ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συντελεστές «Γκοντώ»: Πετύχαμε έναν στόχο, μιλήσαμε για την ειρήνη

Βραβείο Σκηνοθέτη και Βραβείο Α΄ ανδρικού Ρόλου για την παραγωγή του θεάτρου Αντίλογος στην Τουρκία

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Με δύο βραβεία επέστρεψε από την Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας η παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμουελ Μπέκετ σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, με τους ηθοποιούς Γιώργο Κυριάκου και Izel Seylani. Η παράσταση συμμετείχε στο Φεστιβάλ Θεάτρου Μάλτεπε στην Κωνσταντινούπολη και έλαβε το Βραβείο Σκηνοθέτη και το Βραβείο Α΄ ανδρικού Ρόλου, που μοιράστηκαν οι δύο ηθοποιοί.

Μιλώντας στη διαδικτυακή «Κ» εκ μέρους του Θεάτρου Αντίλογος η ηθοποιός Χριστίνα Χριστόφια εξέφρασε τη χαρά της και την ευγνωμοσύνη της για την εξαιρετική φιλοξενία που μας επεφύλαξαν, σημειώνοντας ότι αυτή η βράβευση ήταν ιδιαίτερα τιμητική για το θέατρο Αντίλογος και για τους συνεργάτες του.

Απαντώντας στο ερώτημα τι κρατάει από τη βράβευση η Χριστίνα Χριστόφια είπε ότι αυτό που είπε ο δήμαρχος του Μάλτεπε είναι το πιο σημαντικό: «Ας κάνουμε τέχνη και ας σταματήσουν οι διενέξεις», προσθέτοντας η ίδια «πρέπει να βρούμε τρόπο για να γεφυρωθούν οι διενέξεις μέσα από τη γλώσσα της ειρήνης, αυτό είναι το ουσιαστικό για μας. Υπάρχουν δυνάμεις και στην Κύπρο που αγωνίζονται προς αυτή την κατεύθυνση πέραν από το πολύ ζοφερό σκηνικό που φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή σε επίπεδο διαπραγμάτευσης» συμπληρώνοντας πως η συζήτηση για την επίλυση του Κυπριακού έχει πέσει σε τέλμα, «αυτό εμάς μας ανησυχεί, μας θλίβει και θεωρούμε ότι αυτή η κατάσταση ρίχνει νερό στον μύλο της διχοτόμησης. Εμείς ως Αντίλογος στεκόμαστε από θέση απέναντι σε αυτό το τέλμα και ό,τι μας αναλογεί προσπαθούμε να το κάνουμε. Να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα της συνύπαρξης και να δώσουμε το μήνυμα ένθεν και ένθεν του συρματοπλέγματος ότι υπάρχουν δυνάμεις στην κοινωνία της Κύπρου που και θέλουν και αγωνίζονται για την ειρήνη και την επανένωση».

Eνα ηχηρό μήνυμα

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Κώστας Σιλβέστρος με πολύ συγκίνηση μας είπε ότι αντιλήφθηκε τι συνέβη πραγματικά με το πο έφτασε το αεροπλάνο του σήμερα το μεσημέρι στην Κύπρο... «άρχισα να κλαίω. Στην Κωνσταντινούπολη δεν αντιλαμβανόμουνα ακριβώς τι συνέβαινε. Εδώ κατάλαβα αυτό που ζήσαμε όλοι εκείνη την εβδομάδα και πώς κορυφώθηκε χθες με τις βραβεύσεις. Ήταν μία απίστευτη εμπειρία, τύχαμε εξαιρετικής φιλοξενίας από το φεστιβάλ». Ο Κώστας Σιλβέστρος σημείωσε ότι το να ακούς τον δήμαρχο ενός δήμου της Κωνσταντινούπολης με 800.000 κατοίκους να λέει ότι δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε και ότι το πρόβλημα είναι στα μυαλά μας είναι συγκλονιστικό, θαρραλέο. «Χθες στα βραβεία ήταν σαν μία γιορτή και γι’ αυτούς που μας βράβευαν, ένιωσα ότι ήταν μία γιορτή από κοινού». Όσο για το αύριο ο Κώστας Σιλβέστρος είπε: «Και προηγούμενες γενιές έκαναν προσπάθειες για δικοινοτικές παραγωγές και γι’ αυτό δεν θα πω ότι είναι μια αρχή, αλλά ας είναι η αρχή για να ενδυναμωθεί αυτή η προσπάθεια και ας είναι η αρχή για να αρχίσουν να γίνονται πιο θαρραλέες συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, νομίζω ότι στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα, που άρχισε πιστεύω να ακούγεται».

Από την πλευρά του ο ηθοποιός της παράστασης Γιώργος Κυριάκου είπε στην «Κ» χαρακτηριστικά: «Κλαίω από το πρωί που έμαθα για τη βράβευση, είναι μια μοναδική στιγμή αυτή που ζούμε. Ούτε στο πιο ρομαντικό μας όνειρο δεν περιμέναμε ότι δύο Κύπριοι ηθοποιοί και ένας σκηνοθέτης θα βραβευτούν από ένα φεστιβάλ στην Τουρκία. Τρεις άνθρωποι που έχουν τις ρίζες τους, ελληνικές ή τουρκικές, αλλά νιώθουν Κύπριοι του χθες, του σήμερα, του μέλλοντος, αυτό είμαστε!». Ο Γιώργος Κυριάκου στην ερώτησή μας τι σημαίνει αυτή η βράβευση είπε πως είναι μία κίνηση προς την ειρήνη, προς την επανένωση του νησιού «αυτή τη στιγμή μόνο ευλογημένος μπορεί να νιώθει κάποιος και ταπεινωμένος από την αποδοχή του κόσμου» όσο για το μέλλον είπε «Για το μέλλον αυτή η διάκριση είναι ένα πολύ καλό κούντημα για να συνεχίσει το ταξίδι του ο Γκοντώ σε όλον τον κόσμο» και για τον συμπρωταγωνιστή του: «Είμαι ευγνώμων που γνώρισα τον Izel, είναι ένας αδελφός πια».

Όσο για τις δυσκολίες της παράστασης ο Γιώργος μας είπε ότι πέρα από τα κλασικά προβλήματα που έφερε η πανδημία (lockdown, ωράρια κ.λπ.) τίποτε άλλο δεν κατάφερε να τους αποθαρρύνει. Για τη γλώσσα και αν δυσκολεύτηκαν στο εγχείρημα είπε χαρακτηριστικά: «Η γλώσσα δεν ήταν δυσκολία, αντιληφθήκαμε τι θέλει να πει αυτό το κείμενο σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες (ελληνικά, κυπριακή διάλεκτος, τουρκικά και αγγλικά), οτιδήποτε χανόταν από τη μία γλώσσα, το βρίσκαμε στην άλλη. Το κάναμε σαν Κυπραίοι, δύο άνθρωποι αυτού του τόπου που μιλούσαν για τον τόπο, τις πληγές του, το μέλλον, όπως λέει και το δελτίο Τύπου βασικά, δύο τριαντάρηδες που δεν έζησαν τον πόνο και την τραγωδία, και τώρα απλώς θέλουν να ονειρευτούν ένα καλύτερο αύριο».

Ο έτερος ηθοποιός της παράστασης Ιζέλ Σεϊλανί επίσης συγκινημένος είπε στην «Κ» ότι ήταν ένα όνειρό του να πάει αυτό το έργο στην Τουρκία, «γιατί μιλάει για την ειρήνη και πώς μπορούμε να ζήσουμε όλοι οι Κύπριοι. Πολιτικά αλλά ανθρωπιστικά, όπως ο Κώστας σκηνοθέτησε και διασκεύασε το έργο σημαίνει πολλά για μένα. Πιστεύω ότι σημαίνει πολλά και για τον λαό μας, τους Κύπριους, Ε/κ και Τ/κ» συμπληρώνοντας «Είχαμε την ευκαιρία να εκφραστούμε στην Τουρκία και να πούμε τι θέλουμε να έχουμε σε αυτό το νησί. Το να δείξουμε και να εκφράσουμε τη θέλησή μας για ειρήνη στην Κωνσταντινούπολη ένιωσα ολοκληρωμένος. Καταφέραμε να επιτύχουμε κάτι, μετά όμως συνειδητοποίησα ότι έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε και πολλά περισσότερα να πούμε, και έπειτα καταλαβαίνεις ότι ο κόσμος θέλει να ακούσει περισσότερα από εμάς», προσθέτοντας: «Τώρα πρέπει να επιτύχουμε έναν ακόμη στόχο, να μιλήσουμε πιο δυνατά και να γίνουμε περισσότεροι, πιστεύουμε στην ειρήνη, στην ανθρωπότητα, στην αδελφοσύνη και από εδώ και πέρα αυτό ήταν ένα καλό παράδειγμα και είναι ευκαιρία να γίνει έμπνευση για όλους μας,

 

Φεστιβάλ Μάλτεπε

Στο φεστιβάλ έλαβαν μέρος 15 θεατρικά έργα από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Ουκρανία. Το βραβείο σκηνοθεσίας έλαβε ο Κώστας Συλβέστρος και το βραβείο καλύτερου Α ανδρικού ρόλου εξ ημισείας οι Γιώργος Κυριάκου και Ιζέλ Σεϊλανί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση