ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ ζητεί αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής δεξαμεθαζόνης

Η δεξαμεθαζόνη μειώνει κατά το ένα τρίτο τη θνησιμότητα στους ασθενείς που νόσησαν σοβαρά από την Covid-19

Newsroom Κ, Αθήνα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τη Δευτέρα, σε αύξηση της παραγωγής δεξαμεθαζόνης, μετά την ανακοίνωση Βρετανών ερευνητών ότι αυτό το ισχυρό στεροειδές μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα σε ασθενείς που πάσχουν σοβαρά από την Covid-19.

«Η επόμενη πρόκληση είναι η αύξηση της παραγωγής και η γρήγορη και δίκαιη διανομή δεξαμεθαζόνης σε όλο τον κόσμο, εστιάζοντας στο πού είναι περισσότερο αναγκαία», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στη Γενεύη.

«Ευτυχώς, είναι ένα φθηνό φάρμακο και υπάρχουν πολλοί παρασκευαστές δεξαμεθαζόνης σε όλο τον κόσμο που πιστεύουμε ότι μπορούν να επιταχύνουν την παραγωγή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της βρετανικής κλινικής δοκιμής Recovery που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η δεξαμεθαζόνη μειώνει κατά το ένα τρίτο τη θνησιμότητα στους ασθενείς που νόσησαν σοβαρά από την Covid-19.

Αυτό το φάρμακο είναι το πρώτο που δείχνει βελτιωμένη επιβίωση σε ασθενείς με Covid-19, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο. Χρησιμοποιείται ήδη σε πολλές ενδείξεις για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη του επίδραση.

Η βρετανική μελέτη έδειξε επίσης ότι η θνησιμότητα μειώθηκε κατά το ένα πέμπτο σε λιγότερο σοβαρά άρρωστους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε οξυγόνο μέσω μάσκας χωρίς να είναι διασωληνωμένοι. Από την άλλη, η θεραπεία δεν έδειξε κανένα όφελος για ασθενείς που δεν χρειάζονταν αναπνευστική βοήθεια.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ τόνισε ότι «η δεξαμεθαζόνη πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε ασθενείς της Covid-19 σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση, υπό στενή κλινική παρακολούθηση».

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό το φάρμακο λειτουργεί για ασθενείς σε ήπια κατάσταση ή ως προληπτικό και μπορεί να προκαλέσει βλάβη», επέμεινε ο Τέντρος.

Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της κλινικής δοκιμής, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυτή η θεραπεία θα χρησιμοποιηθεί αμέσως για τη θεραπεία των σοβαρά προσβεβλημένων ασθενών.

«Η ζήτηση έχει ήδη αυξηθεί», μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της βρετανικής δοκιμής, σημείωσε ο Τέντρος.

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει «αλληλεγγύη» και «διαφάνεια», ώστε οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών σε σοβαρή κατάσταση υγείας να λαμβάνουν κατά προτεραιότητα αποθέματα δεξαμεθαζόνης.

Ζήτησε επίσης να είναι πάντα διαθέσιμα αποθέματα για τη θεραπεία άλλων ασθενειών για τις οποίες χρησιμοποιείται συνήθως η δεξαμεθαζόνη.

«Είναι επίσης σημαντικό να γίνει επαλήθευση ότι οι προμηθευτές μπορούν να εγγυηθούν την ποιότητα» των προϊόντων, «επειδή υπάρχει υψηλός κίνδυνος να εισέλθουν στην αγορά κατώτερα ή παραποιημένα προϊόντα», σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ένα φάρμακο διαφορετικό από τη δεξαμεθαζόνη, το αντιϊκό ρεμδεσιβίρη (remdesivir), έδειξε κάποια αποτελεσματικότητα στην επιτάχυνση της ανάρρωσης των ασθενών που νοσηλεύονταν με Covid-19. Η ανακοίνωση έγινε επίσημα στα τέλη Απριλίου από τις αμερικανικής αρχές.

Ωστόσο, η ρεμδεσιβίρη δεν αποδείχθηκε ότι απέτρεψε θανάτους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση