ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Τεχνική Σχολή Μακάριος Γ΄ παρουσιάζει τους «Ηλίθιους» του Νηλ Σάιμον

Η θεατρική παράσταση ανεβαίνει στο πλαίσιο των 33ων Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Συνεχίζουν οι 33οι Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την ευόδωση αυτού του σπουδαίου θεσμού, που δεν είναι ανταγωνισμός, αλλά συνάθροιση και συναγωνισμός νέων παιδιών και των καθηγητών τους, μ’ έναν κοινό στόχο, να πετύχουν το «όλοι μαζί», και να ζήσουν την αγωνία της θεατρικής πράξης. Συνολικά σαράντα σχολεία λαμβάνουν μέρος στους Αγώνες, στο σύγχρονο θέατρο έντεκα σχολεία από την Περιφέρεια Λευκωσίας, οκτώ γυμνάσια και λύκεια στην Περιφέρεια Λεμεσού, εννέα σχολεία στην Περιφέρεια Πάφου και την Περιφέρεια Λάρνακας – Ελεύθερης Αμμοχώστου, ενώ στο αρχαίο δράμα τρία σχολεία παγκύπρια.

 

«Οι ηλίθιοι» από την ΤΕΣΕΚ Μακάριος Γ ΄΄ 

Σε αυτούς τους Αγώνες παίρνει μέρος και η ΤΕΣΕΚ Μακάριος Γ΄, της Λευκωσίας με το έργο «Οι ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον. Το έργο που επελέγη είναι μία ρομαντική υπαρξιακή κωμωδία που μιλάει για την πίστη. Την πίστη ότι αξίζεις το καλύτερο. Ότι μπορείς να κατακτήσεις ό,τι επιθυμείς. Ότι μπορείς να ζήσεις τη ζωή που θέλεις και όχι τη ζωή που σου επιβάλλουν. Ότι δεν είσαι ικανός. Ότι δεν μπορείς να σκεφτείς. Δεν μπορείς να αποφασίσεις. Δεν μπορείς να δράσεις. Γιατί είσαι ηλίθιος. Ένα έργο που σατιρίζει τα κοινωνικά ήθη και τα πολιτικά συστήματα του 20ού αιώνα γραμμένο από τον πολυβραβευμένο Αμερικανό θεατρικό συγγραφέα και σεναριογράφο Νηλ Σάιμον. Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται σε ένα μικρό χωριό της Πολωνίας, όπου μια κατάρα έχει καταδικάσει σε ισόβια ηλιθιότητα όλους τους κατοίκους τα τελευταία 200 χρόνια. Και τότε ένας νεοφερμένος δάσκαλος καλείται να λύσει την κατάρα! Θα καταφέρει άραγε μέσα σε 24 ώρες να σπάσει την κατάρα ή θα γίνει κι αυτός ηλίθιος; Και εδώ έρχεται το σοβαρό ερώτημα: Υπάρχουν κατάρες ή όλα αυτά είναι κουταμάρες; Ποιος είναι ο σκοπός της υπάρξεως του ανθρώπου; Και με το φτερούγισμα στην καρδιά, τι γίνεται; Αλλά και άλλα ερωτήματα, που δεν μοιάζουν σοβαρά, αλλά μήπως είναι; όπως το ποιο χρώμα δεν κολλάει τόσο στα δάχτυλα; Το κίτρινο ή το μπλε; Πόσες προτάσεις γάμου, μπορεί να κάνει κάποιος σε μια μέρα;

 Στην παράσταση παίρνουν μέρος 13 μαθητές της Σχολής, από διάφορους κλάδους, τους οποίους σκηνοθετούν οι φιλόλογοι Δέσπω Λάμπρου και Αθανάσιος Γιάννος, οι οποίοι έχουν αναλάβει και άλλα δημιουργικά κομμάτια της παράστασης, όπως τη χορογραφία, τα σκηνικά και τη μουσική επιμέλεια, αποδεικνύοντας ότι ο εκπαιδευτικός σε ένα σχολείο δεν υπάρχει μόνο για να διορθώνει διαγωνίσματα, αλλά και για να λαμβάνει μέρος ενεργά σε όλα τα αγωνίσματα! Και μαζί με αυτούς και άλλοι, φυσικά.

 

Παίζουν οι μαθητές

Έκτορας Χρίστου, ΗΥ3 (Λέων Τολτσίνσκυ, ο δάσκαλος), Δαμιανός Δαμιανού, ΘΜΓ3 (Τάδε τάδε Σνέτσκυ, ο βοσκός), Γιώργος Κυριακίδης, ΘΗΨ2β (Τάδε τάδε βοηθός βοσκού), Ειρήνη Έκτορος, ΘΒΣ3 (δικαστής), Μιχάλης Κυριακοσιάν, ΗΥ3 (Σλόβιτς, ο χασάπης), Ράσελ Vickramasingam, ΘΗΥ2 (Μίσκιν, ο ταχυδρόμος), Τζούλια Μασούρα, ΕΔ3 (Γιέτσνα, η εμπόρισσα), Κυριάκος Λαμπιδονίτης, ΘΗΥ2 (Νικολάϊ Ζουμπρίτσκυ, ο γιατρός), Αναστασία Μιχαήλ, ΘΕΓ 3 (Λένυα Ζουμπρίτσκυ), Μελωδία Ειρήνη Κατσαντώνη, ΘΔΜ1α (Ιρένα Ζουμπρίτσκυ), Κυριάκος Αντωνίου, ΗΥ3 (Κόμης Γιουσέκεβιτς). Στον ρόλο του αφηγητή ο εκπαιδευτικός Αθανάσιος Γιάννος και στη μουσική ο μαθητής Πάρης Ηροδότου, ΘΒΣ3.

Συντελεστές Παράστασης:

Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια, μουσική επιμέλεια και χορογραφία οι φιλόλογοι Δέσπω Λάμπρου και Αθανάσιος Γιάννος. Τη φιλοτέχνηση της αφίσας έκανε η μαθήτρια Ελένη Γαβριήλ, ΕΔ3. Ηχοληψία ο Ανδρέας Ανδρέου, Μηχανική Η/Υ, φωτογράφιση: Αγγελοδήμου Νικολέττα, Γραφικές Τέχνες και τη γενική επιμέλεια είχε ο Κωνσταντίνος Αρσαλίδης, Β.Δ.Α΄

Πότε/πού: Τετάρτη, 6 Απριλίου, ώρα 8:00 μ.μ. Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση