

Του Απόστολου Κουρουπάκη
Για τρίτη χρονιά θα ισχύσει αυτό που σκέφτηκα και το μοιράζομαι: «Πάμε τσάρκα στη Βάβλα»… μιας και για ακόμη μία φορά διοργανώνεται ο Μουσικός Περίπατος στη Βάβλα, στην όμορφη ορεινή κοινότητα της Λάρνακας, που διοργανώνεται από το Σωματείο Ανάπτυξης Βάβλας, το Σάββατο 17 Μαΐου. Για τον περίπατο αυτό μίλησε στην «Κ» η Σόφη Φετοκάκη, η οποία είναι καλλιτέχνης, ακαδημαϊκός και ερευνήτρια. Η κα Φετοκάκη μιλάει εκ μέρους ολόκληρης της ομάδας που διοργανώνει τον Περίπατο, και όπως λέει για τον μουσικό περίπατο αυτό πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η bottom-up διοργάνωση και ο συλλογικός χαρακτήρας του Μουσικού Περίπατου, «Δεν “εμπλέκουμε την κοινότητα”, είμαστε η κοινότητα». Σχετικά με το πρόγραμμα η κα Φετοκάκη μάς λέει πως κεντρικός στόχος είναι η στήριξη της δυναμικής μουσικής σκηνής του τόπου, αλλά παράλληλα και η προβολή κάποιων από το εξωτερικό που είναι άγνωστα στην Κύπρο ή τουλάχιστον σπάνια έχουμε την ευκαιρία να τα παρακολουθήσουμε.
–Πενήντα κάτοικοι, περισσότεροι καλλιτέχνες… τι έκανε τη Βάβλα ελκυστικό πολιτιστικό προορισμό;
Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η bottom-up διοργάνωση και ο συλλογικός χαρακτήρας του Μουσικού Περίπατου. Δεν «εμπλέκουμε την κοινότητα», είμαστε η κοινότητα.
–Όπως πολλά όμορφα πράγματα, ξεκίνησε λίγο τυχαία. Μερικοί καλλιτέχνες ήρθαν να ζήσουν στο χωριό, ψάχνοντας ένα ήρεμο, όμορφο τόπο όπου μπορούν να αφοσιωθούν στη δουλειά τους και στην ψυχική υγεία. Ο πρώτος που ήρθε, πριν από 30 χρόνια, ήταν ο ζωγράφος Πασχάλης Αναστάση. Η κυρία Μάρω Κραμβή, παλιά δασκάλα πιάνου, λάτρης και γνώστης της παραδοσιακής τέχνης της Κύπρου, μετρά 25 χρόνια στο χωριό. Είναι και ο Αχιλλέας Λειβαδιώτης που είναι φωτογράφος και γραφίστας και ζει με την οικογένειά του η οποία έχει ρίζες από τη Βάβλα. Εγώ ήρθα πριν από πέντε χρόνια να επισκεφτώ τον φίλο μου Λευτέρη Μουμτζή, ο οποίος πλέον συζεί με την Αναστασία Δημητριάδου, και αποφάσισα πως θέλω να ζήσω και εγώ εδώ. Πιο πρόσφατα ήρθαν ακόμα δύο ζωγράφοι, ο Κωνσταντίνος Κυρτής και η Carolina Souss που συμμετέχουν επίσης στον Μουσικό Περίπατο. Η γραφική ομορφιά του χωριού και η άμεση σχέση που προσφέρει με τη φύση είναι πολύ ελκυστικά στοιχεία. Θα ήμασταν ακόμα παραπάνω αν υπήρχαν διαθέσιμα σπίτια, αλλά πολλά σπίτια είναι ερειπωμένα ή ανήκουν σε κόσμο που ζει στο εξωτερικό. Έτσι, αν και υπάρχει θέληση από νέο κόσμο, οι επιλογές είναι μετρημένες.
–Με ποιον τρόπο γίνεται το πρόγραμμα; Υπάρχουν μουσικές που ταιριάζουν και άλλες που δεν ταιριάζουν;
–Η μουσική επιμέλεια γίνεται από τους μουσικούς του χωριού δηλαδή εμένα, τον Λευτέρη Μουμτζή και την Αναστασία Δημητριάδου, σε συνεργασία με την κοινότητα. Δεν υπάρχει κάποια μουσική που να μην ταιριάζει, είναι όλα θέμα ισορροπίας. Κεντρικός μας στόχος είναι η στήριξη της δυναμικής μουσικής σκηνής του τόπου μας, αλλά παράλληλα και η προβολή κάποιων από το εξωτερικό που είναι άγνωστα στην Κύπρο ή τουλάχιστον σπάνια έχουμε την ευκαιρία να τα παρακολουθήσουμε. Φέτος, παράλληλα με τα κυπριακά σχήματα (όπως οι Alexis Sunder, Kazandibi, Gaba Project, Androula και To Κάλεσμα) θα ακουστούν τα Λεφτοκάρυα που παίζουν ποντιακή μουσική και η Pelva Naik, μια καταξιωμένη μουσικός της αρχαίας παράδοσης του dhrupad που έχει τις ρίζες του στον 11ο αιώνα στη Βόρεια Ινδία. Οι Mande Drummers που ζουν στην Κύπρο θα μοιραστούν με το κοινό τις παραδοσιακές πολυρυθμίες της Δυτικής Αφρικής. Πέρυσι είχαμε και τα Ματζούνια που έπαιζαν ηπειρώτικα και έστρωσαν το γλέντι μέχρι αργά. Έτσι γίνεται μια σύνδεση των διάφορων παραδόσεων των χωρών της Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Μικράς Ασίας, και όχι μόνο, με σύγχρονα και πειραματικά ακούσματα. Η δομή του προγράμματος, με πολλές μικρές συναυλίες των 20 λεπτών, δίνει επίσης την ευκαιρία στον κοινό να απολαύσει ένα ευρύ φάσμα μουσικών μέσα στο πλαίσιο του φεστιβάλ μας, να ακούσει γνώριμους ήχους αλλά και λιγότερο γνωστούς, και να έρθει σε επαφή με παραδόσεις άλλων χωρών που συνομιλούν με τις δικές μας.
–Υπάρχουν εκπλήξεις που περιμένουν τους επισκέπτες του μουσικού περίπατου φέτος;
–Φέτος έχουμε ένα καινούργιο στοιχείο στο πρόγραμμα. Οι διαδρομές και ο χάρτης που υπήρχαν τις πρώτες δύο χρονιές θα υπάρχουν και φέτος, αλλά θα έχουμε δύο μεγαλύτερες σε διάρκεια συναυλίες που θα γίνουν εκτός των διαδρομών. Αυτό δίνει την ευκαιρία σε αυτούς που θέλουν να βυθιστούν για πιο πολύ χρόνο στις ψαλμωδίες τις βυζαντινής χορωδίας «Κοσμάς ο Μελωδός» και τα φωνητικά της Pelva Naik. Επειδή η βασική διαδρομή επαναλαμβάνεται, δεν θα χάσει κανείς την ευκαιρία να παρακολουθήσει όλα τα υπόλοιπα σχήματα. Επίσης, εκτός από τα περίπτερα με τα τοπικά προϊόντα, φέτος θα υπάρχει και η «Βαβλίτικη Αγορά» με χειροποίητα αντικείμενα και προϊόντα από τους κατοίκους του χωριού.
–Πώς συμπλέκονται οι κάτοικοι του χωριού στη γιορτή αυτή;
–Ο Μουσικός Περίπατος διοργανώνεται από το Σωματείο Ανάπτυξης Βάβλας (ΣΑΒ) και μια άτυπη «καλλιτεχνική ομάδα», η οποία δεν αποτελείται μόνο από τους καλλιτέχνες του χωριού αλλά και άτομα με καλλιτεχνικές τάσεις. Τα «δημογραφικά στοιχεία» που αφορούν την σύσταση είναι ενδιαφέροντα, αφού οι ηλικίες των συμμετεχόντων κυμαίνονται από 30 μέχρι και 70+, κάποιοι είναι καλλιτέχνες, κάποιοι είναι συνταξιούχοι, κάποιοι ακαδημαϊκοί, κάποιοι ασχολούνται επαγγελματικά με το περιβάλλον, όμως όλοι αγαπούν τη Βάβλα. Μέλη του ΣΑΒ και της καλλιτεχνικής ομάδας συμμετέχουν στην προετοιμασία του φεστιβάλ, λαμβάνοντας διάφορους ρόλους που περιλαμβάνουν την ανεύρεση χρηματικής υποστήριξης μέσα από κονδύλια του κράτους και χορηγίες, το στήσιμο του επικοινωνιακού προφίλ του φεστιβάλ, μουσική επιμέλεια, διοργάνωση της αγοράς τοπικών προϊόντων, και πολλά άλλα. Την ημέρα του φεστιβάλ, συμμετέχουν επίσης μέλη της ευρύτερης κοινότητας στη φιλοξενία των μουσικών, το καλωσόρισμα του κοινού, το στήσιμο και το ξεστήσιμο της εκδήλωσης, το καθάρισμα, και διάφορα άλλα. Είναι μια τεράστια ομαδική προσπάθεια που φέρνει διαφορετικό κόσμο μαζί και το αποτέλεσμα είναι μαγικό.
–Θέλετε να μεγαλώσετε και να γίνετε ένα μουσικό φεστιβάλ ή σας αρκεί το παρόν στάτους;
–Προς το παρόν αναπτύσσουμε το καλλιτεχνικό προφίλ του Περίπατου και τη σχέση μας με το κοινό και την ευρύτερη κοινότητα. Οποιαδήποτε πιθανή μετεξέλιξη του φεστιβάλ θα πρέπει να προκύψει από τις ρίζες του, διατηρώντας τις βασικές του αξίες, όπως την υποστήριξη της τοπικής μουσικής σκηνής, τη διεξαγωγή των συναυλιών με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο, δηλαδή εντός των παραδοσιακών σπιτιών, στα στενά σοκάκια και τις πλατείες της γραφικής Βάβλας. Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η bottom-up διοργάνωση και ο συλλογικός χαρακτήρας του Μουσικού Περίπατου. Δεν «εμπλέκουμε την κοινότητα», είμαστε η κοινότητα.
Πληροφορίες: «Μουσικός Περίπατος στη Βάβλα», Βάβλα Λάρνακας, Σάββατο 17 Μαΐου, 17:00 - 00:00.