ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«The Flagmakers»: Φιλμ από τον… Greek Freak

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι παραγωγός ενός νέου ντοκιμαντέρ με κοινωνικό πρόσημο

Kathimerini.gr

Του Αιμίλιου Χαρμπή

«Αυτό το καλοκαίρι, αυτή η ομάδα, αυτή η φανέλα, αυτή η σημαία με έκαναν να ξαναερωτευτώ το μπάσκετ», έγραψε πρόσφατα στα σόσιαλ μίντια ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, συνοψίζοντας με τον τρόπο του τη φετινή προσπάθειά του στην Εθνική μπάσκετ. Τις προηγούμενες εβδομάδες είδαμε εκείνον και τα αδέλφια του να τραγουδούν περήφανα τον εθνικό ύμνο με το βλέμμα καρφωμένο στην ελληνική σημαία. Ολο τον υπόλοιπο χρόνο, πριν από κάθε παιχνίδι του NBA –δηλαδή τέσσερις φορές την εβδομάδα–, ο Γιάννης βλέπει τους Αμερικανούς να αποδίδουν τιμές στο δικό τους εθνόσημο. Ισως και να ζηλεύει λίγο…

Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ «The Flagmakers», το οποίο φέρει την υπογραφή του National Geographic αλλά και του Ελληνα αστέρα ως εκτελεστικού παραγωγού (executive producer). Το μικρού μήκους φιλμ –η διάρκειά του θα είναι γύρω στη μισή ώρα– μας στέλνει στο Οουκ Κρικ του Ουισκόνσιν, της Πολιτείας δηλαδή την οποία οι Αντετοκούνμπο έχουν κάνει σπίτι τους την τελευταία δεκαετία. Εκεί το εργοστάσιο Eder Flag ράβει και αποστέλλει σε όλη τη χώρα περισσότερες από πέντε εκατομμύρια αμερικανικές σημαίες τον χρόνο. Το πραγματικά ενδιαφέρον; Οι εργαζόμενοί του είναι στη μεγάλη πλειονότητά τους μετανάστες ή και πρόσφυγες, από όλες τις γωνιές της υφηλίου.

Παρακολουθώντας το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει σκηνοθετήσει η βραβευμένη με Οσκαρ Σίνθια Γουέιντ, βλέπουμε αρχικά τη Ραντίτσα, μια μεσήλικη εργάτρια από τη Σερβία, η οποία πιστεύει πως η σημαία, κάθε σημαία, έχει «ψυχή». Ο Αλί από την πλευρά του, ο οποίος μεγάλωσε ανάμεσα σε βόμβες στο Ιράκ, έχει φθάσει πρόσφατα στην Αμερική και ακόμα παλεύει να συνηθίσει τον χειρισμό της ραπτομηχανής. Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά. Ο Αφροαμερικανός Σούγκαρ-Ρέι, γέννημα θρέμμα του συντηρητικού Ουισκόνσιν, μιλάει για τη δική του περίπλοκη σχέση με την πατρίδα του, φορώντας το φούτερ με το έμβλημα των Μιλγουόκι Μπακς. Για όλους αυτούς η σημαία, που αποτελεί ταυτόχρονα και τη δουλειά τους, εμπεριέχει διαφορετικές σημασίες και νοήματα.

«Ως μετανάστης και ο ίδιος, θεωρώ το συγκεκριμένο φιλμ μια απίστευτα προσωπική και βαθιά συγκινητική κατάθεση όλων εκείνων που αποκαλούν αυτή τη χώρα “σπίτι”. Κάθε ένα από αυτά τα ξεχωριστά άτομα έχει ξεπεράσει αντιξοότητες και προκλήσεις στη ζωή του, φέρνοντας μαζί τους μοναδικές εμπειρίες και ιστορίες καθώς κατασκευάζουν την αμερικανική σημαία», δήλωσε σχετικά ο (παραγωγός) Αντετοκούνμπο. Το ντοκιμαντέρ, το οποίο θα κυκλοφορήσει μέσα στο φθινόπωρο στην πλατφόρμα του Disney+ (ελπίζουμε και στην ελληνική εκδοχή της), θεωρείται ήδη πως θα φθάσει μέχρι τη βραχεία λίστα των Οσκαρ.
Αν συμβεί αυτό, ο Γιάννης μπορεί να γίνει μόλις ο δεύτερος μπασκετμπολίστας που θα προσθέσει και ένα χρυσό αγαλματίδιο δίπλα στα υπόλοιπα λαμπερά τρόπαια της καριέρας του. Πρώτος το έκανε ο αδικοχαμένος Κόμπι Μπράιαντ το 2017, όταν συγκίνησε τους πάντες στην τελετή απονομής με το όμορφο «Dear Basketball». Ο Αντετοκούνμπο από τη μεριά του, έπειτα και από την «Ανοδο», την κινηματογραφική ιστορία της οικογένειάς του που κυκλοφόρησε μέσα στο καλοκαίρι, είναι φανερό πως θέλει να χρησιμοποιήσει την «πλατφόρμα» που του δίνει η τεράστια επιτυχία του στον αθλητισμό προκειμένου να αφήσει και το ανάλογο κοινωνικό αποτύπωμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση

Η προβολή και παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους του Ανδρέα Σεϊτάνη θα γίνει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου
Kathimerini.com.cy
 |  ΣΙΝΕΜΑ