ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η περίοδος μεταδοτικότητας του κορωνοϊού

Αντίθετα, ασθενείς με σοβαρή νόσο και οι ανοσοκατεσταλμένοι μπορεί να μεταδώσουν τον SARS-CoV-2 για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Newsroom Κ, Αθήνα

Οι δέκα ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων φαίνεται να είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ασθενείς με ήπια ή μέτριας βαρύτητας COVID-19 μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε άλλους. Αντίθετα, ασθενείς με σοβαρή νόσο και οι ανοσοκατεσταλμένοι μπορεί να μεταδώσουν τον SARS-CoV-2 για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το συμπεράσματα καταλήγει μελέτη ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Infection για την περίοδο μεταδοτικότητας του κορωνοϊού. Οπως αναφέρουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος, οι συγγραφείς της μελέτης αναζήτησαν όλη τη βιβλιογραφία από την 1η Ιανουαρίου έως την 26η Αυγούστου 2020 για να εντοπίσουν άλλες μελέτες που αναφέρονταν στην περίοδο μεταδοτικότητας με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Συνολικά ανευρέθησαν και 15 σχετικές μελέτες, μεταξύ των οποίων και μελέτες με δεδομένα ιχνηλάτησης επαφών ασθενών με COVID-19.

Σε πέντε μελέτες, ο νέος κορωνοϊός ήταν δυνατόν να ανιχνευθεί έως τη 10η ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων. Σε άλλες πέντε μελέτες, η ανίχνευση του SARS-CoV-2 ήταν δυνατή πέρα από τη 10η ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων μόλις στο 3% των ασθενών. Στις μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν και ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη από τον κορωνοϊό, φάνηκε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο κορωνοϊός απομονώθηκε έως και 32 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς κατέστη δυνατή η απομόνωση του SARS-CoV-2 έως και 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Σε ό,τι αφορά τις μελέτες ιχνηλάτησης των επαφών, φάνηκε ότι όταν υπήρχε στενή επαφή επίνοσων ατόμων με επιβεβαιωμένο κρούσμα μετά πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων των νοσούντων, δεν καταγράφηκε ευθεία, εργαστηριακά επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού.

Συμπερασματικά, οι ασθενείς με λοίμωξη ήπιας και μέτριας βαρύτητας πιθανότατα δεν είναι μεταδοτικοί μετά τη 10η ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις πως ασθενείς με σοβαρή νόσηση καθώς και οι ανοσοκατεσταλμένοι μπορεί να μεταδίδουν τον ιό για μεγαλύτερο διάστημα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι σύμφωνα και με τις οδηγίες από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, αλλά και τις γενικές συστάσεις των ειδικών. Σύμφωνα με αυτές, για τα περισσότερα άτομα με COVID-19 η απομόνωση και οι προφυλάξεις για την αποτροπή της διασποράς του ιού μπορούν να διακοπούν 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και την απουσία πυρετού για τουλάχιστον 24 ώρες χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών. Επιπλέον, θα πρέπει και τα υπόλοιπα συμπτώματα να είναι σε φάση υποχώρησης. Δεν συστήνεται η διενέργεια νέου μοριακού τεστ για τη διακοπή της απομόνωσης και των προφυλάξεων, εφόσον έχει περάσει το δεκαήμερο υπό τις συνθήκες αυτές. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς και όσοι εμφάνισαν σοβαρή νόσο πρέπει να αξιολογούνται από τους θεράποντες γιατρούς. Στα ασυμπτωματικά άτομα, η απομόνωση και οι προφυλάξεις μπορούν να διακοπούν δέκα ημέρες μετά την ημερομηνία διάγνωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  |  Υγεία  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση