ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Ζωντανό κύτταρο θεατρικής δημιουργίας το Θέατρο ΕΝΑ»

Η Υφυπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι η ίδρυση του Θεάτρου ΕΝΑ το 1987 σηματοδότησε μια νέα εποχή στα θεατρικά πράγματα της Κύπρου

ΚΥΠΕ

Από την αρχή της ίδρυσής του μέχρι σήμερα, το Θέατρο ΕΝΑ αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο θεατρικής δημιουργίας και ανάπτυξης, προβολής του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου και διάχυσης του κυπριακού θεατρικού έργου, είπε η Υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου, στον χαιρετισμό της για τους εορτασμούς των 38 ετών παρουσίας του Θεάτρου ΕΝΑ, στη Λευκωσία, το βράδυ της Δευτέρας. Τον χαιρετισμό ανέγνωσε εκ μέρους της Υφυπουργού η Πολιτιστική Λειτουργός Α’, Γεωργία Χόπλαρου.

Η Υφυπουργός σημείωσε ότι η ίδρυση του Θεάτρου ΕΝΑ το 1987 σηματοδότησε μια νέα εποχή στα θεατρικά πράγματα της Κύπρου και έδωσε μια δυναμική πνοή στο ελεύθερο θέατρο με τις καινοτόμες, ρηξικέλευθες και πάντα ποιοτικές θεατρικές του παραγωγές, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανανέωση του θεατρικού τοπίου του τόπου.

"Ανακαλώντας στη μνήμη μας το εντυπωσιακό υλικό της πορείας του Θεάτρου ΕΝΑ μέσα στον χρόνο, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το ανέβασμα ιστορικών παραστάσεων που άφησαν εποχή, όπως «Το φιλί της γυναίκας αράχνης», «Μαντάμ Μπάτερφλαϊ», «Επικίνδυνες σχέσεις», «Γυάλινος κόσμος», «Λεωφορείο ο πόθος», «Τζόρνταν», «Άγγελοι στην Αμερική», «Βρυκόλακες», «Ανεμοδαρμένα Ύψη», «Φαλακρή Τραγουδίστρια», «Η Γυναίκα με τα Μαύρα»", είπε.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η μαζική ανταπόκριση του κοινού στις θεατρικές παραγωγές του Θεάτρου ΕΝΑ και η τεράστια επιτυχία που γνώρισαν, οδήγησαν στην απόφασή του για επέκταση του θεάτρου με την προσθήκη του «άλλου χώρου του Θεάτρου ΕΝΑ», του Κινηματοθεάτρου «Κωνστάντια» και τη δημιουργία σκηνής στην Λεμεσό, τη «Β’ Δημοτική Αγορά», δίνοντας την ευκαιρία και στο κοινό της Λεμεσού να παρακολουθήσει τις παραστάσεις του θεάτρου.

Η δημιουργία του «άλλου χώρου» το 1995 συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της θεατρικής σκηνής της Κύπρου, καθότι σύστησε για πρώτη φορά στο κυπριακό κοινό έναν εναλλακτικό τρόπο παρακολούθησης μιας θεατρικής παράστασης και φιλοξένησε πειραματικές παραγωγές που άφησαν εποχή, επισήμανε η Υφυπουργός.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι "ο πανέμορφος χώρος του Θεάτρου Κωνστάντια στην Παλλουριώτισσα" συνδράμει στην υλοποίηση ενός από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς του Υφυπουργείου Πολιτισμού τον «Μαραθώνιο Θερινών Προβολών». Με τη συμβολή του Θεάτρου ΕΝΑ, ο Μαραθώνιος προσφέρει στο κοινό της πρωτεύουσας τη δυνατότητα να παρακολουθήσει κινηματογραφικές ταινίες, δίνοντας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, μια ανάσα δροσιάς εν μέσω καλοκαιριού, είπε.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς του πορείας, σημαντική είναι και η συνεισφορά του Θεάτρου ΕΝΑ στην πολιτιστική εξωστρέφεια, συμπλήρωσε η Υφυπουργός, αφού αποτελεί ένα από τα πρώτα ελεύθερα θέατρα που είχε την τόλμη να κάνει περιοδείες στο εξωτερικό, προβάλλοντας τη θεατρική δημιουργία της Κύπρου και το κυπριακό θεατρικό έργο. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην παρουσία του στη Θεσσαλονίκη με την «Αροδαφνούσα» του Γλαύκου Αλιθέρση το 1991, την παρουσίαση του εμβληματικού έργου του Κυριάκου Χαραλαμπίδη «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα» το 1994 στην Αθήνα και στο Λονδίνο και τέλος, το ανέβασμα της τραγωδίας “Βάκχες” του Ευριπίδη το 1997 στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Φεστιβάλ Αθηνών, ενός συλλογικού εγχειρήματος του Θεάτρου ΕΝΑ με τη συμμετοχή όλων των τότε ελεύθερων θεάτρων της Κύπρου.

"Μιλώντας για το Θέατρο ΕΝΑ, δεν θα μπορούσε κανείς να παραλείψει να κάνει ειδική μνεία στον Αντρέα Χριστοδουλίδη, τον ιδρυτή και την ψυχή του θεάτρου από τη δημιουργία του θεάτρου μέχρι σήμερα. Το Θέατρο ΕΝΑ στεγάζει την αγάπη και το όραμα του σκηνοθέτη για το θέατρο, που είναι απόλυτα συνυφασμένο με τη ζωή και το έργο του, με επιστέγασμα τη βράβευσή του με το Μεγάλο Βραβείο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου το 2014 για την προσφορά του στο θέατρο της Κύπρου", κατέληξε η Υφυπουργός, ευχόμενη στο Θέατρο ΕΝΑ πολλά ακόμα χρόνια δημιουργίας, πρωτοπορίας και προσφοράς στο κυπριακό θέατρο και στον πολιτισμό του τόπου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

X