ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Για το Α΄εξάμηνο 13 παραγωγές από εννέα φορείς

Μένουν αδιάθετα 419.319 για το Α΄ εξάμηνο, ποσό που παραμένει στον προϋπολογισμό του υφυπουργείου και αναμένεται να αξιοποιηθεί στο Β΄ εξάμηνο του Σχεδίου Θυμέλη, αφού το κονδύλι είναι ετήσιο

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το θεατρικό τοπίο στην Κύπρο μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το Σχέδιο Θυμέλη έχει μπει σε τροχιά ριζικής αναδιοργάνωσης ή τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα τελικά αποτελέσματα του Α΄ Εξαμήνου, και τις παραγωγές που τελικά θα γίνουν. Πιο συγκεκριμένα για το Α΄ εξάμηνο αποδέχθηκαν την κρατική επιχορήγηση εννέα φορείς, για το ανέβασμα 13 παραγωγών. Το συνολικό ύψος της κρατικής επιχορήγησης έφτασε για το Α΄ Εξάμηνο τις 359.610 ευρώ, ενώ αρχικά ήταν διαθέσιμα 776.004 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, αρχικά είχε προϋπολογιστεί το ποσό των 673.604 ευρώ, το οποίο θα μοιραζόταν σε 31 παραγωγές από 19 φορείς. Μετά και τις πρώτες αντιδράσεις από τους θεατρικούς φορείς και κυρίως από την Ομοσπονδία Θεατρικών Φορέων Κύπρου, το υφυπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να αυξήσει το κονδύλι του Θυμέλη για το Α΄ Εξάμηνο κατά 170.000 ευρώ, μεγαλώνοντας παράλληλα και το ποσό που προνοείται στο Σχέδιο Λειτουργικών Εξόδων για κάθε θέατρο με μόνιμη στέγη από 20.000 σε 40.000 ευρώ.

Με την αύξηση του ποσού κατά 170.000 ευρώ η επιχορήγηση για τις παραγωγές του Α΄ Εξαμήνου, που θα χρηματοδοτούνταν από το Σχέδιο Θυμέλη, έφτασε στις 776.004 ευρώ, ποσό που θα λάμβαναν 18 φορείς για 29 παραγωγές.

Τελικά, μετά και την εκπνοή της ημερομηνίας αποδοχής ή όχι της επιχορήγησης, από τους 18 αρχικά φορείς αποδέχθηκαν την κρατική χρηματοδότηση οι εννέα, για το ανέβασμα 13 παραγωγών, με το ποσό που εν τέλει θα εκταμιευθεί να είναι 356.610 ευρώ. Μένοντας έτσι αδιάθετα 419.319, ποσό που παραμένει στον προϋπολογισμό του υφυπουργείου και αναμένεται να αξιοποιηθεί στο Β΄ Εξάμηνο του Σχεδίου Θυμέλη, αφού το κονδύλι είναι ετήσιο.

Σύμφωνα με πηγές από το υφυπουργείο Πολιτισμού, ήδη στο Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού μελετάμε διορθωτικές κινήσεις που αφορούν το Σχέδιο Θυμέλη, όπως η κατάργηση του ποσού επιχορήγησης των 15.000, η αλλαγή στα κριτήρια για το ανώτατο ποσό των 40.000, η διάρκεια ενός φορέα κτλ. Ωστόσο, παρά την αύξηση του κονδυλίου, η Ομοσπονδία Θεατρικών Φορέων Κύπρου δεν έμεινε ικανοποιημένη, εμμένοντας στη θέση της ότι το Σχέδιο Θυμέλη είναι καταστροφικό για το θεατρικό τοπίο και πως με αυτά τα χρήματα είναι αδύνατον να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Φυσικά, μέλη της Ομοσπονδίας, όπως το Θέατρο Ανεμώνα, το Θέατρο Διόνυσος, και το Θέατρο Σκάλα, που από την αρχή είχε διαχωρίσει τη θέση του, αποδέχθηκαν τη χορηγία.

Από την άλλη πλευρά η άτυπη συλλογικότητα θεατρικών φορέων, φαίνεται να ικανοποιείται από τις προθέσεις του υφυπουργείου, το οποίο βρίσκεται σε επαφές μαζί τους, ωστόσο μέρος των συμμετεχόντων σε αυτή εξέφρασε ανησυχίες για το κατά πόσο είναι εφικτό ότι μπορούν να προχωρήσουν στις παραγωγές τους, τηρώντας όλα όσα προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας. Από τη μεριά τους οι δύο συντεχνίες, η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου και η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, εκφράζοντας και αυτές τις ανησυχίες τους για το τι μέλλει γενέσθαι στο θεατρικό τοπίο, επιμένουν στα θέματα του κατώτατου μισθού και της χρονικής διάρκειας των συμβολαίων (τρίμηνα συμβόλαια), ενώ έκαναν και παραχωρήσεις, αποδεχόμενοι την πρόταση της Ομοσπονδίας για μείωση των ποσών του Ταμείου Προνοίας και την μη καταβολή του 13ου μισθού, κατ’ εξαίρεση για το Α΄ εξάμηνο του 24, δεδομένου πως θα προχωρήσουν στην υπογραφή της Σύμβασης ως έχει, όπως αναφέρεται και στην κοινή ανακοίνωσή τους, απαντώντας σε αιτιάσεις της Ομοσπονδίας Θεατρικών Φορέων.

Ποιοι δέχθηκαν

Οι παραγωγές που θα πραγματοποιηθούν τελικά το Α΄ Εξάμηνο του 2024 και που θα επιχορηγηθούν από το Σχέδιο Θυμέλη είναι τα παρακάτω και τα οποία έχουν από 2 έως και δέκα ρόλους. Το μεγαλύτερο ποσό το λαμβάνει η παραγωγή «Το μόνο πράγμα που χρειάζεται να ξέρετε για τον Ντεριντά» του Γιώργου Τριλλίδη από τη Fresh Target με το ποσό των 45.900 ευρώ. Ακολουθούν οι παραγωγές του Θεάτρου Ανεμώνα, το «Κάθε χρόνο τέτοια μέρα» του Μπέρναρντ Σλέηντ, με το ποσό των 25.500 και το «Κολιέ από μαργαριτάρια» της Μαριλένας Αχιλλέως, με το ποσό των 25.610. Συνολικά το Θέατρο Ανεμώνα λαμβάνει 51.110. Η παραγωγή «Ολόκληρη η Βίβλος σε μια ώρα» των Άνταμ Λονγκ, Ριντ Μάρτιν, Όστιν Τίχενορ από το Θέατρο Αντίλογος, θα λάβει το ποσό των 32.600 ευρώ. Η «Αντιγόνη μετά τον Σοφοκλή» της Λούλου Ράτσκα, με το ποσό των 23.600 και το «Ημερολόγιο Μη Συμβάντων» του Κώστα Μαννούρη, με το ποσό των 32.600 από το Θέατρο Σκάλα, που συνολικά για τις δύο παραγωγές του λαμβάνει 56.200 ευρώ. Το «Σκοπευτήριο» του Μιχάλη Παπαδόπουλου από την ομάδα Σόλο για Τρεις, θα λάβει το ποσό των 32.600 ευρώ. Για τρεις παραγωγές επιχοργγείται το Θέατρο Δέντρο, με το συνολικό ποσό να είναι 73.190 ευρώ. Συγκεκριμένα, λαμβάνουν «Το κενό αυτοπροσώπως» του Άκη Δήμου, το ποσό των 25.950, «Και τώρα οι δύο μας» του Αλεξάντερ Γκέλμαν, το ποσό των 23.620 και «Το Γαϊτανάκι της Τότας» (παιδικό) του Αχιλλέα Κουκκίδη, το ποσό των 23.260, που είναι και το μόνο παιδικό θέατρο που επιχορηγείται.

Τέλος, η «Μεγαλοπρέπεια» της Άμπι Μόργκαν από την AnyHow, χρηματοδοτείται με το ποσό των 23.220 ευρώ, τα «Μικρά Συζυγικά Εγκλήματα» του Ερίκ- Εμανουέλ Σμιτ από το Θέατρο Διόνυσος, με το ποσό των 22.200 και οι «Αλεπούδες» της Ντον Κινγκ από την Point To με το ποσό των 19.950.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2024 τις χορηγίες δεν αποδέχθηκαν το Σατιρικό Θέατρο, το Θέατρο Ένα, η ΕΘΑΛ, η Alpa Square, η Hamm Brodactions, το Χοροθέατρο Πέντε και η Enact.

Ενδιαφέρον έχει να δούμε τελικά αν τα ποσά που χορηγήθηκαν στους φορείς αντικατοπτρίζουν το σκηνικό αποτέλεσμα και αν αυτά τα ποσά είναι ορθώς κατανεμημένα αναλόγως των αναγκών της κάθε παραγωγής. Επίσης, αν τα ποσά για παραγωγές με δύο ηθοποιούς έχουν δοθεί αναλογικά με το ποσό που χορηγήθηκε σε παραγωγές με έξι ή περισσότερους ηθοποιούς και ποια θα είναι η χρήση ερασιτεχνών στις παραγωγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση