλλιτεχνική Διεύθυνση Άννα Φωτιάδου. Σχεδιασμός Ήχου Σταύρος Μακρής. Ηχοληψία Σταύρος Τερλικκάς. Εκτέλεση Παραγωγής Άντονι Πέτρου. Οργάνωση Παραγωγής Μέλπω Γεωργιάδου. Πρωταγωνιστεί ο Νεκτάριος Θεοδώρου.

Βιογραφικό σκηνοθέτη

Γεννήθηκε στην Κύπρο και ζει στο Λονδίνο. Είναι διδάκτωρ της θεωρίας του κινηματογράφου με εκτενείς δημοσιεύσεις για το σύγχρονο ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο queerσινεμά. Έχει διδάξει θεωρία του κινηματογράφου σε βρετανικά πανεπιστήμια (KCL, GRE, QMUL). Είναι μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και καλλιτεχνικός διευθυντής του Cyprus Short Film Day, London. Έχει εργαστεί στην εκπαίδευση, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το θέατρο. Από το 2018 εργάζεται ως πολιτιστικός σύμβουλος της Ύπατης Αρμοστείας της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Χρυσός Διόνυσος»

Στο 43ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το βραβείο «Χρυσός Διόνυσος» απονεμήθηκε στην ταινία «Bella» σε σκηνοθεσία της Θέλγια Πετράκη.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γιάννης Σακαρίδης στην τελετή λήξης μίλησε για μια διοργάνωση με ωραίες ταινίες, μεγάλα ταλέντα που θα δούμε στο μέλλον, και φιλίες που δημιουργήθηκαν. «Αλλά και για μια ηθική ανάταση που είδαμε στα μάτια του κινηματογραφικού κόσμου». Στο φετινό Φεστιβάλ πρωταγωνίστησαν οι γυναίκες δημιουργοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση

Η προβολή και παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους του Ανδρέα Σεϊτάνη θα γίνει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου
Kathimerini.com.cy
 |  ΣΙΝΕΜΑ