ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι καλλιτέχνες κουβαλάμε τεράστια κοινωνική και καλλιτεχνική ευθύνη

Η Κύπρια χορογράφος Alexandra Waierstall χορογραφεί την παράσταση «VENUS un/seen»

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

H Κύπρια καλλιτέχνης Alexandra Waierstall χορογραφεί την Καρολίνα Szymura στην παράσταση «VENUS un/seen» στη Στέγη Χορού Λευκωσίας. Η Alexandra μού εξηγεί τι θα δούμε στην παράστασή της, σημειώνοντας ότι το VENUS un/seen είναι ένα σόλο για την Καρολίνα Szymura, που λειτουργεί σαν ένα είδος χορευτικού πορτρέτου της χορεύτριας. Επίσης, ο τίτλος αναφέρεται και στον πλανήτη Αφροδίτη, γνωστό κα ως αδελφή της Γης ως προς την ομοιότητα και στο μέγεθος της με τον πλανήτη μας και τονίζει: «για εμένα, η Καρολίνα είναι αυτός ο ξένος πλανήτης όπου θα τον προσεγγίσω και θα τον ανακαλύψω σιγά-σιγά». Ρώτησα την Alexandra αν η τέχνη του Venus in Rags, η arte povera, επηρέασε τη χορογραφία της και μου απάντησε ότι πηγή έμπνευσής της είναι το Venus in Rags του Ιταλού ζωγράφου, πρωτοπόρου της Arte Povera Michelangelo Pistoletto,: «Πρόκειται για ένα έργο που συνδυάζει το κλασικά εμπνευσμένο άγαλμα με κομμάτια από ρούχα, ανακοινώνοντας μια σειρά αντιθέσεων: σκληρό / μαλακό, μονόχρωμο / έγχρωμο, σταθερό / κινητό, ιστορικό / σύγχρονο, μοναδικό/καθημερινό». Η χορογράφος μού λέει ότι στα έργα της υπάρχουν ψήγματα από την arte povera: «είμαι της άποψης ότι εμείς οι καλλιτέχνες κουβαλάμε τεράστια κοινωνική και καλλιτεχνική ευθύνη ως προς τη δουλειά μας και την κοινωνία.

Το να παλεύουμε για την καλλιτεχνική μας ακεραιότητα, να αναθεωρούμε τις καθιερωμένες αξίες της βιομηχανίας του πολιτισμού και των ιδιωτικών και κυβερνητικών θεσμών είναι καθήκον μας. Αυτό ήταν και το πνεύμα της arte povera». Η Alexandra λέει ότι το έργο της αυτό, το VENUS un/seen, απορρίφθηκε από τη φετινή Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου που οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού Κύπρου και θεώρησε ότι ήταν καλλιτεχνική της υποχρέωση, αλλά και βαθιά της ανάγκη να κρατήσει ενεργή τη σχέση της με την Κύπρο, «αυτό με ώθησε να αναλάβω εγώ τα έξοδα αυτής της δημιουργικής περιόδου και να παρουσιάσω το έργο μου σε εξέλιξη στην πόλη μου, τη Λευκωσία. Το έργο θα παρουσιαστεί στην πιο μινιμαλιστική του εκδοχή και θα αναζητήσει τη δική του θέση στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κύπρου».

Αναρωτήθηκα, διαβάζοντας το δελτίο Τύπου ότι η χορογράφος διερευνά ένα συμβιωτικό τρόπο δημιουργίας ανάμεσα στην χορεύτρια και την ίδια και, ρωτώντας της αν είναι σωστή η αίσθησή μου ότι ο χορογράφος καθοδηγεί τον χορευτή και είναι ήδη γνωστός ο τρόπος δημιουργίας και επικοινωνίας μεταξύ των δύο συντελεστών, η Alexandra μού απάντησε ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο στον τρόπο δημιουργίας και επικοινωνίας μεταξύ συντελεστών. «Είναι ένα κουβάρι γνώσεων και εμπειριών που ξετυλίγεται σιγά-σιγά από στιγμή σε στιγμή και βασίζεται στην εμπιστοσύνη που θα κτιστεί ανάμεσά τους. Με τα χρόνια εξελίσσονται χορογραφικές τεχνικές και μέθοδοι, αλλά και αυτές βρίσκονται πάντα σε συνεχή εξέλιξη, ωρίμανση και αμφισβήτηση». Όσο για το τι είναι αυτό που την εμπνέει μού είπε: «Με εμπνέει να δημιουργώ ένα σύμπαν και να σμιλεύω το σύνολο του χώρου, του χρόνου και των περιεχομένων τους». Ως θεατής άραγε τι θα με κάνει να ξεκλειδώσω τη χορογραφική της παράσταση και η απάντησή της απλή, αλλά ταυτόχρονα ουσιαστική: «Η συνάντηση». Αναμένω, λοιπόν, με ενδιαφέρον αυτή τη συνάντηση.

 

Οι συντελεστές:

Alexandra Waierstall 

H Alexandra Waierstall είναι καλλιτέχνις-χορογράφος µε έδρα το Ντίσελντορφ και τη Λευκωσία. Κατέχει ΜΑ στη Χορογραφία από το Artez, της Ολλανδίας. Παρουσίασε έργα της στα Musée du Louvre - FIAC (Παρίσι), Sadler’s Wells (Λονδίνο), Bauhaus (Dessau), Dansenshus Oslo (Όσλο), Julidans (Άµστερνταµ), Mousonturm (Φρανκφούρτη), Crossing Festival (Πεκίνο), Fringe Festival (Σαγκάη), International Festival (Σεούλ), Senselab (Μόντρεαλ), Dansenshus Stockholm (Στοκχόλµη), Forum Mundial (Σάο Πάολο), Kunsthalle (Mannheim) κ.α. Απέσπασε βραβεία Ανερχόµενου Καλλιτέχνη (2013, Ντίσελντορφ), ήταν φιναλίστ στα Rolex Mentor Protége (2012), Factory Artist (2014-2016, Ντίσελντορφ) και Discovery Artist (2017-2019, Αγγλία). Το 2020 θα χοροχραφίσει το National Company of Wales και θα πραγματοποιήσει την πρώτη της ταινία.

Karolina Szymura

Η Karolina Szymura γεννήθηκε στην Πολωνία το 1987, σπούδασε στη κρατική σχολή μπαλέτου στο Bytom και στο Codarts στο Ρότερνταμ. Η Καρολίνα ήταν για τέσσερα χρόνια στο Noord Nederlandse Dans. Τα τελευταία 4 χρόνια συνεργάζεται με τους Alexandra Waierstall και Emanuel Gat.

 Χορστ Βάγιερσταλ

Ο Χορστ Βάγιερσταλ γεννήθηκε το 1944 στο Wuppertal της Γερμανίας και σπούδασε στο κολέγιο Dartington και στο Falmouth School of Art, Αγγλία (1975-1981). Το 2003 συντόνισε και συμμετείχε στο ερευνητικό και performance έργο «One Square Foot» στο The Space, Λευκωσία και στο Πανεπιστήμιο του Exeter, Αγγλία. Ήταν συνιδρυτής της πολυπολιτισμικής καλλιτεχνικής κοινότητας 'The Space' και του 'Artspace' στην Παλιά Λευκωσία. Πραγματοποίησε πολλές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό και έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στην XXI Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1999, το X. Triennale στο Νέο Δελχί της Ινδίας το 2001. Το 2006-2007 βοήθησε στην οργάνωση έργου "Close Distance" με τρεις Ιρανούς καλλιτέχνες σε συνεργασία με το Κέντρο Goethe στην Καστελιώτισσα, Λευκωσία. Τον Νοέμβριο του 2007 οι εγκαταστάσεις βίντεο "Topia-U-Topia" για αστικές εμπειρίες στην Κύπρο, τη Γερμανία και την Κορέα παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών στη Λευκωσία. Το ντοκιμαντέρ Marking Time της Σίλβια Νικολαΐδου και του Νικόλα Ιορδάνου πάνω στο έργο του Horst Weierstall θα παρουσιαστεί φέτος στο International Short Film Festival of Cyprus.


Πληροφορίες:
VENUS un/seen, Κυριακή, 20 Οκτωβρίου & Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, ώρα 7:30 μ.μ., Στέγη Χορού Λευκωσίας, Παρθενώνος 25 Άγιος Ανδρέας. Είσοδος Ελεύθερη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση