ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

H μεγαλύτερη σεναριογραφική ομάδα

«The World’s Writers Room» είναι μια κυπριακή ιδέα για παγκόσμια συνεργασία με σκοπό τη δημιουργία μιας τηλεοπτικής σειράς

Με πολλούς πλέον δημιουργούς να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού, διοργανώθηκε μια διεθνής ομάδα από σεναριογράφους. Το «The World’s Writers Room» είναι μια πρωτοβουλία του σκηνοθέτη Αντρέα Κυριάκου, η οποία στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα από σεναριογράφους απ’ όλο τον κόσμο με σκοπό να συνεργαστούν όλοι μαζί για γίνει μια τηλεοπτική σειρά. Τα μέλη προέρχονται από διάφορες χώρες, όπως Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Πολωνία, Γερμανία, Δανία, Κύπρο, Ρουμανία, Ελλάδα και Μάλτα. Μέχρι στιγμής 33 διεθνείς επαγγελματίες συγγραφείς συμμετέχουν και σύμφωνα με την ομάδα, υπάρχουν ακόμη 70, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μεταγενέστερο στάδιο. Με κύριες ιδέες τα θέματα όπως απομόνωση, πανδημία και καραντίνα, οι σεναριογράφοι θα πρέπει να επιχειρήσουν να βρουν καινούργιες και διαφορετικές όψεις για να τα παρουσιάσουν. Μιλήσαμε με μερικούς από τους Κυπρίους σεναριογράφους και τον εμπνευστή της ιδέας του προτζεκτ «The World’s Writer Room».

Ο Αντρέας Κυριάκου ο εμπνευστής της ιδέας

Ο Αντρέας Κυριάκου, ο εμπνευστής της ιδέας, λέει ότι η ιδέα ξεκίνησε μέσα του Μάρτη, όταν αρκετοί συνάδελφοι του κινηματογράφου συνειδητοποιούσαμε ότι όλα τα πρότζεκτ που είχαμε στα σκαριά θα έφταναν σε μια αναγκαστική παύση. «Ήρθε μια αναλαμπή τότε, που αρχικά φαινόταν τρελή αλλά όχι άπιαστη: το σενάριο είναι το μόνο βασικό κομμάτι μιας ταινίας ή τηλεοπτικής σειράς, το οποίο μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται ακόμα και κάτω από ακραίους περιορισμούς όπως η καραντίνα. Ένας τρόπος δημιουργικής έκφρασης που είναι μεν το “αρχιτεκτονικό σχέδιο” της 7ης τέχνης αλλά αυτό που επίσης χρειάζεται και τα λιγότερα εργαλεία για την δημιουργία του». Ο Αντρέας άνοιξε τότε ένα private Facebook group όπου σεναριογράφοι από όλο τον πλανήτη έγιναν μέλη και έτσι άρχισε ο ψίθυρος για το World’s Writers Room Project. «Αρχικά ζητούσα από συνάδελφους που γνώριζα από διάφορα εργαστήρια να μου επιβεβαιώσουν ότι δεν έχανα το μυαλό μου και ότι θα τους ενδιέφερε το εγχείρημα μιας σεναριακής κολεκτίβας. Σύντομα διαπίστωσα ότι το όλο έργο έπαιρνε τη δική του ζωή, όταν είχαμε νέες αιτήσεις από σεναριογράφους που δεν είχα δουλέψει ποτέ μαζί τους».
Ο στόχος του WWRP, λέει ο Αντρέας είναι να φέρει μαζί μυθοπλάστες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης απ’ όλες τις γωνίες του πλανήτη και μαζί να συν-γράψουν μια τηλεοπτική σειρά. «Αν οι υπολογισμοί μας είναι σωστοί ίσως σύντομα να σπάσουμε και το ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη ομάδα σεναριογράφων που δουλεύουν όλοι μαζί στο ίδιο πρότζεκτ».
Μέσα από τις διαδικτυακές συζητήσεις με όλους τους σεναριογράφους φάνηκε η ανάγκη να γραφτεί μια σειρά όπου θα εμπνευστεί έμμεσα από την εμπειρία της καραντίνας και όχι να γίνει μια αυστηρή άμεση καταγραφή των ημερών αυτών. Τα επεισόδια της σειράς θα διαδραματίζονται σε ανύποπτη χρονική περίοδο της ιστορίας της ανθρώπινης εμπειρίας και θα αγγίξουν κινηματογραφικά είδη όπως κωμωδία, θρίλερ, επιστημονικής φαντασίας και τρόμου με κοινό παρονομαστή την ανάγκη του ανθρώπου να επιβιώσει σε μια ψυχολογική ή σωματική απομόνωση.

Μοναχική δραστηριότητα η συγγραφή

Χριστίνα Γεωργίου - σεναριογράφος

Η σεναριογράφος Χριστίνα Γεωργίου μάς λέει ότι η συγγραφή είναι εκ φύσεως μια πολύ μοναχική δραστηριότητα, «υπάρχει πάντοτε η ανάγκη να ανταλλάξουμε και να συζητήσουμε ιδέες, να δούμε τα πράγματα από νέες οπτικές, να επικοινωνήσουμε. Αυτός είναι εξάλλου, ο στόχος της τέχνης, η επικοινωνία της ανθρώπινης εμπειρίας, της ανθρώπινης κατάστασης. Νιώθω τυχερή που συμμετέχω σε αυτό το πρότζεκτ και είμαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό» και συμπληρώνει: «Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας προκύπτουν συνεργασίες με δημιουργούς απ’ όλο τον κόσμο, με τους οποίους, υπό άλλες συνθήκες, δύσκολα θα συντονιζόμασταν. Στα διεθνή εργαστήρια, όπου συνήθως γνωρίζουμε συναδέλφους, ο καθένας έχει ήδη το δικό του πρότζεκτ, ενώ τώρα καλούμαστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για κάτι συλλογικό». Αυτό το πρότζεκτ είναι μια ευκαιρία να στρέψουμε τον καθρέφτη στον εαυτό μας και να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής μας, τονίζει η Χριστίνα.

 

Τώνια Μισιαλή- σεναριογράφος

Από την πλευρά της η Τώνια Μισιαλή, σεναριογράφος και σκηνοθέτρια θεωρεί «Κ» ότι τα πολλά μυαλά είναι καλύτερα από ένα, σε πολλά επίπεδα. «Θα δουλέψω με άτομα που δεν έχω ξαναδουλέψει, και αυτό είναι για μένα μια πρόκληση. Και αγαπώ τις προκλήσεις! Από τον καιρό που ξεκίνησα να γράφω μαζί με άλλους, σε Writers Rooms δηλαδή, ‘εθίστηκα’. Είναι φανταστικό να μην ‘κολλάς’ μόνος σου για ώρες (writer’s block) και να μην ξέρεις πώς να προχωρήσεις. Με αυτό τον τρόπο ‘κολλάς’ με παρέα! Και με τη συζήτηση, ξεκολλάς πολύ εύκολα. Άσε που λες μια ιδέα σου δυνατά, στους άλλους, και αμέσως καταλαβαίνεις αν είναι καλή ή όχι. Όταν είσαι μόνος σου μπορεί να περάσουν μέρες και να νομίζεις ότι η ιδέα σου είναι φανταστική»!

 


Αντρέας Σιεηττάνης- σεναριογράφος

Ο σεναριογράφος Αντρέας Σιεηττάνης τονίζει ότι για εκείνον ήταν μια τεράστια ευκαιρία να πάρει εμπειρίες και να δημιουργήσει κάτι με όλους αυτούς τους υπέροχους καλλιτέχνες. «Είναι επίσης και μία προσωπική πρόκληση, γιατί έχω μάθει να γράφω μόνος και θα είναι η πρώτη φορά που θα χρειαστεί να συνεργαστώ με μια ομάδα για την συγγραφή ενός τηλεοπτικού επεισοδίου», συμπληρώνοντας «τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε περάσει αμέτρητες ώρες ‘μόνοι’ και αυτό που έχω μάθει –και θα ήθελα να περάσω μέσω αυτού του πρότζεκτ– είναι ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τη μοναξιά ή οποιοδήποτε άλλο εμπόδιο βρεθεί μπροστά μας. Κάθε εμπόδιο για καλό, λένε και είναι καθήκον εμάς των καλλιτεχνών να το δείξουμε και έμπρακτα σε όλο τον κόσμο. Παρόλο που ο τομέας μας πλήγηκε πολύ σοβαρά, δεν έχουμε χρόνο για μοιρολόγια. Πρέπει να φανούμε δυνατοί, να σταθούμε στα πόδια μας και να δείξουμε στον κόσμο ότι ξημερώνει ένα καλύτερο αύριο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση

Η προβολή και παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους του Ανδρέα Σεϊτάνη θα γίνει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου
Kathimerini.com.cy
 |  ΣΙΝΕΜΑ
X