ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο «Πουπουλένιος» του Μάρτιν ΜακΝτόνα στη σκηνή της Ε.Θ.Α.Λ.

‘Ένας από τους πιο πολυπαιγμένους τα τελευταία χρόνια στα ελλαδικά και κυπριακά θέατρα, δραματουργούς, ο Μάρτιν ΜακΝτόνα  είναι ο επόμενος «φιλοξενούμενος» της ΕΘΑΛ για την 116η παραγωγή της.

Οι παραστάσεις των έργων του ΜακΝτόνα έχουν τύχει μεγάλης ανταπόκρισης από το κοινό της Κύπρου. Θυμίζουμε πως ο ΘΟΚ έχει ανεβάσει τα, «Ο Υπολοχαγός του Ίνισμορ» (σε σκηνοθεσία, Χρ. Σιοπαχά, 2006), ο «Σακάτης του Νησιού» (σε σκηνοθεσία, Lukasz Wisniewski, 2011) και  «Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» (σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα), που είχε πρωτοπαρουσιασθεί από το Σατιρικό Θέατρο με τίτλο, «Οι Εραστές του Λινέιν» (σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους).

Η Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ παρουσιάzει από τις 3 του Μάρτη του 2012 στη Λεμεσό στο Τεχνοχώρο- σε συνεργασία το θέατρο «Έρως Αμμόχωστος»- τον Πουπουλένιο ή επί το πρωτότυπο, The Pillow Man.


Ο νεαρός συγγραφέας Κατούριαν ανακρίνεται από δύο αστυνομικούς με μεθόδους σωματικής αλλά και ψυχολογικής βίας. Είναι ύποπτος για φόνους μικρών παιδιών, καθώς οι ιστορίες του περιγράφουν δολοφονίες που έγιναν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ο αδερφός του Μίσαλ, άτομο με νοητικά προβλήματα, ανακρίνεται επίσης. Μέσα από την ανάκριση αλλά και από τις ιστορίες του Κατούριαν, αποκαλύπτεται ένας θανάσιμος κύκλος βίας που ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και καθορίζει τη ζωή του και τη ζωή τού αδερφού του.

H μετάφραση είναι της Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη- η οποία με την ευκαιρία αυτή θα πραγματοποιήσει ένα «μικρό» σεμινάριο για τη θεατρική μετάφραση στη Λευκωσία από τις 17-19 Φεβρουαρίου 2012-, η σκηνοθεσία του εκ των ιδρυτών του «Έρως Αμμόχωστος», παλιού γνώριμου της ΕΘΑΛ, Γιώργου Μουαΐμη, τα σκηνικά- κοστούμια της Μαρίνας Χατζηλουκά και οι φωτισμοί της Καρολίνας Σπύρου. Το μουσικό θέμα της παράστασης συνέθεσε ο Κων/νος Παπαδόπουλος και βοηθός σκηνοθέτης είναι η Κατερίνα Καζαντζή. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Ανδρέας Φυλακτού, Φώτης Γεωργίδης, Δημήτρης Αντωνίου, Κατερίνα Καζαντζή και Γιάννος Αντωνίου.

Προσοχή: Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 18 ετών

Info
Πρεμιέρα Κυριακή 4 Μαρτίου, Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ, Λεμεσός, 20.30,
Παραστάσεις: Κάθε Τρίτη και Σάββατο , 20.30, και κάθε Κυριακή στις 18.30.
Τιμές εισιτηρίων. €15, €10
Πληροφορίες-κρατήσεις 25877827

Ο συγγραφέας
Ο Martin McDonagh  είναι ένας από τους σημαντικότερους ιρλανδούς συγγραφείς και σκηνοθέτες της νεώτερης γενιάς. Τα έργα του, αν και ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την απεικόνιση της ακραίας βίας των καιρών μας, έχουν κερδίσει την αγάπη του θεατρόφιλου κοινού και πολυάριθμα βραβεία. Γεννήθηκε στο Λονδίνο, στις 26 Μαρτίου 1970, από ιρλανδούς γονείς και μεγάλωσε σε μια κοινότητα με ισχυρό το ιρλανδικό στοιχείο.

Απέρριψε νωρίς την παραδοσιακή εκπαίδευση, εγκατέλειψε το σχολείο στα 16 του και άρχισε να γράφει. Αρχικά έγραψε 22 έργα για το ραδιόφωνο (απορρίφθηκαν όλα από το BBC) και αρκετά σενάρια. Γνώρισε όμως την επιτυχία μόνον όταν στράφηκε στη συγγραφή θεατρικών έργων. Έγινε γνωστός σε ηλικία 25 χρόνων με το έργο "Η Βασίλισσα της Ομορφιάς του Λινέιν" (1996). Το έργο, που κέρδισε τέσσερα βραβεία Τόνι, παρουσιάστηκε σε μια εποχή που κυριαρχούσε το λεγόμενο In-Yer-Face Theatre, ένα είδος που ερευνά τη σύγχρονη ζωή με επιθετικό, βίαιο και ασυμβίβαστο τρόπο. Στην Ελλάδα  η "Η Βασίλισσα  της Ομορφιάς του Λινέιν"   έχει παρουσιαστεί  πολλές φορές με πρώτο διδάξαντα τον Θύμιο Καρακατσάνη ο οποίος υποδυόταν και τον (γυναικείο )πρωταγωνιστικό ρολό. 

Στην Κύπρο ανέβηκε δυο φορές  το 1999 από το Σατιρικό θέατρο με τίτλο «Οι Εραστές του Λινειν» σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους και πρόσφατα από την Νέα Σκηνή του Θ.Ο.Κ σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα. Ο Martin McDonagh  αρχικά κατατάχτηκε από τους κριτικούς στην ίδια γενιά με συγγραφείς όπως η Σάρα Κέιν και ο Μαρκ Ρέιβενχιλ, των οποίων τα έργα αναστάτωσαν και προκάλεσαν το κοινό. Η θεματολογία της «Βασίλισσας της Ομορφιάς» συνεχίστηκε  και στα δύο επόμενα έργα του, "Το Κρανίο της Κοννεμάρα" (1997) και "Άγρια Δύση" (2001) ή «Μοναξιά στην Άγρια Δύση» όπως ανέβηκε στο Νέο Ελληνικό θέατρο του Γιώργου Αρμένη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη ή «Εξ αίματος» όπως  ανέβηκε στο Θέατρο οδού Κεφαλληνίας. Και  τα τρία μαζί αποτελούν την Τριλογία της Κοννεμάρα.

Ακολούθησε η  Τριλογία των Νησιών Άραν: "Ο Σακάτης του Ίνισμαν" (1997), "Ο υπολοχαγός του Ίνισμορ"(2001) και “Τα ξωτικά του Ινισίερ."  Το κοινό της Κύπρου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τα δυο έργα της τριλογίας   « O Σακάτης του νησιού» (σκηνοθεσία, Lukasz Wisniewski, 2011)  και  «Ο Υπολοχαγός  του Ίνισμορ» (σκηνοθεσία, Χρ. Σιοπαχάς, 2006) αφού  παρουσιάστηκαν στην Νέα Σκηνή του ΘΟΚ.

Το έργο του, "Ο Πουπουλένιος", παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο της  Αγγλίας  το Νοέμβριο του 2003. Ο Πουπουλένιος  προκάλεσε αίσθηση και  μέσα σε δυο χρόνια μεταφράστηκε σε περισσότερες από δέκα γλώσσες  γνωρίζοντας  πολλά ανεβάσματα  που σημείωσαν τεράστια επιτυχία. Το έργο τιμήθηκε με το Βραβείο Ολίβιε Καλύτερου Νέου Θεατρικού Έργου και ήταν υποψήφιο για Βραβείο Τόνι. Στην Ελλάδα το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 2005 στο θέατρο Αμόρε και ακολούθησε το 2008 ανέβασμα του στο θέατρο Αγγέλων Βήμα με τίτλο «Μια Αγκαλιά για να Πεθάνεις». Πρόσφατα ανέβηκε από το Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Ο Martin McDonagh  είναι ο μόνος συγγραφέας μετά τον Σαίξπηρ που είδε να ανεβαίνουν στο Λονδίνο μέσα στην ίδια χρονιά τέσσερα έργα του. Η τελευταία του θεατρική δημιουργία, το "A Behanding in Spokane" έκανε πρεμιέρα στο Broadway το 2010
Το 2004, πέρασε με επιτυχία στον κινηματογράφο, γράφοντας και σκηνοθετώντας την ταινία μικρού μήκους "Six Shooter", με  πρωταγωνιστή  τον Brendan Gleeson, η οποία βραβεύτηκε με Όσκαρ. Ακολούθησε η μεγάλου μήκους ταινία "In Bruges" (σεν.-σκην.), το 2008 (ελλ. τίτλος "Αποστολή στη Μπριζ"), με πρωταγωνιστές τους Colin Farell, Brendan Gleeson και Ralph Fiennes.


www.kathimerini.com.cy

 

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση